EltenLink

#181 pates

No to u2 to taki podrasowany właśnie plus. Onhand był jeszcze całkiem konkretny, taki praktycznie kieszonkowy bym powiedział.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-04-17 20:03

#182 zywek

Jakie bs plus nie nadążał za szybkimpisaniem? To jak Ty piszesz przepraszam bardzo?

2022-04-17 21:49

#183 misiek

Jak po iluś latach się mulił to mógł nie nadąrzać. A aktualizacje softu bardziej je psuły, niż naprawiały.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-04-18 01:18

#184 zywek

Ja tam ni wiem, jamam 13 letniego bs plusa i t jeszcze tego co 8 gb pamięci miał i nic mi nie nienadąża

2022-04-18 12:25

#185 misiek

To chyba ci się dobrze trafiło, bo ja przez to sprzedałem classica.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-04-18 17:49

#186 Postukujacy

No plus był dobry owszem, do momentu aż nie zaktualizowałem któregoś razu. ;)

INFP
2022-04-18 18:00

#187 Piotr

Ja mam u2 i służył mi pięknie prawie całą edukację od 2014 roku, jedynie na ostatnim roku studiów (2020-2021) zastąpiłem go ElBraillem.
Szkoda, że trochę się rzeczy w nim zdezaktualizowały, ale jako notatnik, dalej chodzi, nie wiem, jak bateria, może jakby była ok, to by go jeszcze gdzieś sprzedał?
Widziałem u2 mini po dość krótkim czasie użytkowania już miał problemy z linijką i tak sobie myślę, że może to przypadłość tych mini wersji?
Ciekawe, czy polaris zwykły, to też taka porażka.
Pozdrawiam

2022-05-30 23:17

#188 skrzypenka

Najwidoczniej szybko, skoro kursor nie nadążał i mi przeskakiwał.
Na studia mi się w ogóle nie nadaje braillesense, używam linijki braille edge do pisania nut, resztę piszę na komputerze.

-- (zywek):
Jakie bs plus nie nadążał za szybkimpisaniem? To jak Ty piszesz przepraszam bardzo?

--

Große Operndiva?
2022-08-27 22:58

#189 skrzypenka

Teraz staram się z dofinansowania o qubraille, też od himsa, bo braille edge po życzyłam

Große Operndiva?
Edited 2022-08-27 22:59

#190 AndyElusive

Posiadałem Braille Sense Plus i potwierdzam że przy naprawdę szybkim pisaniu nie nadąża za wstawianymi znakami a co dopiero Polaris mini.

Sygnatura: "
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
2022-08-27 23:12

#191 skrzypenka

No właśnie, więc na studia to tylko linijka do czytania, na czymś takim nie da się pisać.

-- (AndyElusive):
Posiadałem Braille Sense Plus i potwierdzam że przy naprawdę szybkim pisaniu nie nadąża za wstawianymi znakami a co dopiero Polaris mini.

--

Große Operndiva?
2022-08-28 10:18

#192 jamajka

Ale dziwne jest to, że braillesense nienadąża ci, a linijka z tej samej firmy już tak. To naprawdę tak inna technologia? I tu już pytanie bardziej w eter, nie wiem, kto się tym na tyle interesował.

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2022-09-13 18:33

#193 papierek

Jest inna, bo procesor takiego braillesensea jeszcze ma dużo innych procesów, niepotrzebnych aplikacji, czasem jeszcze syntezę. A podzespoły tych urządzeń są conajmniej marne.

po co mi sygnatura?
2022-09-13 19:39

#194 Postukujacy

Bez sensu jest to, że kiedyś w BS Plus był piękny głos, szybciutki, nic się nie cięło, a nowsza wersja systemu ten głos zepsuła i w nowym było już tylko gorzej.

INFP
2022-09-13 22:23

#195 papierek

Bez sensu jest to, że bs kosztuje ok 26000 czy coś koło tego, że jak się o nim czyta, to wydaje się wspaniały, tu mail, tu facebook, youtube, generalnie jak laptop bez ekranu i w małym opakowaniu, a potem się okazuje, że nic nie działa poprawnie. Przeglądarka nie wspiera połowy stron, YT, facebook i twitter nie działają, mail ma jakieś śmieszne ograniczenia co do załączników, wi-fi beznadziejne, wszystko się ładuje jak krew z nosa. Mówię o bs plus czy u2. Teraz myślałem, że zrobili coś cudownego, wreszcie działa na androidzie. Braille sense polaris. No i czytam, czytam i co się okazuje? Nadal beznadzieja.

po co mi sygnatura?
2022-09-15 12:06

#196 papierek

W sensie ja wiem, skąd te koszty, czy to potępiam czy nie to inna sprawa, ale jeżeli płacimy takie pieniądze, to wszystko powinno być dopieszczone, nic nie powinno się mulić, wszystko powinno działać idealnie, chociaż z tych wbudowanych rzeczy. Conajmniej 3, 5 lat aktualizacji i wsparcia.

po co mi sygnatura?
2022-09-15 12:07

#197 misiek

Owszem, to jest nabijanie po hamsku klienta w butelkę, za tak ciężkie pieniądze wsadzać nie dość, że najgorsze barahło to jeszcze połowa nie działa. Dlatego moja zabawa z tego typu sprzętem skończyła się dawno temu.

2022-09-15 15:35

#198 Postukujacy

Ano, trzeba to sobie do takiego Focusa przyrównać i różnica wyjdzie. A że tak powiem te 8 znaków mniej w BS niż w Focusie to mogłyby spokojnie być koszty systemu i innych podzespołów.
Ale coś się też zmienia w tymtemacie i ciekawe co zrobią producenci. Mianowicie, ostatnio byłem w PCPR i dowiedziałem się, że na sprzęt brajlowski jest w tym rozdaniu 15000. A to nie pozwoli na zakup tych BSów, więc albonie będą sprowadzane, ale ich cena będzie musiała mocno zostać obniżona. Pytanie który z pośredników sobie śpiewa najwięcej :) i który dostanie po kieszeni w takim układzie.

INFP
2022-09-15 20:12

#199 papierek

Właśnie do tego dążę. W dobie telefonów z gadaczem, w dobie darmowego nvda, nie widzę sęsu notatnika brajlowskiego jako takiego. Co najwyżej monitor brajlowski, jak ktoś jest mocno przywiązany do brajla. Ale BS chwali się, że działa pod kontrolą androida. No to można mieć monitor za 12000, telefon nawet za 3, 4 tysiące i mamy nawet dużo więcej. Rozumiem, że monitory brajlowskie są drogie, bo wykonuje się ich niezbyt dużo, bo mały rynek zbytu, odpowiednia technologia, oprogramowanie, chociaż zapewne nie warte tej ceny. Ale co za super technologia stoi za tym, żeby zwykły braille sense, nawet na androidzie kosztował dwukrotność tego? Jaka autorska, nowoczesna technologia zasila te urządzenia, żeby za nią płacić? Przecież jest to pewnie przerobiony talkback z braille backiem do obsługi monitora, albo jeszcze coś innego.

po co mi sygnatura?
2022-09-16 14:42

#200 misiek

Ma to jedną zaletę, jako przenośny czytnik ebooków w braillu.

2022-09-16 16:24