Notatnik z windows 11
Back to Oprogramowanie#21 Paulinux
Żeby usunąć nowy notatnik wystarczy go odinstalować z poziomu ustawień>aplikacje
#22 Numernabis
Tak i pozostajemy bez notatnika, i nie można przypisać domyślnego pliku txt do notepad'a, znika też opcja z menu "Nowy" i tutaj nie możemy utworzyć nowego pustego pliku txt.
Już to przerabiałem.
#23 pates
Opcję do pliku tekstowego załatwi klucz do rejestru, jak w przypadku wielu innych. Polecam poszukać bo widziałem taką opcję do wielu, wielu plików tworzenia.
#24 zywek
Nie załatwi, bo stary notatnik nie ma jakiegoś appid, wiec otwórz za pomocą notatnik nie będzie się dawało obsługiwać.
#25 pates
Nie o to mi chodzi tylko utwórz nowy plik tekstowy.
#26 Numernabis
No tak, ale nadal pozostanie brak możliwości przypisania notatnika jako domyślnego programu do otwierania plików txt.
To nie jest rozwiązanie, ja i owszem jak pisałem przypisałem sobie notepad2 PL jako domyślny i jest OK, ale domyślny notatnik ten z jedenastki zaczyna przybierać ciekawą formę, szkoda tylo, że dodając te nowe funkcje zapominają o istniejących bugach.
Fakt, że notatnik to notatnik, jak sama nazwa sugeruje czyli narzędzie do szybkich notatek, a nie rozbudowany edytor tekstu, a tak to zaczyna wyglądać.
#27 pates
A jakby tak dać mu odniesienie do pliku notepad.exe?
#28 Numernabis
Próbowałem i odmowa dostępu, no chya, że do tego co jest w C:\Windows\System32, ale to z kolei, tak mi się wydaje, zadziała tylko z tym danym jednym plikiem txt któremu wskażemy tą ścieżkę i tak trzeba by z każdym plikiem txt :)
Dziwne w ogóle to jest bo są dwa pliki notepad.txt, jeden właśnie w System32, a drugi c:\Windows i ten w C:\Windows to ten nowy notatnik.
Nie da się go zastąpić tym z system32, odmowa dostępu, a i tak po tej odmowie zaczął otwierać mi się ten starty notatnik, ale zniknęła wówczas opcja otwórz za pomocą i utwórz nowy plik txt.
#29 Numernabis
Moim zdaniem użytkownik powinien mieć wybór czy chce używać prosty stary poczciwy notatnik czy ten nowy.
#30 DJGraco
Jak zwykle korporacje nie rozumieją potrzeb zwykłych ludzi i wszystko odbywa się ich pokrętnym myśleniem.
#31 Numernabis
OK, w załączniku instrukcja jak zastąpić notatnik nasz z folderu żeby działał domyślnie, nawet z komendy uruchom jak wpiszemy notepad, działa pod Win10 i Win11:
Tak swoją drogą to być może, że wystarczy wyłączyć ten alias dla notatnika w Win11 i będzie otwierał się poczciwy notepad.
Może ktoś to sprawdzi przed zmianami w rejestrze, ja już niestety na to wpadłem po zmianach w rejestrze i nie chce mi się tego odkręcać, bo działa tak jak chcę.
#32 DJGraco
Ja nie używam Win11, ale słyszałem jeszze, że wystarczy odinstalować ten notatnik modern ze sklepu store.
No i pozmieniać aliasy.
Jednak nie testowałem tego czy to faktycznie działa. Puki jeszcze mam wsparcie nawet to przedłużone siedzę na dziesionie. Jedenastka dalej mnie nie przekonuje do siebie.
#33 Numernabis
Nie, nie wystarczy, bo po deinstalacji znika z menu kontekstowego otwórz za pomocą > notatnik, znika z menu kontekstowego również Nowy > plik tekstowy oraz w folderze jak klikamy lewy alt to domyślnie jest przycisk Nowy i jakklikniemy to tutaj również znika opcja plik tekstowy więc nie jet to roziązanie dobre, a w tym przypadku wszystko pozostaje bez zmian, a jedynie dzałamy na notpad.exe z system32
#34 Numernabis
Nie, to nie jest dobre rozwiązanie, owszem, pliki txt będą się otwierały w notepad.exe, ale po deinstalacji tego notatnika znika z menu kontekstowego pozycja Otwórz za pomocą > Notatnik, znika również pozycja z kontekstowego Nowy > Plik tekstowy oraz kiedy klikamy w otwartym folderze lewy Alt fokus ustawia się na rpzycisku Nowy i po jego kliknięciu mamy możliwość utworzenia w tym folderze pliku tekstowego, ale po deinstalacji tego notatnika znika ta możliwość, a po wyłączeniu aliasu dla notatnika wszystko pozostaje bez zmian, a my korzystamy z notepad.exe z system32 jak w windows 10.
#35 DJGraco
aaa, rozumiem dzięki za info, będzie to użyteczne jak się przesiądę na jedenastkę. O ile nie wyjdzie Windows 12 XD
#36 Numernabis
No właśnie, bo coś się kroi, a Windows 10 to miała być ta ostateczna wersja :D, no, ale miejmy nadzieję, że Microsoft utrzyma tradycję i co drugi system jest dobry :D
#37 misiek
Win 11 może ma to i owo za uszami, ale nie jest to zły system. Po niestety większości opinii spodziewałem się takiego knota jak conajmniej Win 8 a tu serio nie jest źle.
#38 Numernabis
Nie jest źle, ale zdecydowanie wolę dychę, poza tym teraz jedenastka to już swoje poprawki przeszła i stala się bardziej używalna.
#39 misiek
No dychę też wolę wiadomo, ale daleko mi do stwierdzenia, że 11 to totalny bubel.
#40 guliwer
Ja już od lat używam 11 i dla mnie nie ma żadnego problemu. Kwestia przyzwyczajenia i elastyczności.