Linijki brajlowskie
Wróć do Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#121 pates
qbraille, jakie to wielkie czy ciężkie? Mantisa nie nie, kompletnie nie, jakiś taki dziwny się wydaje. Klawiatury brajlowskiej nie ma, no i jak słuchałem podcastu Roberta to nie dla mnie jest modliszka.
#122 AXM04
wagowo to coś koło 800g, a wymiary 310mm na 119mm na 18mm
#123 pates
No dobra, ale mi chodzi tak na rękę, w sensie wielkości mniej więcej małego laptopa?
#124 AXM04
jak ja to w ręce biorę to mi to przypomina takiego właśnie laptopa małego tylko jakbyś go rozciągną trochę
#125 pates
No i o takie coś mi chodziło. Generalnie mam plany nosić to do szkoły głównie na biurowe przedmioty, ze względu na formatowanie, no i jeszcze np na rosyjski się przyda linijka. Jak to działa z jabłkiem, masz możliwość sprawdzić?
#126 AXM04
tu niestety nie pomogę, z apple nic nie mam. Ale co ci jeszcze mogę powiedzieć to ma to jeszcze swoje kable w zestawie, zasilacz i etui, więc nie ma strachu, że obijesz czy cuś. Notatnik jest całkiem przyjemny tak jak i cały system w ogóle
#127 pates
Czekaj, usbc czy micro?
#128 AXM04
usbc
#129 pates
Jak z ostrością punktów?
#130 AXM04
Jak dla mnie jest bardzo dobra, nie miałem nigdy problemów.
#131 pates
Podobno są aż za ostre, takie słyszałem opinie. To się da regulować?
#132 AXM04
To nie wiem, dla mnie są dobre. Co do regulacji to nie wiem może się da, ja takiej obcji nigdzie nie widziałem.
#133 pates
Jakie to ma funkcje pozalinijkowe?
#134 DJGraco
Ja widziałem Brallianta, ale jakiegoś starszego w 2017 roku. 40 znakowy, wielkości mniej więcej mojego focusa, trochę mniejszy, ale o najważniejsze metalowy i waga tak gdzieś na rękę to z 500g.
Jeśli chodzi o ostrość punktów to w ogóle nie były ostre, były tak mocno zaokrąglone. Nic więcej nie powiem, ja widziałem tą linijkę tylko przez jakiś czas ma ją mój znajomy, który praktycznie w ogóle się nie udziela w społeczności Niewidomych
#135 AXM04
notatnik, odtwarzacz daisy, kalendarz, zegar i chyba tyle. To jest win CE więc dużo tu nie upchneli.
#136 pates
Ej, jakto daisy?
#137 AXM04
a no jest i daisy
#138 pates
No ale jak to ma działać, bez głośnika?
#139 AXM04
Jak bez głośnika. Przecie głośnik jest.
#140 pates
Aa dobra. Myślałem, że nie ma, bo na logikę raczej brajlowskie linijki głośnika nie mają.