Notatnik z windows 11
Back to Oprogramowanie#41 pates
Nie ma sensu na nowych kompach instalować 10, taka prawda. Jak chcecie 10 to kupcie sobie laptopa z 2017.
#42 mustafa
A mnie denerwuje to, że jak w uruchom wpisuję notepad, to mi się uruchamia ostatnio uruchamiany plik txt, a nie pusty notatnik.
Mam tak zakorzenione w palcach win+r i notepad, że mam na prawdę problem. Cokolwiek potrzebuję na chwilę zanotować, czasem później zapisać, zawsze było win+r i notepad. Zainstalowałem wczoraj notepad++ ale w sumie nic to raczej nie zmieni w sumie zwykły notatnik mi nie przeszkadza. Ten z plusami ma trochę więcej przydatnych funkcji, ale jak uruchomić pusty plik notatnika.
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#43 Numernabis
Bo tak masz ustawione, a to można wyłączyć w ustawieniach notatnika.
#44 mustafa
Dobra, szukałem wczoraj ustawień notatnika ale znalazłem tylko ustawienia strony. Jakaś podpowiedź po niewidomemu?
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#45 Numernabis
Uruchamiamy notatnik,
Klikamy teraz lewy alt a następnie raz tabulator i usłyszymy Ustawienia, tutaj klikamy Enter,
Otworzą się ustawienia w pozycji Motyw aplikacji zwinięte,
Teraz klikamy tabulator aż usłyszymy Po uruchomieniu Notatnika grupa zwinięte,
tutaj klikamy Enter i usłyszymy rozwinięte,
Klikamy raz tabulator, aby przejść na listę i tu mamy do wyboru:
Otwórz zawartość z poprzedniej sesji przycisk opcji oznaczone
Otwórz nowe okno przycisk opcji oznaczone
Po liście poruszamy się strzałkami góra dół, zaznaczamy Otwórz nowe okno przycisk opcji oznaczone,
Teraz tabulatorem do przycisku Wstecz, zamykamy notatnik i gotowe, teraz notatnik zawsze będzie otwierał się czysty, no chyba, że otwieramy zapisany plik txt.
#46 mustafa
Jejciu! Dziękuje mistrzu.
#47 misiek
Numer uważaj z kim rozmawiasz, bo teraz jesteś mu krewny 500 zł :)
#48 mustafa
Ja nie bocian.
#49 patricus
tip dla ludzi co chcą normalny notatnik
wejdź do ustawień, znajdź programy.
znajdź notatnik kliknij odinstaluj.
voila, windows 11 copilot notepad został odinstalowany, i masz stary dobry prawilny notatnik.
#50 zywek
I nie masz możliwości tworzenia dokumentów tekstowych z poziomu menu kontekstowego w folderze. Voila, każdy ma to, co ma.
#51 Adasadula
O to to, niby da się wpisami do rejestra to ogarnąć, ale w sumie po jaki ciul? Wystarczy wyłączyć w ustawieniach otwieranie ostatniego dokumentu, copilota unt spell checkera i jest.
-- (zywek):
I nie masz możliwości tworzenia dokumentów tekstowych z poziomu menu kontekstowego w folderze. Voila, każdy ma to, co ma.
--
#52 Numernabis
Hej, przecież wyżej napisałem jak przywrócić stary notatnik z możliwością tworzenia nowych dokumentów txt, nie trzeba nic kombinować z rejestrem.
A na pewno nie odinstalowujemy tego nowego.
#53 Numernabis
Instrukcja:
W Windows\System32 notepad.exe istnieje, ale Windows 11 nie korzysta z tego klasycznego notatnika, Microsoft zamienił go na aplikację typu UWP (Store App).
W tym systemie komenda notepad nie szuka już najpierw plików .exe, ale korzysta z tzw. Aliasu wykonania aplikacji, który ma najwyższy priorytet
Musimy wyłączyć Alias Notatnika
Windows 11 "przechwytuje" wpisanie słowa notepad zanim zajrzy do naszych wpisów w rejestrze. Musimy to wyłączyć:
Otwieramy Ustawienia systemu,
Przechodzimy do sekcji Aplikacje -> Zaawansowane ustawienia aplikacji,
Wybieramy Aliasy wykonania aplikacji (App execution aliases).
Odszukujemy na liście Notatnik (może być ich kilka, np. notepad.exe) i przełączamy suwak na Wyłączone.
Po tym zabiegu Windows 11 będzie używał nasz poczciwy notepad.exe z Windows\System32.
#54 zywek
O, to tego chyba nie pisałeś.
#55 Numernabis
No nie cały, ale wspomniałem, podrzuciłem instrukcję w txt i tam o tym są te kroki opisane, bo najpierw je trzeba przejść żeby mieć możliwość używania innego notatnika, bo nawet zmiany w rejestrze bez wyłączenia aliasów nie zadziałają.