EltenLink

#361 markus1234

Szukałem jakiegoś rozwiązania, które byłoby dostępne dla osoby niewidomej, a że trafił się taki AirFryer, który jest dostępny dla osób niewidomych pod względem zarówno braku ekranu dotykowego, jak i udźwiękowienia, to na niego się chyba skuszę, i zamówię sobie taki sam do domu, jak mają ci z Fundaji Ikar.

-- (MarOlk):
@Markus, Czy aby na pewno jesteś pewien, że sprzęt kuchenny chcesz kupować akurat z Altixu? Update. Sprawdziłem. 1275 PLN. Cenią się skurskasyny. Update 2 - cenią się skurskasyny, ale przynajmniej ja niestety nie znalazłem jakiejś dostępnej i tańszej alternatywy, która nie posiadałaby dotykowego panelu.

--

2025-11-08 23:00

#362 MarOlk

@Markus, no to ok, może faktycznie warto dopłacić za to udźwiękowienie. Jak kupisz to wrzuć jakieś audio z działania.

2025-11-08 23:03

#363 Kat

Na razie appka Xiaomi daje radę, a używam jej regularnie, przynajmniej kilka razy w tygodniu i na szczęście jeszcze nic się nie wysypało, ale podobno, podkreślam, żeby nie było, podobno z poziomu samego urządzenia, które posiada jedno, jedyne pokrętło da się po ślepemu obsłużyć. Jak? Nie wiem, nie próbowałam, ale kto wie, może spróbuję, gdy będę korzystać i dam znać.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-11-08 23:43

#364 Adasadula

Spoko, ja tam dotykowy ogarniam, jakiś był kiedyś w lidelu na przecenie, oczywiście silver crest :P, i ma na panelu tak rozmieszczone przyciski że jesteś w stanie się na pamięć wykuć gdzie temperatura, gdzie czas etc - a jak nie jestem pewien to zawsze mam telefon z lookoutem pod ręką i sprawdzić można czy wszystko ok.

2025-11-09 09:31

#365 guliwer

Wiesz jak to jest:) Pokaż mi udźwiękowione urządzenie, robione przez firmę robiącą sprzęt typowo dla niewidomych, który by nie był o kilkadziesiąt albo kilkaset procent droższy niż robiony na normalny rynek:)
-- (Adasadula):
Polecają ludzie od xiaomi - wszystko w dostępnej Appce na telefon robisz - pod warunkiem że nie masz brudnych dłoni, a zawsze umyć można przed wyjęciem tela / nawet mieć jakiegoś szrota tylko do tego to całkiem wygodne rozwiązanie. Za 2-komorówkę 1200 zł czy nawet lepiej to bardzo nie śmieszny żart XD.

--

2025-11-09 11:26

#366 guliwer

Da się, trzeba tylko trochę się tego nauczyć, jest nawet tyflopodcast o tym.
-- (Kat):
Na razie appka Xiaomi daje radę, a używam jej regularnie, przynajmniej kilka razy w tygodniu i na szczęście jeszcze nic się nie wysypało, ale podobno, podkreślam, żeby nie było, podobno z poziomu samego urządzenia, które posiada jedno, jedyne pokrętło da się po ślepemu obsłużyć. Jak? Nie wiem, nie próbowałam, ale kto wie, może spróbuję, gdy będę korzystać i dam znać.

--

2025-11-09 11:27

#367 guliwer

Markus już tak ma. Próbowałem go kiedyś przekonać że zakup powerbanku za ponad 5 stówek to mega nie opłacalne, gdzie owiele lepsze powerbanki od Ankera dostępne z aplikacji są owiele lepszym wyborem, za dużo niższą cenę. Jak grochem....;)
-- (MarOlk):
@Markus, Czy aby na pewno jesteś pewien, że sprzęt kuchenny chcesz kupować akurat z Altixu? Update. Sprawdziłem. 1275 PLN. Cenią się skurskasyny. Update 2 - cenią się skurskasyny, ale przynajmniej ja niestety nie znalazłem jakiejś dostępnej i tańszej alternatywy, która nie posiadałaby dotykowego panelu.

--

2025-11-09 11:36

#368 Zuzler

A ja tak spytam... Wiadomo, cz Markus w ogóle używa telefonu więcej niż do dzwonienia? Bo jak nie albo tak sobie, to sami sobie przemyślcie, ile warte są porady, żeby telefonem obsługiwał inne sprzęty. I nie zapomnijcie zadać sobie pytania, kto mu te wszystkie urządzenia sparuje.

2025-11-09 14:32

#369 Adasadula

Używa całkiem sukcesywnie, potrafi nawet ogarnąć rzeczy takie jak ADB.

-- (Zuzler):
A ja tak spytam... Wiadomo, cz Markus w ogóle używa telefonu więcej niż do dzwonienia? Bo jak nie albo tak sobie, to sami sobie przemyślcie, ile warte są porady, żeby telefonem obsługiwał inne sprzęty. I nie zapomnijcie zadać sobie pytania, kto mu te wszystkie urządzenia sparuje.

--

2025-11-09 14:59

#370 daszekmdn

Ja np. też gdybym musiał użył bym sukcesywnie, czy jak tam, ale w 99 procent przypadków wolę tego nie robić bo więcej się na frustruję niż to ma dla mnie sensu. To, co mogę ogarnąć z kompa, zawsze ogarniam z kompa nawet jak nie ma mnie w domu, to najwyżej sobie poczeka, aż wrócę. Pamiętajcie, że wiele ludzi ma swoje przyzwyczajenia i styl życia który nie do końca jest zgodny z tym jak żyje reszta łażącego po ziemi elementa. Czasem nawet nieopłacalny ale to już nie ich sprawa. :D

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2025-11-10 12:21

#371 wrzos33

W punkt.
-- (Zuzler):

--

2025-11-10 13:18

#372 Numernabis

Alenie tylko chodzi o sprzęt strikte dla niewidomych.
Olympus produkuje dyktafony, jakiś czas temu były z czytnikiem TTS i np. taki Olympus DM-7 na wolnym rynku kosztował 800 zł, a w Altixie ten sam kosztował 1600 zł, tak więc to nie tylko produkcja, ale i złodziejstwo, bo rozumiem, dwie, trzy strówki drożej, ale drugie tyle, bo gada? Tyle, że ten zakupiony w sklepie komputerowym również gada, a kosztował 800 zł, ten sam model.
-- (guliwer):
Wiesz jak to jest:) Pokaż mi udźwiękowione urządzenie, robione przez firmę robiącą sprzęt typowo dla niewidomych, który by nie był o kilkadziesiąt albo kilkaset procent droższy niż robiony na normalny rynek:)
-- (Adasadula):
Polecają ludzie od xiaomi - wszystko w dostępnej Appce na telefon robisz - pod warunkiem że nie masz brudnych dłoni, a zawsze umyć można przed wyjęciem tela / nawet mieć jakiegoś szrota tylko do tego to całkiem wygodne rozwiązanie. Za 2-komorówkę 1200 zł czy nawet lepiej to bardzo nie śmieszny żart XD.

--

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-11-10 14:44

#373 guliwer

No ale to wiadomo że Altix sobie dolicza dodatkowo jakąś marżę od tego jak im się wymyśli.
Tu chodziło o coś innego. Bo tego Air Fryera nie kupisz w normalnym sklepie, tylko ze sprzętem dla niewidomych, bo on jest robiony stricte dla nas.

-- (Numernabis):
Olympus produkuje dyktafony, jakiś czas temu były z czytnikiem TTS i np. taki Olympus DM-7 na wolnym rynku kosztował 800 zł, a w Altixie ten sam kosztował 1600 zł, tak więc to nie tylko produkcja, ale i złodziejstwo, bo rozumiem, dwie, trzy strówki drożej, ale drugie tyle, bo gada? Tyle, że ten zakupiony w sklepie komputerowym również gada, a kosztował 800 zł, ten sam model.
-- (guliwer):
-- (Adasadula):

--

--

--

2025-11-10 16:14

#374 Kat

Dziś uruchamiałam air freyera z poziomu pokrętła, jedynie posiłkując się OCR w telefonie i wyszło to całkiem udatnie, muszę przyznać, ale, żeby nie było, nie chciałoby mi się uczyć na pamięć, co jest gdzie, więc nawet, jeśli appka się wysypie, to alternatywa jest.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-11-10 20:15

#375 Paulinux

Nie no, to jest proste jak budowa cepa @Kat.
Wciskasz włącznik, raz pokrętło, ustawiasz temperaturę, masz skokowo co 5 stopni, domyślnie 180 stopni, jak dojedziesz pokrętłem max w prawo to zacznie Ci podwójnie piszczeć że to jest granica zakresu tego pokrętła i ono się na szczęście nie zawija, tzn. jak dalej będziesz kręcić to dalej będzie piszczeć, a nie że się przewinie do minimum. I potem wciskasz drugi raz to pokrętło i ustawiasz czas, domyślnie masz 15 minut i skokowo się zmienia chyba co minutę ale nie mam pewności, w każdym razie sposób działania jest taki sam. I trzecie wciśnięcie pokrętła startuje ustawiony uprzednio proces i elo. Filozofia w minutę.

Happy hacking
2025-11-11 13:52

#376 Zuzler

I w związku z tym jestem dziwnie przekonana, że inny sklep taniej to by może zrobił - o dwie stuwy. Kto by nie sprzedawał, też musi to kupić, sprowadzić od producenta, zapłacić za przesyłki, a może i jakieś inne cła, bo to chyba jest firma z UK. Nikt nie zrobi tego z dobrego serca, żeby polski niewidomy się cieszył dostępnym sprzętem.

-- (guliwer):
No ale to wiadomo że Altix sobie dolicza dodatkowo jakąś marżę od tego jak im się wymyśli.
Tu chodziło o coś innego. Bo tego Air Fryera nie kupisz w normalnym sklepie, tylko ze sprzętem dla niewidomych, bo on jest robiony stricte dla nas.

-- (Numernabis):
-- (guliwer):
-- (Adasadula):

--

--

--

--

2025-11-12 13:37

#377 balteam

znalazłem xiaomi essential 6l za 200 zł, ma 2 pokrętła, zobaczymy.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-11-13 11:24

#378 Zuzler

Ile litrów? Pokaż linucha cz coś.

Edited 2025-11-13 14:34

#379 balteam

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-11-13 14:53

#380 djsenter

Też mam takiego z dwoma pokrętłami i jest dosyć mały, więc to pewnie on, nigdy nie mogę zapamiętać modelu czegokolwiek, co kupuję :D
Wyjątkiem może są słuchawki i mikrofony.

Senter San
2025-11-13 15:10