I dlatego jak rozumiem w każdej klasie musi być po dwóch nauczycieli, bo może się zdarzyć tak jak mówisz? Do tej pory rozwiązywano to w ten sposób, że dzielono klasę na dwie części i słabszych dawano do drugiej. Np. w Laskach tak było.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Tak, Uważam, że skoro w szkołach integracyjnych w każdej klasie jest nauczyciel wspomagający, w ośrodkach specjalistycznych też tak powinno być. To chyba logiczne. Liczba uczniów w klasie nie ma nic do rzeczy, ponieważ nawet jedna osoba ze sprzężeniem może (nieświadomie oczywiście) zdominować całą klasę.
Na początek odróżnijmy dwie rzeczy, czy nauczyciel powinien być bo tak, czy powinien być jak są sprzężenia lub nierówny poziom w nauce. Ten drugi problem rozwiązywany jest przez pdoział klasy jak już pisałem. Każdy może mieć swoje zdanie, jak tylko z własnego doświadczenia powiem, że postawił bym na lekcje dodatkowe w mniejszych grupach i tak też sięrobi. Wtedy można nawet trochę inne zaadnienia przerabiać itd.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Papierek, Balteam. Zacznijmy od tego, że regulamin każdego ośrodka powinien być jednakowy. Nie może być tak, że w Laskach coś działa prawidłowo, a w innej placówce dany schemat się nie sprawdza. Poza tym, powinna być jakaś specjalna jednostka kuratoryjna, kontrolująca wszystkie placówki.
Balteam, myślę, że nauczyciele wspomagający powinni być delegowani do każdej klasy, w której uczy się chociaż jedna osoba ze sprzężeniem intelektualnym.
Należałoby także (systemowo) rozwiązać problem dostosowania każdej lekcji do potrzeb obu grup (niewidomi, słabowidzący). Na dzień dzisiejszy mamy zbyt dużą samowolkę i często (nie mówię, że zawsze, ale często) któraś grupa jest na tym stratna.
Ale z tego co wiem, w szkołach integracyjnych nie wszędzie jest nauczyciel wspomagający. -- (darek1991): Tak, Uważam, że skoro w szkołach integracyjnych w każdej klasie jest nauczyciel wspomagający, w ośrodkach specjalistycznych też tak powinno być. To chyba logiczne. Liczba uczniów w klasie nie ma nic do rzeczy, ponieważ nawet jedna osoba ze sprzężeniem może (nieświadomie oczywiście) zdominować całą klasę.
Dariuszu, ale jeszcze niedawno mówiłeś, że do klasy, w której jest osoba niewidoma. Zdecyduj się, proszę. Bo jeżeli chodzi o sprzężenia, to może nawet się z Tobą w tej materii zgadzam. -- (darek1991): Balteam, myślę, że nauczyciele wspomagający powinni być delegowani do każdej klasy, w której uczy się chociaż jedna osoba ze sprzężeniem intelektualnym.
To akurat prawda, ale mam wrażenie, że systemowo jest to rozwiązane, a że szkoły tego nie przestrzegają, to już jest wina szkół. -- (darek1991): Należałoby także (systemowo) rozwiązać problem dostosowania każdej lekcji do potrzeb obu grup (niewidomi, słabowidzący). Na dzień dzisiejszy mamy zbyt dużą samowolkę i często (nie mówię, że zawsze, ale często) któraś grupa jest na tym stratna.
Dlatego, w takim kształcie ośrodki nie powinny istnieć. W Laskach niby wszystko działa, ale nie każdy musi akceptować podział na grupy męskie i żeńskie. WG mnie to też pewna dewiacja, chyba, że to się zmieniło.
Wojna to pokój. wolność to niewola. Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
@Magmar chyba nieduża dewiacja, jak w takich Usa masz szkoły tylko dla dziewczyn, nie wiem czy w Polsce tż tlyko są całe szzoły dla jednej płci. Jeśli tak, to już w ogóle nie ma to nic wspólnego ze wzrokiem. Coś mi się wydaje, że niektóre internaty też są jakośtak podzielone, niekoniecznie dla niewidomych, ale poprawcie mnie jak się mylę. A no i nie oznacza to, że taki podział mi się w Laskach podoba, ale po prostu nie jest to akurat czymśco jest tylko u niewidomych w ośrodkach.
Ale w USA mamy też zwykłe szkoły koedukacyjne i rodzic może wybrać, do jakiej szkoły posłać ucznia. Tu sytuacja jest inna. Ośrodek, który najlepiej funkcjonuje w Polsce jest koedukacyjny. To zasadnicza różnica.
To teraz odwróć sobie swoją wypowiedź. Mamy w Polsce wszystkie ośrodki włącznie z Laskami koedukacyjne, więc nie mamy wyboru , więc likwidujemy wszystkie. DOchodzimy w tym wątku do jakichś absurdów, mogę przypisać Laskom kilka cech, które mi się nie podobają, ale nie mają one związku z tym czy to szkoła dla niewidomych czy nie.
This site uses cookies to enhance your experience.