android

Klawiatura brailowska TalkBack

Started by Numernabis 59 posts last post 2 months ago Page 3 of 3

Obstawiam, że jak zwykle talkback samsungowy, ale mogę się mylić

Nawet w talkbackowym ta opcja jest w gestach, ale ona uruchamia klawiaturę brajlowską TalkBacka, nie tą naszą domyślną.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

No tak, chyba o to chodzi, na klawiaturze brailleowskiej TB dajesz 3 palce w górę i masz domyślną, po tym w dowolnej chwili ponownie przywracasz gestem do klawiatury brailleowskiej

Chodziło mi o to kiedy jako domyślną np. mamy ABK, to ten gest i tak uruchomi TalkBackową, a nie naszą domyślną ABK.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Jak się wpisuje w tej klawiaturze nawiasy?
I mam jeszcze pytanie, bo chcę ustawić drugą klawiaturę, że jak przełączam to otwiera mi się ta wybrana, teraz mi się otwiera samsung klawiatura, a ja chcę gbord, żeby gbord była klawiaurą drugą.

Moim sposobem na wstawianie prawego nawiasu jest przestawienie języka klawiatury na rosyjski co robi się w sumie w 3 ruchach, ale fakt ta tablica chyba nie ma prawego nawiasu, trzeba sobie dodać rosyjski ze wskazaniem wielkich liter i prawy nawias jako punkty 3, 4, 5. Lewy nawias w polskim punkty 2, 3, 5, 6, w ruskim punkty 1, 2, 6.

wciskając 2, 3 i 5 mam cudzysłów, i tak samo jak wciskam 2, 3 i 6, do dupy ta klawiatura

#48 Edited

Prawy nawias ponoć ma się wstawiać inteligentnie wg Gemini z przed 2 3 miesięcy ale się nie wstawia i chyba się nie da. Tak samo znaku Plus nie wpiszemy. Niedorobiona klawiatura ale lepsza ta, niż jakieś wstrzymywanie tb i zabawa w nie wiadomo co.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

No, z Jieshuo najnowsze SBK działa bez wstrzymywania, ma nawet sporo nowych funkcji, ale kibicuję klawiaturze talkbackowej, bo zawsze to mniej do instalacji.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

ale ta klawiatura nie ma dźwięków zamiast liter, szybicej się pisze jak tylko pika, a nie jak mówi jaką literkę pukamy i ja nie mogę wstawić nie tylko prawego nawiasa, ale lewego też nie, bo wstawia mi cudzysłów.

2 3 5 6 to lewy nawias

aha, źle klikałem, thx.
No, ale tego prawego nawiasa nie da się napisać, a sam się nie wstawia.

Pisałem jak, ruska klawiatura, w ustawieniach klawiatury brl talkback, trzy paluchy w dół i robisz tam.

-- (Nivellen):
aha, źle klikałem, thx.
No, ale tego prawego nawiasa nie da się napisać, a sam się nie wstawia.
--

Ja wolę akurat mieć znaki, bo średnio mi ogólnie idzie pisanie na telefonie i później wysyłał bym wiadomości z błędami takimi, że nikt by się nie doczytał czasem.
Jedyne, gdzie miałem ustawione Czytaj słowa, to na Iphone wiele lat temu, bo tam się bardzo wygodnie pisało na malutkim SE.
No i na kompie mam wyłączone czytanie znaków ale to wiadomo.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Daszku, na początku też tak miałem, ale teraz ja też wolę tylko dźwięk, a po spacji czyta mi wpisany wyraz, więc mniej więcej wiem czy dobrze napisałem. Tak czy inaczej powinna być taka funkcjonalność, to urzytkownik powinien sam decydować czy chce znaki, czy wyrazy czy dźwięk lub wszystko naraz :) Dlatego, mimo pewnych niedoskonałości jednak wolę Advadced Braile Keyboard.

Tak z ciekawości ktoś testował zachowanie nowego SBK z talkbackiem, oczywiście z włączoną tą śmieszną usługą dostępności? Ja tylko z CSR-em, którego nie używam na codzień. A, co do advanced braille keyboard, jak rozumiem nadal wymaga wyłączania i włączania TB przy pisaniu?

Nie, nie wymaga, TalkBack automatycznie się wstrzymuje.

Czy istnieje jakiś talkback keyboard bridge? Z CSR nie mogę jej uruchomić za Chiny Ludowe.

Nie, nie da się, jest ona ściśle zintegrowana z TB.