Foobar 2000
Wróć do Oprogramowanie#61 DJGraco
Wiele osób polecało mi foobara jako alternatywę winampa. Ja go nie lubię z dwóch powodów.
po 1.
Okno główne programu jest za bardzo upierdliwe, są rzeczy, których w nim nie powinny być.
2. Skróty ustawione w programie działają jak chcą. NP strzałki do przewijania. Jak wchodzę w pasek menu nie mogę się przemieszczać lewo prawo bo mi przewija. To degraduje ten program na starcie
#62 denis333 Ban
Napisałem w innym wątku, ale odpowiem i tu. Ustaw strzałki z kontrolem. Nie powinno to stanowić dla ciebie jakiegoś większego problemu.
#63 DJGraco
OK strzałki z controlem mogą być. Co i tak nie zmienia, że okno główne tego programu zawalone jest bibelotami.
Dlatego m.in nie lubię Windows Media Playera.
Dla mnie odtwarzacz powinien mieć puste okno główne, ewentualnie tak jak jest w Winampie jakieś fajne okienka na osobne rzeczy typu edytor list odtwarzania, etc.
#64 denis333 Ban
Gratek. Ale to nie są bibeloty tylko bardzo przydatne rzeczy. Gdybyś chociaż raz wylazł z nory swoich przyzwyczajeń, i spojrzał na to, co te "bibeloty" robią dobrego, to byś zmienił zdanie. A poza tym to i tak w niczym ci nie przeszkadza, bo przecież robi to co ma robić. No chyba, że masz blindyzm w postaci wciskania tabulatora na oknie odtwarzacza w rytm muzyki :P
#65 DJGraco
A co one niby takiego robią?
OK playlist to może i jest przydatne ale co to jest selection properties?
Z resztą puki działa to używam winampa. Jak mi winamp padnie to wtedy się zastanowimy nad innymi.
Poco porzucać coś co dla mnie jest dobre i w zupełności mi wystarcza? Rozumiem denisie, że dla ciebie foobar jest świetny i respektuje to, ale każdy ma prawo używać tego co lubi.
#66 DJGraco
Odnośnie dalszej rozmowie zapraszam na rpiv, pogadamy sobie jak starzy dobrzy znajomi, to jest wątek nt foobara a nie co lepsze.
#67 denis333 Ban
Jednakowoż tu odpowiem na zadane przez ciebie pytanie: Selection properties to jak sama nazwa mówi szybki dostęp do właściwości wybranego pliku z listy odtwarzania. W zakładkach przełączasz się między playlistami. Możesz też tworzyć nowe playlisty z poziomu menu kontekstowego. Jeżeli masz wybrany rozszerzony wygląd, na głównym oknie masz też pole edycji, służące do wyszukiwania w bibliotece, dalej jest lista rozwijana, gdzie wybierasz w jaki sposób ma być pokazywana biblioteka w drzewku, które jest obok.
#68 denis333 Ban
A w ogóle to możesz sobie ustawić globalne skróty klawiszowe, zminimalizować foobara do traya, i żadne tam główne okna ciebie nie interesują. Bo odtwarzaczem sterujesz za pomocą globalnych skrótów klawiszowych gdziekolwiek jesteś.
#69 DJGraco
Denis, dzięki
#70 DJGraco
Globalne skróty nigdy mi nie były potrzebne akurat, ale fajnie wiedzieć
#71 denis333 Ban
Podałem bo narzekałeś na główne okno. A w wyżej wymieniony sposób się go całkowicie pozbywasz.
Dodatkowo z poziomu foobara możesz sobie przekonwertować pliki w wielu formatach. A foobar robi to szybko, i dobrze. Czyli mamy kolejną zaletę. :D
#72 Celtic1002
Ktoś mi podpowie, jak wyeksportować config Foobara, żeby mieć w jakimś osobnynm pliczku?
Anna Frankowska
#73 denis333 Ban
kopiujesz na dowolny nośnik core.cfg.
#74 balteam
Foobar git, tylko gdyby dało sięprzeskoczyć do odpowiedniej minuty w pliku i sprawdzić, w której się jest.
#75 mojsior
Dla mnie foobar 2000 i narazie nic nie chcę innego.
Uważywałem winapa ale foobar działa zdecydowanie szybciej
#76 stefan
1. Sprawdzić czasy można z NVDA skrótami:
Polecenie Klawisz
Podaj pozostały czas Ctrl+Shift+R
Czas, który upłynął control+shift+e
Długość ścieżki control+shift+t
2. Przeskoczyć do czasu można, ale trza użyć dodatku.
Ja doinstalowałem sobie to, dodałem skrót Ctrl+J i działa.
Czas wpisuj rozdzielając dwukropkami, lub można też wpisać sekundy łącznie np. 120 przeskok do drugiej minuty.
https://www.foobar2000.org/components/view/foo_seek_box
-- (balteam):
Foobar git, tylko gdyby dało sięprzeskoczyć do odpowiedniej minuty w pliku i sprawdzić, w której się jest.
--
#77 balteam
Stefan, na prawdę dobra robota, dzięki. Wszystko działa, jedna wtyczka podobno coś nie bardzo, a teraz mam wszystko jak w winampie i więcej.
#78 johnson
E to ja zainstalowałem właśnie to i nic z tego. Może faktycznie coś nie tak zrobiłem.
#79 balteam
Musisz sobie jeszcze skrót ustawić, wejdź w skróty i znajdź na literę s seek cośtam
#80 Bartek1
A jest wersja PL?