Migracja na Wordpressa, szczegóły
Back to EltenLink#681 pajper
Uwaga! Na razie eksperymentalnie, więc mogą dziać się brzydkie rzeczy i raczej prosiłbym o traktowanie tego jako funkcja niebezpieczna, przywrócona została możliwość przenoszenia wpisów.
Wybaczcie, że tyle to trwało, ale wymagało to sporo zmian w samym Wordpressie, który takiej opcji natywnie po prostu nie ma.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#682 daszekmdn
Oh yea! Testujemy!
#683 rylotek111
Cześć wszystkim wam,.
świta mi znów ten szalony pomysł (chyba trzeci lub czwarty raz), ażeby się za tego bloga ponownie zabrać; przez stronę WP.
Jakież było moje zdziwienie gdy wchodzę ja sobie na elten.blog, próbuję się normalnie zalogować a tu anglojęzyczny komunikat mówiący o braku dostępu do strony. Myślałem że wraz ze zmianą blogowej domeny zmienił mi się też login i że zamiast nazwa_użytkownika@elten-blog.net, będzie coś w stylu nazwa_użytkownika@elten.blog, no ale gdy WP plunął komunikatem, iż nieprawidłowy mail lub hasło, wszedłem na stronę jeszcze raz i jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się że jestem zwyczajnie zalogowany.
Nic to jednak, gdyż obojętnie na jaką podstronę bym nie wszedł, WP uprzejmie informuje po angielsku jak wyżej. Pomijam fakt, iż podczas majowej konfiguracji ustawiłem język interfejsu na polski a teraz mam znów angielski mimo zalogowania.
Czy ktoś coś z tego rozumie, wie o co chodzi i może mi pomóc? :)
Aha. Rozumiem, że prawidłowym loginem jest ten z okolic maja i że nic się w tej kwestii nie zmieniło mimo zmiany domeny?
Jeśli tak, to robię porządek w pęku kluczy iCloud, bo trochę chyba chcąc nie chcąc sobie namieszałem. No ale czego nie robi się dla rozwiązania problemu.:P
#684 pajper
Pod jaki adres wchodzisz?
Czy nie przypadkiem
elten.blog/wp-admin
zamiast
rylotek111.elten.blog/wp-admin
#685 rylotek111
No teraz działa elegancko.
Chyba rzeczywiście coś w tym było. Z resztą różnie kombinowałem, ale nie tak jak trzeba było.
Dzięki piękne i przepraszam za zamieszanie.
Ps; skoro już piszę, pozwolę sobie jeszcze na małe pytanko.
Czy jeżeli zmienia maila z tego eltenowego na inny, to czy wielka tragedia się wtedy stanie, czy mogę bez przeszkód? Pytam, bo chcę się upewnić czy aby napewno w ten sposób nie odepnę bloga od Eltena. Zapewne wtedy zmieni mi się login oraz wiadomości z WP nie będą przychodziły na Eltena, ale na prywatnego maila, ale to mi jak najbardziej odpowiada. Nie chciałbym tylko, żeby użytkownicy klienta stracili dostęp do bloga.
Dobrze myślę? Nie napsuję zanadto zmieniając maila?
#686 pajper
Nie nie, nic nie popsujesz. ;)
#687 rylotek111
Uff kamień z serca. Dziękuję ci.:)
A zatem do psucia; znaczy... do dzieła.:D
#688 lukasz1993258
znowu boty szalejom
#689 daszekmdn
Szaleją, szalały i szaleć będą. Trzeba jakiś antyspam włączyć globalnie.
#690 pates
To jest niestety wada wp
#691 daszekmdn
To jest niestety wada braku automatycznie ustawionej wtyczki do kasowania spamu.
#692 lukasz1993258
a jak sie coś takiego ustawia tak mniej wiencej?
#693 Julitka
Ale to dziwne, bo mnie boty nie szaleją w ogóle, a Akismeda w ogóle chyba nie włączyłam...
#694 lukasz1993258
no dziś jak dodałem wpis, to jeszcze nic nie dostałem. zato jak chyba z niedzieli na poniedziałek dałem wpis, to miałem 1.
#695 rylotek111
Nie wiem na ile wada WP a na ile po prostu każdego serwisu, w którym zwyczajnie coś się dzieje.:D
Ja tam tego Akissmeda czy jak mu tam nie włączałem, tylko tę drugą zwłaszcza że sobie o niej trochę poczytałem. Zobaczymy na ile skuteczna. Już wolę się tym na początku działalności pobawić, niż się potem martwić.
#696 rylotek111
Jak się ustawia? Nawet dość prosto pod warunkiem że jakąś podstawową znajomość angielskiego masz. A nawet jak nie, to wujek Google czy raczej jego tłumacz ci z chęcią pomoże.;-)
#697 lukasz1993258
dziękóje
#698 daszekmdn
Przyda się wtyczka do Recaptchy w komentarzach.
#699 lukasz1993258
czemu w jednym z wpisów dotyczących mojej improwizacji nie moge robić polskich znaków?
#700 lukasz1993258
pisze błąd bazy danych