Problemy, z którymi spotykają się nauczyciele uczący osobę niewidomą

Co z nutami?

Started by tomecki 17 posts last post 10 months ago

Zapis brailowski nut opiera się na zupełnie innej filozofii niż pięciolinia. Jest kilka jakoś tam dostępnych programów do nut, ale nie każdy nauczyciel to akceptuje. Jak radzicie sobie w szkole muzycznej?

Mi dyktowano nuty.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#3 1 like

Ja pracowałam głównie "na słuch". Ale nuty przepisywałam także.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

#4 1 like

Ja pracowałam tylko na słuch. Była mi nagrywana najpierw prawa ręka, potem lewa ręka, a potem całość. A już na lekcji ogarnialiśmy palcowanie, jeśli było to potrzebne.
Happy hacking

#5 1 like

Chodzi mi raczej o teorię. Kształcenie słuchu, harmonia potem to całe rozkładanie różności na czynniki pierwsze itp.

#6 1 like

Też na słuch :)
Happy hacking

#7 1 like

Ja też na słuch. Ale zadania praktyczne często pisałam na maszynie. Wolałam z pamięci, ale stosowałam obie te metody. A nuty ktoś dyktował: koleżeństwo lub nauczyciele.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Ja też na słóch.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

A ja wyłącznie z nut. Trafiłam na bardzo dobrego muzyka-brajlistę, który pokazał mi zapis. Nie wyobrażam sobie wszystkiego na słuch.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#10 1 like

Ja z kolei uczyłem się i ze słuchu i z nut, chociaż większość ze słuchu.

#11 1 like Archived

Bardzo często w szkole muzycznej korzystałam z nut, tak też jest teraz na studiach :-) wszystko zależy od przedmiotu. Na zajęciach teoretycznych dyktowałam, śpiewałam, albo grałam to co sobie zapisałam, harmonię często robiłam przy pianinie :-)

A czy ktoś z was próbował ogarniać jakiś soft do tego i np. drukiowanie nut?

Jeżeli chodzi o jakiś program do nut to znam Musescore i Sibelius do nut czarnodrukowych a do nut brajlowskich to braille music reader i braille music editor.

OO, z muse score zdarzało mi się czasem korzystać, choć nie do końca go ogarniałam. :)
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

#15 Archived

Zależy w którą stronę. Możemy zapisać nuty w standardowym druku, ale niestety nie ma jeszcze rozwiązania umożliwiającego nam skan i wydruk nut w alfabecie braille'a. Pojawiały się jakieś programy, ale sypały się nawet na dość prostych utworach.

Kojarzy ktoś program GoodFeel?
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Tak, sprzedawane ale z tego co mi wiadomo nie rozwijane od wielu lat, w tej chwili braille music editor jedynie, tyro od tych włochów co robią BME wychodzi podobno coś nowego ale trza by się informować u źródła, na ich stronie podaj.

-- (Pitef):
Kojarzy ktoś program GoodFeel?

--