Linijki brajlowskie
Wróć do Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#141 misiek
Na słuchawkach?
#142 pawlink
Gwoli ścisłości QBraille w większości metalowy nie jest, a jedynie z metalu ma boki, czyli jakby taką ramkę na obwodzie. Cały dół i góra to plastik, choć wydaje się dość solidny - na górze bardzo gładki, pod spodem trochę mniej.
Odnośnie DAISY, to owszem, również w nim jest, jak i głośnik, ale uwaga - warstwy audio książki nie da się odsłuchać, a jedynie można czytać warstwę tekstową (o ile jest w danej książce), którą można śledzić w brajlu na linijce.
-- (AXM04):
odnośnie czterdziestek to ja mogę ze swojej strony polecić qbraille-a xl, jest to metalowe ma klawiaturę brailowską, a nawet pare innych funkcyjnych jak np.: tab, capslock, ctrl-e, cały rząd f1-12 itd.
A jeżeli nie qbraille to mantis q40 ostatnio wszedł do polski, więc też możesz w tą stronę udeżać, o szczegóły jednak możesz pytać Krzywego
--
#143 AXM04
Co do obudowy to racja ale najbardziej narażona część na uderzenia jest metalowa, a ten plastik jest wytrzymały.
Co do odtwarzacza to dzięki na sprostowanie, ja jakoś nigdy go nie używałem, a napisałem, bo myślałem, że to działa normalnie.
-- (pawlink):
Gwoli ścisłości QBraille w większości metalowy nie jest, a jedynie z metalu ma boki, czyli jakby taką ramkę na obwodzie. Cały dół i góra to plastik, choć wydaje się dość solidny - na górze bardzo gładki, pod spodem trochę mniej.
Odnośnie DAISY, to owszem, również w nim jest, jak i głośnik, ale uwaga - warstwy audio książki nie da się odsłuchać, a jedynie można czytać warstwę tekstową (o ile jest w danej książce), którą można śledzić w brajlu na linijce.
#144 DJGraco
Ja będę w tym roku brać właśnie tego QBraillea. Początkowo chciałem wziąźć Braillianta, ale w instrukcji obsługi nic nie ma wspomniane o przycisku resetu jak i tzw trybie testu. Tryb testu to coś takiego kiedy linijka wysuwa wszystkie swoje komórki na raz i można np przecierać ją jakąś szmatką od kurzu. Mój focus to ma i to akurat jest fajna funkcja.
A QBraille XL to co napisałem powyżej ma.
#145 DJGraco
Hej,
mam pytanie. Czy w QBrailleu da się pisać unikodem brajlowskim?
#146 pawlink
Chodzi Ci, że brajlem 8-punktowym? Jak tak, to owszem - da się.
#147 DJGraco
Tak chodzi mi o unikod brajlowski czyli jakby znaki, które z definicji są brajlem. Nie zaprezentuje tutaj tego, bo aktualnie nie mam linijki na wyjeździe, ale espeak przykładowo czyta takie znaki jako breil1234 gdzie 1234 to są punkty i takie coś się normalnie wyświetla na linijce jako P.
To dzięki za info, dobrze wiedzieć. Więc teoretycznie matmę na tym będę mógł pisać.
Ja już jestem na tą linijkę zdecydowany jeśli chodzi o dofinansowanie.
#148 pates
Ja jednak biorę brailianta, bo jest bardziej elastyczny.
#149 zvonimirek222
tak, można tymi znaczkami pisać różnego rodzaju teksty, bo NVDA to wspiera w tablicach brajlowskich.
#150 DJGraco
Jeszcze jedno pytanie. Odnosząc się do lekkiego offtopu z wątku o braillesensach czy monitory Handytech są dalej sprzedawane? Wszedłem na medison, ale nic nie zauważyłem. Albo źle patrzę albo wycofane to już jest.
Co do dobrego wykonania to jeszcze podobno Papemmeiery są dobre.
#151 zvonimirek222
Musisz dzwonić telefonicznie do tego pana.
#152 DJGraco
Hej,
za jakiś czas będę mieć linijkę QBraille.
Jakiś czas temu wniosek o dofinansowanie został rozpatrzony pozytywnie, umowa podpisana no i całyproces sobie dalej leci. Jak będę już mieć to się podzielę wrażeniami.
#153 pates
Ja na razie jestem poniekąd zmuszony do używania braille mate 20, ale to nie jest sprzęt zły.
#154 jamajka
O, czy ktoś w ogóle wie coś o tych handytechach? Używał ktoś? Wyglądały fajnie na prezentacjach,a z kolei od użytkowników same złe rzeczy słyszę, ale z drugiej albo trzeciej ręki to mi było przekazywane. Jest ktoś tutaj, kto fizycznie ma te różne activ stary czy jakie inne? Actilino sama widziałam i mówię, dla mnie niby ładne przez 5 minut, a słyszałam, że straszne, z przeproszeniem, gówno, dlatego pytam.
#155 DJGraco
Do zvonimira się odezwij. On posiadał? Nie wiem czy dalej posiada w swoich rękach linijkę braillewave
#156 zvonimirek222
Tak, posiadam. Wytrzymałe to to jest, Punkty na handytechach są nie do zdarcia albo zgięcia w ogóle.
#157 jamajka
Od kiedy posiadasz? To jest nowe czy stare?
#158 zvonimirek222
Rok produkcji braille wave to rok 2000. Handytechy nawet dzisiaj są nie do zdarcia. Punkty nie można zgiąć, w ogóle sprzęt wart swojej wysokiej ceny, w odróżnieniu od esisów, braillesensów i innego badziewia.
#159 misiek
Te Handytechy były dostępne w Polsce?
#160 zvonimirek222
Tak, i nadal są. Medison Wojciech maj jest dystrybutorem.