EltenLink

Mieszkania treningowe dla niewidomych

Back to Środowisko niewidomych

#61 Lowca_Androidow

W temacie nie będę sięjuż wypowiadał, ale Elanor, jak już cośpiszesz to bądźkonsekwentna w tym co prezentujesz.

Elanor napisała:
Po pierwsze, nie mówiłam o kupowaniu rzeczy do mieszkań treningowych,

Elanor napisała:
...Na swoim, człowiek dostosowałby pod siebie, kupiłby sobie odpowiednie rzeczy

Jak to interpretować?
Tym bardziej, że mowa była o mieszkaniu treningowym, była i wciążjest.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2020-05-29 19:11

#62 dariusz.1991 Archived

Elanor, piszesz bardzo enigmatycznie. Wiele osób, na dobrą sprawę każdy może powiedzieć, że ma swoje powody, żeby mieszkać z rodzicami i nie chce przeprowadzać się do większego miasta.

2020-05-29 19:13

#63 Elanor

Nie mówię o mieszkaniu z rodzicami, a o przeprowadzaniu się do większego miasta.
Tak, jedna z zacytowanych przez Łowcę moich wypowiedzi rzeczywiście była nieprecyzyjna. Miałam na myśli to, że mieszkając z rodzicami, nie dostosowuje się większości rzeczy pod siebie, tak, jakby robiło się to we własnym mieszkaniu, a co za tym idzie, do wielu czynności często się człowiek nie zabiera. W takim mieszkaniu treningowym można by je sobie przećwiczyć na spokojnie, bez tej presji, że przestawia się coś komuś do góry nogami.

2020-05-29 20:01

#64 dariusz.1991 Archived

Elanor, Pełna zgoda. Ja na dzień dzisiejszy, słysząc o domu treningowym miałbym jedno zastrzeżenie. Ta inicjatywa musiałaby być odgórnie kontrolowana. Chodzi o to, żeby nie doszło do jakiś nadużyć związanych z pełnieniem funkcji trenera czy instruktora. Bez tego rodzaju restrykcyjnych kontroli projekt nie ma najmniejszej racji bytu.

2020-05-29 20:17

#65 gadaczka

Hmm, skoro w przypadku innych niepełnosprawności jest stosowane takie rozwiązanie to chybanie dochodzi do nadużyć. Wiadomo, zawsze i wszędzie może do nich dojść, ale mam na myśli, że metoda takich mieszkań jest jakoś jest sprawdzona.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-05-29 21:23

#66 dariusz.1991 Archived

Chyba nie dochodzi? Oj =, Gadaczko. W takim razie Nie znasz chyba dokładnie naszego środowiska.

2020-05-29 22:14

#67 dariusz.1991 Archived

To jest jedyna kwestia, o którą obawiałbym się na dzień dzisiejszy. Sam w sobie pomysł jest dobrą inicjatywą, choć oczywiście ma swoje zalety i wady.

2020-05-29 22:15

#68 Elanor

Wszystko ma swoje zalety i wady. Wszystko może się nie udać, jeśli ktoś się o to postara.
W każdym razie również uważam, że pomysł jest wart uwagi. Tyle, że dobrze by było skierować taką działalność - w ogóle jakąkolwiek działalność na rzecz osób niewidomych - na regiony, w których się jej praktycznie nie prowadzi.
Jak już wspominałam, nie może być tak, że wszystkim niewidomym będzie się mówić: "Przenieś się do Warszawy, bo tam się coś dla Was dzieje, u siebie nie usamodzielnisz się na pewno".

2020-05-29 22:26

#69 gadaczka

Środowisko środowiskiem, ale trzeba korzystać z osiągnięć ogółu. Jasne, że niepełnosprawność wzroku jest specyficzna, ale każda taka jest. W innych niepełnosprawnościach rodzice mają podobne obawy, a i sami zainteresowani wykazują postawy godzenia się na wszystko, walki, lenistwa, pracowitości itd.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-05-29 22:43

#70 dariusz.1991 Archived

Gadaczko, gratuluję optymizmu. Widzę, że postrzegasz naszą społeczność na sposób utopijny. Zgadzam się z Elanor a propos rejonizacji projektu. Powtórzę jednak, że propozycja może zdać egzamin wyłącznie w przypadku zewnętrznego pilotażu. W przeciwnym razie projekt nie ma sensu.

2020-05-30 12:30

#71 gadaczka

Rozwiń wypowiedź. Z jakiego powodu, twoim zdaniem postrzegam społeczność niewidomych w sposób utopijny?

2020-05-30 12:38

#72 dariusz.1991 Archived

Za chwilkę napiszę Ci prywatną wiadomość.

2020-05-30 13:17

#73 grzegorzm

tak już w świecie jest, że w małych miastach człowiek się nie bardzo usamodzielni a napewno jest dużo trudniej o to. To tak samo jak praca powinna być wszędzie taksamo dostępna, jeszcze za takie samo wynagrodzenie i tak daleej. Trzeba mówić o rzeczach realnych a nie bujać w obłokach. W małych miastach jest mało niewidomych to kolejny kłopot. Może i lepiej się do więkrzego miasta wyprowadźić bo prynajmniej nie będzie się miało co dzień, albo co drógi kontroli ze strony rodźiców.
--Cytat (Elanor):
Wszystko ma swoje zalety i wady. Wszystko może się nie udać, jeśli ktoś się o to postara.
W każdym razie również uważam, że pomysł jest wart uwagi. Tyle, że dobrze by było skierować taką działalność - w ogóle jakąkolwiek działalność na rzecz osób niewidomych - na regiony, w których się jej praktycznie nie prowadzi.
Jak już wspominałam, nie może być tak, że wszystkim niewidomym będzie się mówić: "Przenieś się do Warszawy, bo tam się coś dla Was dzieje, u siebie nie usamodzielnisz się na pewno".

--Koniec cytatu

2020-05-31 10:47

#74 Zuzler

Ej, Dariusz, w zasadzie odnosząc się do jej wypowiedzi na privie, zabierasz inym możliwość zrozumienia o co Ci chodzi, odbierasz nam być może możliwość całkiem ciekawej dyskusji. Po co?

2020-05-31 13:46

#75 gadaczka

To prawda. Na privie mieliśmy interesującą dyskusję, a nie miała ona charakteru osobistego, więc mogła się toczyć w tym wątku.

2020-05-31 13:50

#76 dariusz.1991 Archived

Nie chciałem, żeby to zabrzmiało jak wycieczka osobista więc pisałem prywatnie. Gadaczko możesz oczywiście streścić o czym rozmawialiśmy.

2020-05-31 14:41

#77 misiek

Tylko niekażdy w tym ja lubi życie w mieście, ze względu na hałas, zgiełk, ciasne bloki czy cienkie ściany, przez które słychać nawet gdy sąsiad piernie i odwrotnie. Ja lubię przestrzeń i świerze powietrze, a zamiast kłótni pijanych sąsiadów wolę posłuchać śpiewu ptaków. I właśnie dlatego bym się nie zamienił.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-05-31 17:02

#78 Elanor

To po pierwsze.
A po drugie, duże miasto naprawdę nie jest rozwiązaniem wszelkich problemów. Większe miasto, większe koszty wszelakie, nie czarujmy się. A możliwość odbywania tego rodzaju szkoleń powinna być przynajmniej w miastach wojewódzkich.

2020-05-31 17:37

#79 gadaczka

W miastach poszczególnych województw wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

2020-05-31 17:48

#80 grzegorzm

widzę tu jeszcze jeden problem o, którym chyba nie na pisałem. Itak prędzej czy później życie trzeba przenieść do więkrzego miasta bo tak naprawdę jeżeli to nie praca zdalna to tylko w takich miastach jest dla nas zatrudnienie i wtedy nikt nie mówi, że życie za drogie tylko trzeba.--Cytat (Elanor):
To po pierwsze.
A po drugie, duże miasto naprawdę nie jest rozwiązaniem wszelkich problemów. Większe miasto, większe koszty wszelakie, nie czarujmy się. A możliwość odbywania tego rodzaju szkoleń powinna być przynajmniej w miastach wojewódzkich.

--Koniec cytatu

2020-06-01 11:00