Jakie Brailesensy polecacie?
Back to Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#201 DJGraco
Nawet do takiej linijki brajlowskiej z funkcją notatnika możemy sobie załadować plik txt i go sobie czytać. Mój QBraille chociażby ma takąopcje
#202 pates
Więcej. B note ma nawet tts.
#203 papierek
Dlatego nigdy nie zrozumiem idei notatników brajlowskich jako takich, dla kogo to i po co to. Robi wszystko gorzej, niż pełnoprawny laptop czy telefon, do tego robi mniej. No i cena dwukrotnie większa w stosunku do samego monitora brajlowskiego, czyli właściwie ok 12000 czy 13000 płacimy, no właśnie, za te kilka aplikacji więcej w stosunku do samego monitora. Jedyne, co widzę w porównaniu do laptopa to oszczędność miejsca, bo laptop sam jest większy, plus monitor brajlowski zwiększa miejsce i wagę, no i oszczędność energii. Z drugiej strony, kto potrzebuje laptopa plus linijka, żeby obsługiwać np. youtube? Wystarczy sam laptop. A jeżeli ktoś używa do czytania, to sam monitor z wbudowanym notatnikiem mu przecież wystarczy. Jak woli używać syntezy, to zabierze raczej telefon albo laptopa. Czyli, nadal, dla kogo są robione te notatniki? Co mi realnie da braille sense, czego nie da mi braille xl plus laptop? Zyskuję jedynie oszczędność miejsca, kosztem właściwie mniejszych możliwości w porównaniu do laptopa. Może ważne jest to w podruży. Tylko wtedy znowu, musimy uruchomić hotspota na telefonie, żeby korzystać z pełni możliwości bs. Ale to znowu, już chyba lepiej używać monitora brajlowskiego z połączonym telefonem przez bluetooth, znowu wychodzi na to samo, a nawet lepiej, bo prawdopodobnie i tak będzie to szybsze.
#204 pates
Pamiętasz czasy bs classic i bs plus? Wtedy to miało spory sens, bo komputery nie były tak rozwinięte, a mniej zaawansowany użytkownik mógł spokojnie używać takiego mikro komputerka.
#205 misiek
Serio, nawet wtedy najbardziej prymitywny laptop był bardziej rozwinięty od tego badziewia. Ja na moim Bs classic gdy go jeszcze miałem w życiu nie połączyłem się z internetem, a podczerwień i bluetotch to nie działały nigdy.
#206 papierek
Może dlatego, że bs classic nie miał bluetooth? Chociaż fakt, nawet jak na tamte czasy, był to ultra prymitywny sprzęt. To jest właśnie cały czas problem takich notatników. One są cały czas przestarzałe, już w momencie ich wypuszczania. Nawet nie chodzi mi o wersję androida, bo dla kowalskiego nie ma znaczenia, czy jest tam android 10 czy 12, windows CE, czy windows 10, ale chodzi o oferowane możliwości.
#207 zywek
Miał bluetooth, na cf.
#208 pates
Tylko wtedy raczej ślepiotki wolały iść po łatwiźnie raczej. Wiem na przykładzie swoim i siostry.
#209 jamajka
Teraz teżwolą, to jest kwestia, że teraz dużo więcej osób jednak ma jużte telefony i laptopy sprawniejsze...
#210 paulinabuczynska98
Hejka. Dawno się tu nie udzielałam. Mi w braille sensie już w ogule internet nie działa, ani poczta, ani google, ani youtube, a portale społecznościowe np. facebook, czy messenger, czy jakieś inne chaty, tym bardziej nie działają. Ale od tego mam laptopa, bądź kiphona i braillepena. A ostatnio mi się, coś takiego wydarzyło, że jak coś czytam, to jak mi się rozładowuje to mi pokazuje bateria naładowana 14, czy 15 procent, a po chwili, że bateria jest naładowana poniżej. Gdy go podłączę do ładowarki to pokazuje mii, że 100% zasilacz, i wogule się nie ładuje, odłączam od ładowarki i się sam wyłącza. Po czym podłączam z powrotem i się resetuje, i dalej pracuję na nim normalnie. Puźniej pokazuje, gdy go odłączę, że 1% zasilacz, czyli że się ładuje. A potem gdy już się naładuje i ma 100% to go odłączam, i się znowu się wyłącza, po czym sam się resetuje, i działa normalnie. Bateria już raz była w regeneracji, i działał dobrze przez jakiś czas, i to dość długo. tyle, że wcześniej przed regeneracją nie pokazywał nawet 15% tylko od razu, że bateria jest naładowana poniżej. Czy można drugi raz regenerować baterię, czy lepiej ją wymienić?