Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 9 of 46

Transcription

Zawsze możesz w systemie się podgłośnić trochę i będzie git. No, to taka rada ode mnie.

Transcription

Otóż nie mogę, gdyż w systemie jest już na 100, więc muszę po prostu sobie bliżej mikrofon dawać, bo po prostu to nie jest mikrofon pojemnościowy, więc...

Transcription

Dzień dobry, to jest mikrofon w laptopie HP z 2005 roku chyba? Albo właśnie z tego. Możesz powiedzieć o specyfikacji tego sprzętu? Ogólnie to jest laptop przedpotopowy, ma 2GB RAMu, Intel Core 2D? Coś takiego. 220GHz na jedyny rdzeń, a dwa rdzenie to ma. Co tam jeszcze? Aha, i 160K HDD. A my się tutaj testujemy. Ten mikrofon jest słaby, ale stereo. Kanał lewy i prawy. Nie wiem jak to zrobić, ale nieważne. Ty jesteś bliżej i mógłbyś zaprezentować. Raz, raz, raz, raz, dwa, trzy. No to był prawy. A ja jestem trochę po lewej. Dobra. A to jest nie mój laptop, tylko laptop kumpla. I postanowiłem stestować zanimeltena na takich konfiguracji i to działa dość znośnie. O właśnie, 650K. Więc to by było na tyle. Pozdrawiam wszystkich Polaków.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

No ale muszę powiedzieć, że laptop z 2.5, ale się trzyma nieźle do tej pory. Mikrofon faktycznie słaby, bo słaby, ale... Ale nagrywa. Stereo fakt, że słabiutki, ale muszę powiedzieć, że jako tako ciągnie.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Microfone suave, olha esse tereão.

Transcription

To miały właśnie do siebie stare laptopy, że te mikrofony potrafiły być słabe, ale często właśnie były stereofoniczne i... Cóż, nie pierwszy raz się właśnie z takim czymś spotykam. Może gdyby były sterowniki, byłoby lepiej, bo kumpa już wszystkie sterowniki pożegnał. Jak będzie miał sterowniki, to postaram się jeszcze raz sprawdzić, może będzie lepiej. I tyle.

Transcription

No właśnie słychać, że stereo, ale słabiutki. Ale tak jak wspomniałem, jeśli się jeszcze to coś trzyma.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Oj, ja w pewnym składanym laptopie z Windowsem nic to miałem o wiele gorszy Mike, więc nie jest taki słabiutki. Jak na tamte czasy, to jest całkiem spoko.

Transcription

Ja kiedyś miałem innego HP-ka, ale jakość mikrofonu była do tego stopnia tragiczna, że musiałem używać zewnętrznego. A ten wewnętrzny mikrofon to tak jakbym gadał chyba ze studni albo z... Ciężko było to kobiet zrozumieć.

Transcription

Witajcie. Odświeżam temat mikrofony. Ja teraz mam mikrofon dynamiczny Shure'a. Tylko szczerze powiedziawszy nie pamiętam nazwy. Kupiłem go w 2016 od kolegi. W sumie dwa mikrofony kupiłem. Tylko, że drugi mikrofon też taki Shure'y, tylko że on gdzieś zginął. Nawet nie wiem przy której przeprowadzce mi go wcięło. A ten jeden mi się ostał. Tylko niestety, ale nie, na razie nic z nim nie robię, dlatego, że on ma z jednej strony XLR jako mikrofonu, a z drugiej strony ma jakieś takie inne wejście, nawet nie pamiętam co to jest. Dlatego muszę sobie kupić kabel XLR i jack. Wcześniej miałem zwykle mikrofony te słuchawki z mikrofonem. Jakoś tak mikrofonów za bardzo nie kupowałem. Bo mi w sumie to aż tak za bardzo potrzebne nie było. Dlatego, że jak nagrywałem no to przeważnie jakimiś dyktafonami, które miały mikrofony wbudowane. Co do mikrofonów komputerowych, to szczerze powiedziawszy wewnętrzny mikrofon jaki najlepszy był to był w laptopie Dell Latitude D600. Tego laptopa miałem w 2007 roku. I on był dobry do tego stopnia, że normalnie nim nagrywałem lekcje. Późniejsze laptopy niestety te mikrofony można powiedzieć zeszły na psy. Miałem dwie Toshiby, w których no mikrofony nie za ciekawie nagrywały. Sony Vaio to też ten taki mikrofon no niby był, niby go nie było. Też różnie się zachowywał. W tym Dellu ostatni nawet szczerze powiedziawszy nie miałem możliwości przetestowania mikrofonu, dlatego, że on był na XP-ka, więc nawet L ten mi nie poszedł w 2017 roku. A ten obecny laptop Asus parametry ma może powiedzieć nawet z wyższej półki, a mikrofon woła o pomstę do nieba. Mogę się dla jakiegoś testu nim nagrać, ale szczerze powiedziawszy pomimo, że go ustawię, są jakieś szumy, nie szumy i to jest po prostu masakra.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Dzień dobry Państwu, dobry wieczór, witam poranka wieczornego. Ja właśnie przemawiam do Was z rejestratora zacnego, który właśnie stoi na moim biurku i w tym momencie to jest Zoom H2N, który został przeze mnie nabyty dnia... To był dzień 6 maja roku pańskiego 2018 i on ma takie radosne w zasadzie to powiedzmy, że niby cztery tryby nagrywania. Ten tryb jest ustawiony w tym momencie taki, że mnie teoretycznie powinny łapać mikrofony tutaj, prawda? Świecę sobie teraz przed nim. Teraz teoretycznie, czy raczej nie wiem. Właśnie to zanim te MS-y, czy te XY-ki są z tyłu, czy z przodu. W każdym razie to jest tak. Mogę jeszcze sobie przestawić elegancko. Siup. I będę nagrany w taki oto sposób. Strzałka w prawo rozdziela nagrania na mikrofony tylnie i przednie. Tutaj tego nie będzie słychać, gdyż nie nagrywam tego z Zooma. Znaczy, jakby nagrywałem to... Nie wrzucam posta nagranego dyktafonem tylko, tylko nagrywam się, prawda, LTE-nem. To jest właśnie ten tryb, ale on się niczym nie różnił w tym momencie od tego trybu, gdzie kropka była w lewo. Mogę jeszcze przestawić to w ten sposób. I teraz będę nagrywany z mikrofonów tylnych. Tylnych, tylnych. Mniejsza, większa. W każdym razie ja wolę sobie ustawić ten elegancki tryb. Czterech mikrofonów. Proszę Państwa, i właśnie sobie teraz się chwieję jak powaleniec, bo cóż, no, mam pewien problem ze sobą w ostatnimi czasy, ale to nie na ten temat. Tak Wam chciałem zaprezentować możliwości mojego rejestratora dźwięku i to ode mnie, to ode mnie jest w zasobie. Wszystko. Życzę Wam miłego popołudnia.

Transcription

Ja osobiście nie wiem, co się dzieje u Ciebie, Szyfku, ale coś z tym prawym kanałem są jakieś tam udziwnienia, przecież powinno być prawy kanał słychać jakkolwiek, może mi się wydaje, ale coś ten prawy kanał, coś jest tu jakiś niedorobiony, albo Ty masz jakiś egzemplarz niedorobiony, może mi się wydaje, ale po prostu tutaj zobacz, bo jakieś to jest takie, no dziwne, mnie Zeczka zaskakuje, przecież nie wiem, co się dzieje. Nie wiem, czy coś by się działo po prawej stronie, to by było słychać, ale coś tak, się słychać jakby jeden mikrofon, coś tam było z nim nie tak, ale to może mi się wydaje i się może czepię.

Transcription

Znaczy prawy kanał, bo ja siedzę ogólnie po lewej stronie, bo mam tak ustawiony, nie mam stojaka, więc nie mam jak go postawić za ekranem i dlatego jest ze strony tej nagrywane wszystko zawsze. Nie chcę mi się go ustawiać w inny sposób.

Transcription

No ale ogólnie bardzo dobry mikrofon żywko, naprawdę.

Transcription

Nie no, zasadniczo nie ma problemu, jakiś statyw biurkowy jak będziesz chciał, nie wiem czy tam masz gwint do wtegowania, czy masz otwór, ale jak masz to warto kupić statyw biurkowy, chociaż są rejestratory, w których nie do końca rozumiem umiejscowienie statywu biurkowego, tak się nam rządzą H1, więc czasem jest to bardzo nieuzasadnione, zależy od ustawienia mikrofonów. Rozumiem jak najbardziej to w Zoomie H2, gdzie ten statyw jest u podstawy urządzenia, a nie tak jak w Zoomie H1 jest, czy w Rolandzie R05 jest na dolnej ściance, na tej stronie gdzie bateria, więc to takie moje rozmyślania względem tegoż rozwiązania. Ale jeśli masz sensowne umiejscowienie otworu na statyw, to może... Muszę ołatwić sobie nawet kiedyś, jak znajdziesz jakiś ten sensowy statyw, to daj znać, bo ja kupiłem, niby w sklepie muzycznym, ale zły gwint kupiłem i muszę pojechać sam kupić do rejestratoru, zobaczyć, oddzielnie kupić, żeby odpowiedni gwint był, bo do tych mikrofonów profesjonalnych jest inny, a ja ze sklepu muzycznego zamawiałem, więc tak a propos statywów i różnych takich.

Transcription

Fajnie nagrywa ten zoom, jak tutaj prezentujesz go. Fajne jest to, że można sobie tryby nagrywania przełączać w trakcie nagrania. Niestety w Olympusie takiej opcji nie ma. Są trzy tryby w LS14, ale nie możemy ich przełączać nagrywając coś. Tylko musimy wyłączyć i przełączyć. I ciekawi mnie, jak on nagrywa na mieście. No i podstawowa rzecz, która mnie ciekawi, jak on sobie radzi z wiatrem. Bo szczerze, powiedziałszy Olympus, to wszystko fajnie, ładnie, spoko. Ale co do wiatru, to jest po prostu jedna wielka masakra.

Transcription

Odnoszę się do tego tak, to nie jest rejestrator akurat, to jest mikrofon pojemnościowy, jak się wyraziłem wyżej w wątku, no i nie mogę go zarosnąć jasno, ponieważ jest to mikrofon podłączany przez USB, ma wejście na słuchawki, bo może być jako też wykorzystywany jako przenośna karta dźwiękowa. I no, nagrywa, jeszcze w Olympusie nie sprawdzałem, bo nie miałem nigdy, ale powoli zaczynam interesować się ogólnie dźwiękiem, powoli, ale już to nawet mi lepiej to wychodzi. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

A więc tak, fajny mikrofon masz, Kosa 12, będę musiał sobie też taki do komputera zainwestować, dlatego że ja nagrywam się Olympusem i importuję pliki, bo mój mikrofon komputerowy to szczerze powiedziawszy woła o pomstę do nieba, a co do rejestratora to chodziło mi o zooma żywka, jak on nagrywa.

Transcription

A ja mam zwykły mikrofon podpinany pod kartę dźwiękową i szczerze mówiąc dobrze mi z tym.

Transcription

Witajcie, a to mój mikrofon w laptopie Asus Pro 2530, no tak, nie pamiętam teraz tego głodnego modelu, ale taki Asus Pro, więc mam warta co do mikrofonu w laptopie. Nie używam go, ale jak bym potrzebował, to całkiem fajny mikrofon. Trochę niestety słychać, o jak słychać, sobie tutaj przejdę po klawiaturę, niestety słychać, ale wiecie, takie to życie jest. Dlatego go nie używam. Ale no jest sobie. Tylko tu jest jakiś źródło. Dziwny ten problem z poziomami głośności, bo mam słuchacz na 3%, w mocy nie mam maksymalnej, a to i tak jest nie najgłośniej. A karta to jest Conexant Smart Audio, coś takiego. No więc tak wygląda mój drugi mikrofon w laptopie.