samsung galaxy s 10 czy warto kupić i czy jest dostępny dla nas
Back to android#21 tomecki
Zdarzyło mi się widzieć co najmniej kilka jak nie kilkanaście telefonów z Androidem, oczywiście z włączonym udźwiękowieniem. Od pewnego momentu nie widzę sensu kupowania flagowców w przypadku osób niewidomych, które nie chcą kręcić np. filmików w jak najlepszej jakości chociażby dla rodziny. Czemu? ano temu, że taka Motorola One, Nokia 6 lub 6.1, Xiaomi Mi a2 to urządzenia za ćwierć ceny takiego s10, które mają: 4GB pamięci ram (mając dość dużo aplikacji, bo nie całe dwieście, w tym Messenger, Whatsapp, Skype i parę jeszcze takich, które spory apetyt na pamięć mają, zużywam nie całe 3gb). Dalej jest 64gb flash, co również wydaje się absoolutnie wystarczające, rozdzielczość ekranu, która dla nas znaczenia kompletnie nie ma, mówię oczywiście o całkowicie niewidomych, a w pewnym sensie nawet lepiej gdy jest ona mniejsza, bo bateria wolniej się wyczerpie. Co jeszcze? Zdjęcia i filmy... tu moooże, chociaż wątpię, OCR może jakoś lepiej sobie poradzić, chociaż z info na grupach chociażby na Whatsapp widzę, że trylion aparató nie ma tu znaczenia. Procesor? Tak na prawdę różnic też raczej nie zobaczymy, bo nie pamiętam aby była jakaś użyteczna dla przeciętnego niewidomego Kowalskiego appka, której szybkość jakkolwiek zależałaby od CPU, bo opóźnienie to głównie przetwarzanie gestó, któe w TB jest takie sobie, opóźnienie systemu audio w Androidzie - też nie należące do najlepiej zoptymalizowanych i chyba tyle. Aha, może jeszcze jakieś gadżety audio, a tu im lepszy tel, tym tego więcej. Co zostaje? Samsungowy Voice Assistant, który parę osób lubi, chociaż moim zdaniem generuje zbyt dużo problemów np. przez brak obsługi gestów wielopalczastych w większości aplikacji i opóźnienie względem TB jeśli chodzi o implementację nowych funkcji. Nie wiem czy do tej pory udało się poradzić sobie chociażby z rozdzieleniem paska powiadomień na konkretne elementy. Do tego asystenty, które przeważnie i tak w naszym języku raczej nie funkcjonują, no i Samsung raczej nie ryhliwy jeśli o aktualizacje chodzi i najczęściej jest wyprzedzany przez te niby średnie smartfony z Android One. Dodatkowym plusem jest to, że kupujesz urządzenie, na któe w razie czego cię stać. Nie musisz błagać o pomoc PCPR, który w zależności od swojego kaprysu po pół roku łaskawie da, lub nie da piniędzy na takie coś. Wolę, jeśli można, uniezależnić się od takich działań i w razie czego wiedzieć, że sam se mogę kupić i wszelkie PCPR mogą mnie cmoknąć.
#22 camila
Rozwalasz mnie człowieku... W którym momencie sobie zaprzeczyłam? :O
#23 papierek
Czyli uważasz, że skoro większość dofinansuje pfron, to można dlatego brać najdroższe, co się da? Gratuluję podejścia. Wiesz, że gdyby każdy tak myślał, a niestety wiele osób tak myśli, to tych pieniędzy nie było by już na nic? Może sobie kupić telefon wysadzany brylantami i nam nic do tego, puki są to jego własne pieniądze.
--Cytat (łysy):
S10e to też flagowiec pełną gębą, więc sama sobie przeczysz. Po za tym i tak więkrzość dofinansowuje Pfron. Może Mucha lubi mieć flagowe urządzenia? Co komu do tego? Czy my zawsze musimy patrzeć na to ile kto ma wydać na co? Skoro Mucha pyta o s10 to chyba wie ile on kosztuje. Gdyby chciał średniaka to pewnie by zapytał o np- Galaxy a40, a to czy wykorzysta jego możliwości czy nie to już jego sprawa. Jak chce to niech nawet sobie kupi telefon wysadzany brylantami i nam nic do tego. To tak jak ja bym chciał kupić Mercedesa Gl, a ty i Tomecki byście mi odpisali- Kup Golfa, bo bardziej ekonomiczny, mało pali, a wszystkich funkcji tego Mietka i tak nie wykorzystasz.
--Koniec cytatu
#24 balteam
Zgadzam się z Papierkiem, lepiej komuś wytłumaczyć, powiedzieć jakie są zalety telefonu za 4 tysie i niech sam decyduje, ale wychodzenie z założenia, że mogę brać wszystko najdroższe jakie jest, kończy się tym, że potem innym brakuje kasy, bo najpierw wykorzystali ją pracujący i studiujący, a nie starczyło już w ogule dla bezrobotnych, którzy mogą chcieć komputer też dostać, a nawet może muszą go dostać, bo szukają pracy i jak go nie dostaną to są w czarnej dupie.
#25 Lowca_Androidow
A ja się nie zgadzam a ni z Papierkiem, ani z Balteam.
Dlaczego prośba o dofinansowanie GAlaxy S10 jest nie w porządku?
Czy prośba o wsparcie finansowe dla iPhone 8 jest moralnie OK? A przecież różnica między tymi dwoma telefonami to zaledwie 300 zł
iPhone 8 to koszt ok 2500, Galaxy S10 to koszt ok 2999 zł
Gdyby napisał, że stara się o iPhone nie padłoby tego typu stwierdzenie.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#26 balteam
No, 500 zł z tego co piszesz.
Myślałem, że jest droższy, 3 koła na fona uważam, że dla mnie jest za dużo, ale myślałem, że 3500 zł kosztuje s10, no i pewnie droższe wersje nawet 5000.
Mój wniosek jest po prostu taki, jak każdy kupi telefony za 3000 albo za 5000, bo może, to sporo osób kasy nie dostanie,bo jej fizycznie nie będzie.
Czy Mucha to zrobi, to jego sprawa, ale tak czy tak patrząc ogólnie na to, też nas todotyczy pośrednio.
Nie mam zamiaru robić jakieś wielkiej wojny o to, ale wytłumaczenie, że ten telefon się niewidomym w większości nie przyda, moim zdaniem jest ok, bo Mucha sobie może zdecydować, co bierze jeśli wie na ile z fona korzysta i czego używa.
No i prywatnie ja bym wziąl po prostu lepszy komputer niż lepszy telefon i słaby komputer, bo w komputerach większa jest różnica parametrowa dla nas moim zdaniem.
#27 Lowca_Androidow
Tak, tak 500 - literówka :)
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#28 tomecki
No i tu będę poniekąt strzelał do własnej bramki, jeśli oczywiście potraktujemy Android i IOs jako jakieś tam wartości same w sobie. w każdym razie widziałem sytuacje, w których człowiek był w stanie opanować Iphone, natomiast Android był po za jego zasięgiem. Rzecz się działą na szkoleniach dla niewidomych, gdzie były osoby, które do tej pory nie bardzo wiedzą, czym jest smartfon. Druga rzecz to ci, którzy do tej pory mieli np Iphone 5 albo inny, któremu kończy się wsparcie, zainwestował w appki, nauczył się tego i musi mieć coś nowego. W tym przypadku im nowszy, tym dłuższe wsparcie chociażby więc po mojemu jest przesłąnka, aby dofinansować jakąś ósemkę czy inne XS. w dodatku dochodzą tutaj sprawy w rodzaju braku gniazda MicroSD, więc pamięć jaka fabrycznie będzie, taka zostanie czyli można rozważać wzięcie czegoś, z dużą ilością pamięci, więc droższe. Przypominam, że Iphone SE nie wiadomo czy dostanie aktualizację do IOs 13 więc rozwiązanie tak sobie przyszłościowe.
#29 balteam
Nie znam sie na iphonach, kilka modeli jest.
Powiem tylko, że znam osoby na androidzie, takie, których za Chiny bym się na nim nie spodziewał.
Fakt, że teraz dofinansowanie chyba na 5 lat jest, także wtedy tylko dobre telefony wchodzą w grę chyba.
#30 mucha
stąd wybur na galaxy a nie na jakiegoś średniegowolę mieć coś lebszego na lataa nie zmieniać co 2 lata telefon
#31 papierek
dlatego staram się nie oceniać ludzi z osobna, w sensie mi chodzi bardziej o samą postawę kupowania drogiego, bo mi się należy. Jeżeli ktoś ma sensowne argumenty, żeby kupić droższe, to ok a z iphoneem jest problem taki, że trudno dostać taniego iphonea. :D
#32 balteam
no, dlatego argumentem sensownym jest android hahahaha
#33 tomecki
Ale Samsungi nie mają 5letniego wsparcia. Moja s7 dostała Oreo i tyle mimo, że jest z roku 2016. Mooże kiedyś tam dostanie dziewiątkę, ale i tak sto lat za stawką więc hm...
#34 misiek
Ja tylko odniosę się do jednego zdania Tomeckiego- z tą baterią i rozdzielczością to chciał bym by było jak mówisz. Iphone 7 ma rozdzielczość raptem hd, a bateria trzyma tylko cały dzień.
#35 denis333
@łysy. Ale tu chodzi o rozdzielczość wyświetlacza :P
Jak cię lubię, tak czasami czytając twoje posty zastanawiam się serio, skąd się człowieniu urwałeś :P
#36 mucha
dlatego nic nikomu do tego co biorę wrazie się zepsuje to już na własną rękę telefon następny
#37 denis333
Niby tak, ale tutaj zgodzę się z tomeckim. W przypadku androida średniopółkowiec na prawdę wystarczy. Tymbardziej, że w razie potrzeby można aktualizować do nowszej wersji andka na własną rękę. Że się tak wyrażę chłopskim językiem. ;)
#38 tomecki
Iphone ma tę baterię dość słąbą, a przy najmniej starsze jego wersje. Tam było jakoś 1800mAh.
#39 denis333
Jednakże jest to urządzenie dobrze zoptymalizowane i na tych słabszych parametrach potrafi dać tyle samo co android z petabajtami ramu ;)
#40 papierek
ale androidy średniopółkowe i tak dla nas wystarczają. :P