problemy Eltena i kilka refleksji
Back to EltenLink#81 Lowca_Androidow
Aaaaaleeeee czaaaaaadziooooor :D
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#82 Julitka
Też prawda, ale tu bardziej o krytykę chodzi.
A ustosunkujesz się do samej wypowiedzi? Bo to taki kolejny zabieg erystyczny z Twojej strony był...
--Cytat (nuno69):
BTW to idąc waszym tokiem myślenia też nie macie prawa do udziału w tej dyskusji, bo też nic nie zrobiłyście, przynajmniej w dziedzinie programowania.
--Koniec cytatu
#83 nuno69
Prawo ma, ale nie ma para moić, że nie ma ofert pomocy, jak je ma.
--Cytat (Julitka):
To prawda. Chodzi mi o tę rzekomą małą renomę. Tak, Dawid firmom programistycznym znany nie jest, ale co zrobił, to zrobił.
A skoro on wydał swój projekt, skoro projekt stał się publiczny, skoro korzystają z niego ludzie i on ludzi cieszy i są z niego zadowoleni, to jednak chyba ma większe prawo do pewnego rodzaju stanowczości niż ci, którzy oficjalnie to jeszcze z korzyścią dla ludzkości nic nie wydali mimo ogromnej wiedzy.
--Cytat (żywek):
I znó bazujemy na tym, co Dawid robił i zrobił kiedyś tam. Nie mówię, że nie trza mieć szacunku za to, co dokonał kiedyś tam, ale to, co się dzieje teraz dzieje isę teraz, a nie kiedyś tam.
--Koniec cytatu
--Koniec cytatu
#84 nuno69
Jeszcze do czegoś mam się odnieść?
#85 pajper
Wiecie tylko, gdzie leży podstawowa luka waszego rozumowania?
Wyobraźmy sobie, że powstaje alternatywny klient Eltena. Zajmuje mu to dwa, trzy lata, nawet kilka miesięcy. Ma, nieważne, mniej, tyle samo możliwości...
Jest premiera, na przykład w lipcu 2022 roku.
I w jaki sposób jest to pomocą? Może w tym, że kilku ludzi się do niego przekona. Ale z pomocy nie ma w tym niczego.
Że posłużę się przykładem: grupa ludzi buduje dom. W pewnym momencie przychodzi ktoś i mówi: pomogę wam, ale pod warunkiem, że zrobię to po swojemu i zbuduję dom własny, obok.
Czy to, że on buduje drugi dom, może nawet lepszy, w jakikolwiek sposób im pomoże?
Nie.
Cinkciarzu, wybacz, bo nie chcę Cię urazić, ale skoro nie jesteś programistą, nie wypowiadaj się na temat tego, jaki język jest Łaciną, a jaki nie. Nie będę przekonywał, że Ruby jest popularny, bo robiłem to miliard razy i nikt się nie odniósł.
A jeśli chodzi o tak zwaną glorię, to, do jasnej cholery, to, co na mnie wylewa się od marca bardzo chętnie przekażę każdemu, kto ma na to ochotę z krzykaczy. Nawet mogę pieniężnie za to płacić.
Więc może skończycie z tą zazdrością?
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#86 balteam
a ja nawet z lenistwa wpisaem ruby w google, bez wchodzenia w żaden link, wklejam, kto chce resztę nie przełamie lenistwo;P
Ruby jest uplasowany wśród pierwszej dziesiątki na większości indeksów mierzących wzrost i popularność języków programowania na świecie (takich jak ...
#87 tomecki
Nie jestem Midzim, ale coś mogę powiedzieć, bo blisko projektu jestem. Było kilku takich, którzy chcieli stworzyć alternatywę dla Tyflopodcasta i Midzi nie tylko nie narzekał, ale podpowiedział kilka rzeczy. Inna sprawa, że te projekty nie wyszły, bo w założeniu miały być czymś w rodzaju "a ja ci pokazę!". Były i podcasty puszczane w jakichś radyjkach typu suuper śleepa stacja i też dziura w niebie się nie zrobiła. Te wszystkie śmieszne alternatywy przepadły w mrokach historii, tyflopodcast idzie dalej i ma już ponad półtora tysiąca audycji więc można nie przejmować się tymi złymi hejterami i istnieć.
#88 tomecki
Przykład z budową domu jest niebardzo trafiony, bo alternatywny klient będzie korzystał z tych samych forów, wiadomości, blogów itd. Pytanie brzmi czy zależy Ci na tym aby ludzie korzystali z kontrolowanego przez ciebie programu czy również kontrolowanych przez ciebie zestawu usług? Pisałeś kiedyś, że boisz się, że klienty pisane przez innych mogą mieć problemy z kompatybilnością lub jakiekolwiek inne i w ten sposób zrobią czarny piar projektowi. zastanó się czy obecna sytuacja tj. brak przyzwoitej strony, klientó na jakiekolwiek mobilne systemy, bo bety dla wybranych na IOs nie liczę, ostatnie wpadki z betami zżerającymi gigabajty transferu i takie tam takiego piaru nie robią?
#89 balteam
Hm, ale jak robią też taki pijar, to teoretycznie jak będzie więcej klientów np. z 2 czy 3 na androida to i szansa większa na jakieś kolejne giga przepadłe czy błędy bezpieczeństwa, cokolwiek.
No i w sumie? Jak będzie słaby klient to czy Pajper też by tracił na reputacji, albo raczej Elten sam w sobie? Chyba tak. Na dłuższą metę nie widzę korzyści z kilku klientów. Zwłaszcza, że głównemu programowi, Eltenowi jako całość to i tak nic nie daje, tylko skrócenie czasu na czekanie na oficjalne wersje na andka i ios.
Po roku by je można wyrzucić do kosza, czy tam przestać z nich korzystać.
#90 tomecki
No dobra, ale jeśli alternatywny klient będzie ok to nie zrobi krzywdy. Tak btw jeśli strona jest taaka trudna, a napisanie klienta mobilnego czy w ogóle jakiegokolwiek wymaga czasu to wychodzi na to, że alternatywne klienty i tak szans nie mają wyjść przed oficjalnymi, więc czego się bać? No i jeśli ten oficjalny jest dobrze zrobiony to nie będzie potrzeby korzystania z tych potencjalnie złych alternatyw więc, że się znowu powtórzę, czego się bać?
#91 Elanor
Tylko wiecie, takie filozoficzne pytanie jest. Po co?
#92 pajper
Załóżmy czysto hipotetycznie, że powstają trzy alternatywne klienty, których rozwój lub funkcjonalności są ograniczone i które się w ogóle nie przyjęły.
Ja tu odwrócę pytanie: i co nam to dało? Nic.
Czy napisanie programu od zera jest pomocą? Nie jest.
Pomoc jest wtedy, kiedy ktoś wchodzi na Githuba Eltena i słyszy na forum: O, jest problem, nie działa funkcja x.
Szuka funkcji x, poprawia.
Pomoc jest wtedy, kiedy ktoś wpada na jakieś rozwiązanie, propozycję, względnie podpatruje na forum, szuka odpowiednich plików, gotowe.
Pomoc jest wtedy, kiedy ktoś ma propozycję przebudowy czegoś, wykonują ją lub choć koncepcję i mówi "Zobacz, można zrobić to tak".
To jest pomoc, której oferty nigdy nie otrzymałem.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#93 tomecki
Dobra, to zapytam jeszcze inaczej. Co w tej chwili ma Elten do zaproponowania nowemu użytkownikowi? Jakoś tam działający klient na Windowsa, ale pod warnkiem, że będziesz użytkowniku korzystać z NVDA, nie potrzebować braila i uważać na joystick to raz. Kłótnie na forum to dwa. Stronę, na której nie zrobi połowy rzeczy to trzy i w końcu plany na mobilne klienty, ale w dalekiej przyszłości.
Żeby było ciekawiej Telegram, Signal stają się dostępne, grupy na FB mają się dobrze, a info, że Elten to takie drugie Klango dla gimbazy chodzi sobie po niewidomkowym świecie i ma się baardzo dobrze. Alternatywne klienty na forumowe treści nie pomogą, ale bądźmy szczerzy, Elten ma tak słabą opinię w internecie, że nawet źle działający klient mobilny już nie zaszkodzi. Moze to smutne, ale prawdziwe. Co jakiś czas pytam znajomych i wnioski na prawdę nie są zbyt ciekawe.
#94 midzi
@Julitka, odpowiem Ci cytatem, który dostępny jest na stronie tyflopodcastu:
Wszystkie nagrania publikowane w serwisie www.tyflopodcast.net są dostępne na licencji CreativeCommons - Uznanie autorstwa 3.0 Polska.
Oznacza to, iż nagrania te można publikować bądź rozpowszechniać w całości lub we fragmentach na dowolnym nośniku oraz tworzyć na jego podstawie utwory Zależne, pod jedynym warunkiem podania autora oraz wyraźnego oznaczenia sposobu i zakresu modyfikacji.
Pisząc mniej oficjalnie: Nie, nie mam nic przeciwko temu, żeby ktoś zassał sobie całe archiwum Tyflopodcastu i zrobił na jego podstawie radio. Nie, nie mam nic przeciwko temu, żeby ktoś wykorzystał Tyflopodcasty do robienia swoich audycji. Przecież my robiąc te materiały niejednokrotnie podpowiadamy co i jak zrobić. Nie mam, bo... Czemu mam mieć?
#95 Elanor
Midzi Choćby dlatego, że i tak już się za bardzo wzajemnie wykorzystujemy.
#96 nuno69
No ostatniego wpisu w tym wątku nie będe komentował.
#97 mikolajholysz
Odniosę się tu do kilku postów.
Co do licencji i porównania do NVDA. Ja, na przykład, za całkiem interesującą koncepcję uważałbym pozwolenie ludziom na tworzenie zewnętrznych klientów, ale tylko pod warunkiem, że:
a) ich kod będzie dostępny na licencji (tu wpisać, albo jakiejkolwiek zaakceptowanej przez jedną z kilku organizacji, zajmujących się open source)
b) nie nastąpi komunikacja z żadnym innym serwerem, niż serwer Eltena, w sensie nie będzie wyciągania danych. Żeby nastąpiła, wymagane jest błogosławieństwo Dawida. Jakby to była appka z usługami dodatkowymi, np. Youtube czy nieograniczone wiadomości głosowe hostowane w, bo deweloperowi się tak chce, błogosławieństwo otrzymuje. Jakby to były działające u dewelopera powiadomienia push, bo inaczej się nie da, dostaje, ale z zastrzeżeniem, że musi użytkownika ostrzegać, gdzie idą dane. Jak appka bierze wszystkie prywatne wiadomości i robi z nimi bóg wie co, błogosławieństwa nie ma.
c) Jeśli nazwa klienta zawiera w sobie słowo Elten, musi zawierać w sobie słowo nieoficjalny lub unofficial.
d) opis programu w sklepie, jeżeli dotyczy, będzie zawierał ostrzeżenie, że to nie jest oficjalna aplikacja Eltena, że autorzy Eltena nie gwarantują poprawnego działania i tak dalej. Coś prawniczego i zgrabnego by się znalazło. Podobne ostrzeżenie musiałoby być widoczne po pierwszym uruchomieniu aplikacji.
e) Każda appka działa na własnym kluczu api, podając wersję, klucz może być np. po oauth, ale dawany generalnie każdemu chętnemu. Jak appka zacznie odwalać jakieś imby, typu zżeranie gigabajtów transferu, jak to robiły bety, dostaje tymczasowego bana, puki się deweloper nie ogarnie. Pajperowskich bet też dotyczy, co by mógł własnego bubla szybko wycofać i ostrzec użytkowników, że chwila chwila, cofnij się o wersję, bo to jest niebezpieczne.
f) część akcji, np. wysyłanie wiadomości do użytkownika pajper, pisanie na niektórych forach o problemach itp. jeżeli wspierane, muszą być poprzedzone ostrzeżeniem, że jeżeli coś ci nie pasuje w samej appce, to kontaktuj się w danej grupie, wraz z przyciskiem przejścia do publicznej, stworzonej przez dewelopera aplikacji grupy.
g) Dawid informuje z jakim takim wyprzedzeniem o zmianach w aPI psujących kompatybilność, np. miesiąc. Teraz i tak się musi 3 razy zastanowić, zanim coś takiego zrobi, bo rozwali sobie stare klienty. Jak po dwóch tygodniach od faktycznego końca kompatybilności funkcjonalność nie jest poprawiona lub usunięta, klucz appki może zostać unieważniony. Oczywiście to tylko w szczególnych przypadkach, jak ewidentnie widać, że autor ma wszystko gdzieś, a społeczność lamentuje do Dawida, że nie działa.
Powyższe jest syntezą warunków API Telegrama i problemów, jakie Dawid widzi w zewnętrznych appkach.
Co do popularności Rubiego. Pajper twierdząc, że nikt się nie odniósł, najwyraźniej nie przeczytał dokładnie mojego pierwszego posta. Nie winię, długi był, ale tam była ta kwestia poruszona. Powiedziałem, że popularność Rubiego nie pozostawia wątpliwości, ale popularność całej reszty używanych bibliotek... tu jest gorzej. Podejrzewam, że nie istnieje na świecie drugi taki projekt, używający podobnego zbioru technologii.
Co do kwestii pomocy Dawidowi i analogii z domem. Dawid buduje swój dom, a jego wybór, jak widać, pozostaje między robieniem tego samemu, a w sumie to pozwalanie innym, którzy mają w nim mieszkać, na własną dobudówkę, według ich planu. Może się okazać, że będzie sobie stała pusta, to się wyburzy, może wszyscy jednak będą chcieli mieszkać tam, a oryginalny dom opustoszeje. To, kogo plan jest lepszy, zweryfikuje czas.
Co do kwestii finansowej. Moim zdaniem, nie zmieni się absolutnie nic. Jeżeli już, zmieni się na lepsze, bo, jeżeli alternatywne klienty zdobędą popularność, Dawid może poświęcać/marnować mniej czasu na swojego. Wtedy więcej zostanie mu na serwer, ewentualne dorobienie sobie czy inne takie. Alternatywne klienty nie spowodują magicznie, że będzie płacił jakoś wiele więcej, chyba, że przez nie przybędzie Eltenowi użytkowników, a czy nie tego właśnie chcemy?
Co do kwestii porzucania pracy. Nikt nie broni Dawidowi robić dalej tego, co robił, mało tego, ja bym go do tego zachęcał. To, czy najlepszym rozwiązaniem jest program na PC, strona czy może taka lub inna appka, zweryfikuje czas i rynek. Jak ktoś zrobi coś kompletnie nie wartego świeczki, Dawid nic nie straci. Jak wszyscy zmigrują na alternatywną appkę... właśnie Dawid dostał taaaaaką pomoc, bo polowę roboty, tj. klient, został zdjęty z jego barków, a może zajmować się tylko serwerem. MOże i porzuci wtedy pracę, ale użytkownicy zostaną z lepszym klientem, a on z mniejszą ilością zmartwień.
#98 Lowca_Androidow
A co jeśłi ktoś wykorzystując już to co jest stworzy coś co będzie znacznie lepsze, znacznie wydajniejsze i bardziej popularne, barziej przypdanie do gustu użytkownikom?
Czy nie o to chodzi, aby powstało coś co jest wygodne, bezpieczne i coś z czego korzysta się przyjemnie?
Moim zdaniem właśnie o to chodzi, ale... no właśnie, jesłi coś takiego by powstało, to Elten zostałby porzucony, pewnie zostałaby jakaś garstka ludzi z sentymentu.
Ale to jest podejście jakie ma pies ogrodnika, sam nie zeżre, a drugiemu nie da.
Oczywiście, pełen jestem podziwu i barzo dziękuję za to co powstało, nie umniejszam i nie mam zamiaru tego robić w przyszłości, nikomu kto się przyczynił do powstania Eltena, ale takie podejście jakie jest tutaj prezentowane prowadzi jedynie do upadku Eltena, sam Pajper już nie daje rady, pomocy nie ma więc zabierze projekt ze sobą na dno.
Pajper tutaj pisze o zazdrości, a ja myślę, że Pajper obawia się właśnie tego o czym napisałem, że może powstać coś lepszego, że ktoś wykorzystujac to co stworzył zrobi lepszy produkt, a co za tym idzie chbya nie muszę pisać.
midzi i to jest właściwe podejście.
Przecież niejednokrotnie zdobywamy wiedzę, poświęcamy czas i niejednokrotnie pieniądze i po co, tylko dla samych siebie, czy jest coś złego w podzieleniu się tą wiedzą, swoimi dokonaniami? Czy za wszystkomusimy wołać kasę? Napisałem sporo poradników, krok po kroku, z ilustracjami i udostępniałem je na forach tylko po to, aby ktoś mógł z tego skorzystać, może i dzięki temu zarobić, ale to już jego sprawa.
Pewnie, że to nie to samo co napisanie programu takiego jak Elten, ale chodzi o sam fakt, o samą zasadę.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#99 mikolajholysz
ELten nie zniknie. ZNiknie program, ale to tylko część ELtena. Najważniejsze, czyli społeczność, zostanie.
#100 tomecki
No i jak tu się z Mikołajem nie zgodzić? Znowu lajk i wydaje się to na prawdę sensowne.