EltenLink

Konsekwencje grup na Eltenie

Back to Archiwum Eltena

#61 misiek

Łowca- ja się z tobą zgadzam co do grup. Też byłem przeciwny z tych samych powodów co ty i teraz zaczyna się to sprawdzać. Jedyne lekarstwo na kilkadziesiąt grup o tej samej tematyce to dołączenie do tej, gdzie jest najwięcej użytkowników, jest najpopularniejsza i ma najwięcej tematów, a przy tym jest należycie moderowana. Innej możliwości w tym momencie nie widzę.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2019-07-20 22:28

#62 fantasma467

Niech każdy dołącza tam, gdzie będzie mu najwygodniej, a to co się nie sprawdzi umrze śmiercią naturalną, i tyle w temacie.

2019-07-20 23:33

#63 Lowca_Androidow

--Cytat (fantasma467):
Niech każdy dołącza tam, gdzie będzie mu najwygodniej, a to co się nie sprawdzi umrze śmiercią naturalną, i tyle w temacie.

--Koniec cytatu
Ale dlaczego takiego podejścia nie było kiedy nie było jeszcze grup? Wówczas jak pisałem, jeśli ktoś założył wątek o takim samym temacie jaki już istaniał było ostrzeżenie i przenoszenie do już istniejącego, bo to było złe, przecież taki wątek mógł również umrzeć śmiercią naturalną?
Poza tym autor takiej grupy będzie mógł co jakiś czas windować w górę swoją grupę dodając wpis do niej, lub tworząc wewnątrz kolejny fikcyjny problem lub temat.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-07-21 11:13

#64 gadaczka

Jeżei nie rozmiesz różnicy pomiędzy jednakowymi wątkami w obrębie jednego forum, a dowolnością zakładania grup, to...

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2019-07-21 11:18

#65 Lowca_Androidow

Różnica jest tylko w nazewnictwie oraz w fakcie, że założyciel staje się moederatorem danej grupy, a tak poza tym to czym się różnią dwie grupy o jednakowym temacie i podebnym tytule od dwóch wątków o takim samym temacie i podobnym tytule?

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-07-21 12:50

#66 fantasma467

Forum rządzi się swoimi prawami, a grupa to zupełnie co innego. Człowieku, czy ty na prawdę nie rozróżniasz tych rzeczy? Ręce opadają.

2019-07-21 13:01

#67 denis333

@fantasma. Nie warto już nawet zwracać uwagi. To po prostu stan umysłu. Nic więcej XD

2019-07-21 13:25

#68 Lowca_Androidow

Tak to stan umysłu,mój jest bardziej otwarty, dostrzega to czego nie dostrzegają inni.
Proszę mnie w takim razie oświecić jakie są różnice?
JJa nie dostrzegam żadnych poza tym o których wspominałem, założyciel jest moderatorem, grupy, może ją zamknąć i wpuścić kogo chce, a poza tym? Czym się różni taka grupa od wątku?
Czym się różni przeglądanie forum gdzie przykładowo jest kilka wątków o takiej samej tematyce, a podobnych tytułach od przeglądania forum ogdzie mamy kilka grup o takiej samej tematyce i podobnymtytule?
Jakież to inne prawa rządzą forum od tych jakie są w grupacha?
No, fakt, jest różnica, każda grupa może mieć własny odrębny regulamin, czy to dobrze? Ja uważam, że nie, był jedengłówny regulamin dla całego forum, teraz dla każdej grupy jest odrębny,choć i tutaj różnice są niewielkiebo dla danego forum były odrębne regulaminy, tak przynajmniej jest nasporej częśći for, dla działu z muzyką dodatkowy regulamin forum muzyka, dla informatyki itd, itp.Aha, jest jedna zasadnicza różnica, w obrębie forum można tworzyć odrębne działy, komputery, telefony, rybołóstwo itp, w grupach nie, ale możńa stworzyć osobne grupy o takiej tematyce, jaka więc różnica? Żadna, poza strukturą, bo na forum tematy mogą powstawać w obrębie jednego forum, a grupy trzeba tworzyć dla każdego tematu osobno.

Proszę więc o różnice, poza tymi, że dopuszczalna jest mnogość grup o tej samej tematyce, a różnych autorach.

2019-07-21 13:50

#69 gadaczka

Haha, stan umysłu, który dostrzega to, czego nie dostrzgają inni. Mamy, rodzy Państwo Góru na Eltenie. Ten wątek wyjaśnia różnice i opisuje w czym grupy są lepsze od wątków o tej samej tematyce. Dodam jeszcze, że chodzi także o wygodę w przeglądaniu treści. Zapisując się do grupy śledzimy tylko jej posty, a pozostałe grupy nas nie obchodzą, w przypadku forum widzielibyśmy wszystkie te wątki o jednym zagadnieniu. Zostało to już zresztą ci wytłumaczone, wię polecam czytać ze zrozumieniem.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2019-07-21 16:37

#70 Lowca_Androidow

Jak widzę nadal tworzysz wirtualne różnice.
Zamknięte myślenie
Proszę bardzo, napiszę obrazowo żeby uzmysłowić że praktycznie nie ma żadnych różnic poza nazewnictwem i paroma szczegółami o których wspominałem:
Mamy grupę
Grupa Informatyka:
W niej poruszane tematy:
Komputery i akcesoria
gdzie mamy wątki:
Cromeboki...,
Pendrive 2 TB,
Pliki nadpisują się starymi plikami,
i inne
Grupa Dostępność,
gdzie poruszane są tematy:
Bezpłatne głosy do nvda,
Problem z wtyczką zastępującą klawiaturę numeryczną
...
i tak dalej, i tak dalej

A teraz zamiast grupy tworzymy forum o tytule:
Forum Informatyka,
a w niej podfora o tytułach:
podforum Komputery i akcesoria
gdzie mamy wątki:
Cromeboki...,
Pendrive 2 TB,
Pliki nadpisują się starymi plikami,
i inne
Podforum Dostępność,
gdzie poruszane są tematy:
Bezpłatne głosy do nvda,
Problem z wtyczką zastępującą klawiaturę numeryczną
...
i tak dalej, i tak dalej

Jaką widzisz tu różnicę poza nazewnictwem? Grupa i w niej tematy, a Forum i w nim podfora?

2019-07-21 16:44

#71 gadaczka

Nie będę kolejny raz tłumaczyć tego samego.

2019-07-21 16:47

#72 Lowca_Androidow

Tłumaczyć? Jak do tej pory nie przeczytałem ani słowa wyjaśnienia gdzie leży różnica Nie ma, dlatego i nie ma wyjaśnienia
Na forum widzielibyśmy wątki o tej samej tematyce, a w grupach nie widzimy grup o tej samej tematyce?
Na forum była przynajmniej zasada, że nie tworzymy wątkó czy podfor o tej samej tematyce, a w grupach dopuszcza się właśnie tą możliwość więc gdzie tu porządek i większa przejrzystość? Wręcz odwrotnie
Ot choćby przykład, jest grupa o tytule "Telefony", a inna grupa o tytule "nadgryzione jabłuszko" i po co to jest wyodrębnione? Dwie różne grupy, jedna gdzie indziej druga gdzie indziej, a przecież obie dotyczą telefonów.
Na forum byłoby forum "Telefonu", a wewnątrz podfora o telefonach, androi czy właśnie iPhone
I tak, teraz w grupie telefony może powstać wątek o iPhone'ach i teraz będą dwa w tematy gdzie jest poruszany ten temat, na forum takiej możliwości nie ma, byłyby one połączone, po co dyskutować o iPhone'ach w dwóch różnych miejscach? To ten ład i przejrzystość

2019-07-21 16:51

#73 misiek

Po za tym już widzę, że forma grup się nie sprawdza. Jak było wcześniej, tak i teraz najwiękrza aktywność jest w grupach publicznych, dawniej forach, a na grupach nowo pozakładanych pustki.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2019-07-21 17:08

#74 Lowca_Androidow

Tak, bo to oczywista oczywistość, po co klikać z góry na dół, wychodzić z z grup publicznych, żeby dostać się do pozostałych?
Na forum wszystko było w jednym miejscu, teraz wszystko jest rozrzucone, oczywiście dla uzyskanie ładu i przejrzystości hehe

2019-07-21 17:16

#75 tomecki

Sorry, ale teraz wszyscy wdający się w tę kłótnię prezentujecie poziom przedszkola i postawę w rodzaju "moja racja jest mojsza niż twojsza". Co do różnic to są one dość znaczące: przede wszystkim grupa stanowi osobny twór, który ma własną administrację niezależną od Eltena. Jest to o tyle ważne, że w razie czego wszelkie problemy natury prawnej przechodzą na ludzi, odpowiedzialnych za grupę, nie za Eltena. Druga rzecz dotyczy już przyszłości projektu. Mam nadzieję, że miejsca takie jak FB czy Whatsapp dostaną dla nas realną alternatywę w postaci mobilnego Eltena, który będzie miał to, co te społęczności nie oferują czyli wygodny podział na wątki, posty głosowe z dobrą jakością dźwięku, łatwy interfejs itp. Po za tym to miejsce dla tych, którzy gromią moderację. Nie chcecie, to nie. Zakładajcie swoje i dajcie spokój.

2019-07-21 21:21

#76 fantasma467

Dlatego mała aktywność, bo jakby ktoś nie zauważył nie wszyscy tu są betatesterami i mają grupy.

2019-07-21 21:40

#77 fantasma467

@Łowca, co cię interesuje, że w innych grupach jest to samo? Siedź w tych, które wybrałeś, a reszta niech ci lata. Ile razy trzeba tłumaczyć.....

2019-07-21 21:44

#78 Lowca_Androidow

Tomecki, napisałeś właśnie to o czym ja, niczym się to nie różni poza regulaminem i moderacją osobną dla każdej z grup.
Poza tym, nic tutaj nie dadzą grupy jeśli ACTA2 zaistnieją na dobre, uprawomocni się i wówczas za treści umieszczane na forum odpowiada właściciel forum i nie ważne czy to będą grupyczy nie więc ta spychologia na grupy nic nie da.
Fantazma, właśnie o to chodzi, mogę sobie siedzieć w wybranych, ale podział na grupy wcale nie sprzyja przejrzystości, wręcz odwrotnie, poza tym ja będę siedzał w jednej grupie, a istotna informacja może się pojawić w tej drugiej czy trzydziestej o tym samym temacie, a ja o tym nie będę wiedział nie zaglądając do każdej z nich.
To, że dana grupa jest wiodąca nie oznacza, że właśnie ta istotna informacja wyląduje w tejże grupie.

2019-07-21 21:55

#79 tomecki

Ok, ale w ten sposób patrząc trzebaby być na Typhlosie, wszystkich grupach na Whatsapp i FB, bo może na którejś z nich będzie interesująca mnie informacja.

2019-07-21 22:49

#80 gadaczka

W ten posób patrząc trzeba się zpisać do każdego koła PZN :P

2019-07-21 22:54