EltenLink

[18 plus] Eltenowy Hydepark (Wątek ogólny, wszystkie chwyty dozwlone)

Back to Integracja Eltenowiczów

#281 zywek

Co Ty gadasz że modele flash mają, a pro nie?
Naprawdę konkret prompta trzeba klepnąć, żeby przestało zmyślać.

2026-04-07 19:37

#282 mustafa

Ja tam mam dobre doświadczenia z gpt. Na prawdę sporadycznie zmyśla.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-04-07 19:40

#283 daszekmdn

Wielokrotnie spotkałem się z reakcjami negatywnymi.
Niektórzy to nawet mnie obrażali, żebym nie pierdolił, bo to nie możliwe i im się nie chce pisać. xD.
Jakby nie odradzam ani nie namawiam na nic nikogo. Od, swoje zdanie wyraziłem i przy nim zostanę.
Owszem, mam dwóch sprzedających, od których regularnie kupuję rzeczy powiązane z moimi zainteresowaniami, i zawsze wszystko opiszą, ale to nie jest regóła.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2026-04-07 19:51

#284 Monia01

Na obronę osób nie dodających tekst u alternatywnego powiem, że często robi się to po prostu nieintuicynie. Nie wiem, jak jest teraz, ale na WordPressie nie można go było dodać, używając najprostrzego sposobu dodawania zdjęć. Po prostu się nie dało. Zresztą, nawet chcąc dodać tekst alternatywny, trzeba było dokładnie wiedzieć, czego się chce i gdzie ten tekst wpisać, bo pole edycyjne dla tekstu alternatywnego było podpisane po prostu beznadziejnie.
Z Facebookiem czy instagramem jest podobnie. Nie ma opcji, że pomyślisz o tym tekście alternatywnym, dodając zdjęcie. Jeśli nie wiesz, czego szukasz albo że w ogóle taki tekst by się przydał, nie znajdziesz tej opcji. Zero jakiegokolwiek przypomnienia czy zachęty, nic.

🇺🇦 🇵🇱
2026-04-07 19:52

#285 daszekmdn

Na Wordpressie, przynajmniej w klasycznym edytorze dla mnie robiło się to chyba intuicyjnie. Inna rzecz, że zrobiłem to może raz czy dwa, więc mogło mi się popieprzyć.

2026-04-07 19:54

#286 Monia01

Ja też mogłam coś pomieszać, ale nie wydaje mi się

🇺🇦 🇵🇱
2026-04-07 19:55

#287 Adasadula

@dach A to ciekawe, nwm jak przy kasetach, z komputerami nigdy problemu nie było ;), ale możliw, możliw.
@Żywek - mi gemini 3 pro chyba jeszcze nigdy nie halucynowało przy obrazkach. Przy filmach, owszem, ale nie zwykłych zdjęciach.

2026-04-07 22:09

#288 djdenismusic

Czepianie się, aby się rzyczepić ;) W dzisiejszych czasach ai jest na tyle dokładne, że spokojnie wystarczy do opisania zdjęcia z życzeniami. Azkolwiek jeśli chodzi o opisy specyfikacji, to tu rzeczywiście tekst prezentuje się lepiej na moje ślepe oko.

2026-04-07 23:02

#289 Adasadula

Tej, wiadomo, że zwykły tekst najlepszy i nawet nie staram się temu zaprzeczyć. O niebo łatwiej i przyjemniej zwyczajnie przeczytać parametry, biję do tego, że w pewnych sytuacjach nie ma co narzekać na AI w opisywaniu zdjęć, szczególnie, że radzi sobie z tym zacnie :).

-- (djdenismusic):
Czepianie się, aby się rzyczepić ;) W dzisiejszych czasach ai jest na tyle dokładne, że spokojnie wystarczy do opisania zdjęcia z życzeniami. Azkolwiek jeśli chodzi o opisy specyfikacji, to tu rzeczywiście tekst prezentuje się lepiej na moje ślepe oko.

--

2026-04-07 23:42

#290 Julitka

No ale ja też tak robię, tylko ludzie NIE rozumieją, że wysyłają grafikę, a nie tekst. Rozumiesz?
-- (daszekmdn):
A ja mam to wszystko w dupie. Jak mi ktoś wysyła grafikę, to mu piszę, żeby przesłał tekst. Jak nie chce tego zrobić, to jego problem. Najczęściej tak jest jak ludzie coś sprzedają. Trudno. Stracą klienta, ja sobie pójdę dalej i po problemie.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-04-08 10:12

#291 Julitka

Słuchajcie, bo tu są poruszane de facto dwa różne zjawiska - z jednym się zgadzam, drugie mnie wkurza.
AI jest dobre do opisywania zdjęć. I to jest fakt. Dzięki niemu nie muszę prosić o opisywanie memów, radzi też sobie z wrzucanymi pośpiesznie przez lokatorów mojego bloku zdjęciami ogłoszeń. Czy w takich sytuacjach będę prosić o opisy lub wkurzać się, że nie dodali alternatywnych? No oczywiście, że nie, nie ma to najmniejszego sensu i generuje dodatkowe problemy. Z drugiej strony, czy dla mnie jest to trochę więcej roboty? A no jest, bo nawet Facebook nie z każdego miejsca pozwala po prostu udostępnić zdjęcie do BME lub apki AI, więc faktycznie muszę je zapisać, udostepnić z poziomu dysku twardego telefonu itp, a to już generuje problemy, bo naprawdę mam na co zużyć to miejsce w telefonie. :) A więc gdyby świadomość społeczeństwa była większa, ja miałabym łatwiej, ale nie będę z tego robić afery, bo nie o to tu chodzi.
Jak pisałam, problemem w tym konkretnym wypadku jest absolutny brak wiedzy u widzących, że oni serio wysyłają tekst na zdjęciu, a nie plain text. Mój tata do dzisiaj jest przekonany, że wysłał mi tekst pewnego ogłoszenia, a nie - jego zdjęcie. Bo on widział przecież tekst, więc o co chodzi?
Ja problem widzę w tych wszystkich miejscach, gdzie naprawdę ludzie wiedzą, że nie widzimy. Przeraża mnie, że takie gafy popełniają instytucje zajmujące się niewidomymi, takie jak PZN, PFRON czy inne. Ba - na grupach dla niewidomych i słabowidzących, gdzie teoretycznie siedzimy we własnym gronie, już też się takie zdjęcia pojawiają, jak miało to miejsce w przypadku grupy kobiecej, gdzie kobitka wrzuciła zdjęcie bez żadnego opisu. I temu jednak będę mówić stanowcze nie. Coś tu jest nie tak. Zdjęcia to są jednak zdjęcia, a ludzie ze środowiska jako pierwsi powinni wiedzieć, że istnieje coś takiego, jak teksty alternatywne. Z drugiej strony, na obronę tych ludzi, powiem także, ciągnąc wątek Moniki, że teksty alternatywne... się usuwają. Publikujemy czasem zdjęcia w postach, które zdają się tych tekstów nie mieć, ale to nie jest nasza wina, tylko FB i IG, które po prostu je wywala. Owszem, można post/zdjęcie łatwo wyedytować i wrzucić jeszcze raz i tym razem zostaje na stałe, ale najpierw musimy to zauważyć, a oczywiście nie ma żadnego komunikatu o takiej usterce. Więc trzeba mieć odruch patrzenia po 5, 10, 60 minutach od publikacji posta, czy tekst NA PEWNO się dodał, którego to odruchu trudno wymagać od kogokolwiek.
Ale jeśli niewidoma/słabowidząca kobitka wrzuca mi na grupę kobiecą zdjęcie życzeń wielkanocnych bez żadnego komentarza, no to dla mnie to jest takie trochę m-m.
Drugim zjawiskiem jest przesyłanie takich zdjęć życzeń wielkanocnych/świątecznych bez żadnego nawet komentarza (tak, jak powyżej). I o ile to jest jakiś dalszy znajomy/rodzina, który po prostu nie wie, jak funkcjonuję, jak moje programy odczytują rzeczywistość itp, no to oczywiście zignoruję. Ale jeżeli ktoś jest z bliższego mi środowiska lub obcykany, to uznam to za ignorancję i nie zawsze odpowiem, dlatego że stwierdzę, że komuś nawet nie przyszło do głowy, by zadać sobie ten trud i w tłumie masowo wysyłanych gotowców zauważyć jakiekolwiek różnice między odbiorcami, czyli wszystkich potraktował na odwal się. To jest dla mnie wynikiem przesyłania masówki - poczucie traktowania "na odwal się".
Ja wiem, że nie każdy ma talent literacki i nie pisze życzeń rodem z kartek świątecznych. Ale naprawdę wolę proste "wszystkiego najlepszego" od takiej masówki.
Nie wiem, czy zauważyliście, niezależnie od zdjęć z tekstem lub plain tekstu, że Facebook już teraz przy składaniu życzeń proponuje gotowe posty do wysłania osobie, która ma urodziny. Czyli nie dość, że nie fatygujemy się, by zadzwonić, ba - by napisać na Messengerze, to jeszcze polegamy na Facebooku i jego urodzinowych balonikach. Serio?

2026-04-08 10:25

#292 daszekmdn

Wszystko po prostu się coraz bardziej spłyca na świecie.

2026-04-08 10:28

#293 Julitka

Tak, właśnie o to mi trochę chodzi.
Polegamy na AI i dobrze, bo po to ono jest.
Ale przez to kto inny musi mniej myśleć, bo "przecież AI Ci rozpozna, więc po co mam się fatygować ja"?
-- (daszekmdn):
Wszystko po prostu się coraz bardziej spłyca na świecie.

--

2026-04-08 10:29

#294 zywek

Ale to nie tylko przy zdjęciach trzeba mniej myśleć. AI odpowi, AI podpowi, AI wszystko za Ciebie zrobi. No nie, tylko ludzie zdają się o tym zapominać albo mają to gdzieś, bo im łatwiej. A łatwiej, czyli więcej zrobią, bo szybciej. A szybciej nie zawsze znaczy dokładniej, ale kogo to interesuje?

Edited 2026-04-08 13:33

#295 papierek

Zabawne, że chciało mu im się odpisywać tobie, to też strata czasu xd.
Ja w takiej sytuacji, zamiast się tłumaczyć czasem wrzucam na hama linka na wikipedię do talkbacka, voice over, do nvda, czy poprostu do screenreader.
Problem załatwiony.

-- (daszekmdn):
Wielokrotnie spotkałem się z reakcjami negatywnymi.
Niektórzy to nawet mnie obrażali, żebym nie pierdolił, bo to nie możliwe i im się nie chce pisać. xD.
Jakby nie odradzam ani nie namawiam na nic nikogo. Od, swoje zdanie wyraziłem i przy nim zostanę.
Owszem, mam dwóch sprzedających, od których regularnie kupuję rzeczy powiązane z moimi zainteresowaniami, i zawsze wszystko opiszą, ale to nie jest regóła.

--

po co mi sygnatura?
2026-04-08 23:09

#296 papierek

Jedni rozumieją, inni nie. Zależy od poziomu ogarnięcia technicznego. No jeśli klika dodaj zdjęcie czy inny magiczny guzik tego typu, to raczej wie.
Obstawiam, że zdjęcie z tekstem wygląda inaczej, niż poprostu tekst. U mnie na studiach raczej wiedzieli i to nie tylko studenci ale też profesorstwo.
-- (Julitka):
No ale ja też tak robię, tylko ludzie NIE rozumieją, że wysyłają grafikę, a nie tekst. Rozumiesz?
-- (daszekmdn):
A ja mam to wszystko w dupie. Jak mi ktoś wysyła grafikę, to mu piszę, żeby przesłał tekst. Jak nie chce tego zrobić, to jego problem. Najczęściej tak jest jak ludzie coś sprzedają. Trudno. Stracą klienta, ja sobie pójdę dalej i po problemie.

--

--

po co mi sygnatura?
2026-04-08 23:12

#297 Zuzler

Ekhem, Papierku, moim zdaniem kolejność odwrotna jest bardziej adekwatna.

2026-04-09 01:53