Stereotypy niewidomych o widzących.
Back to Środowisko niewidomych#1 MarOlk
Były już wątki o stereopypach o niewidomych. A może znacie jakieś o widzących? Pytam szczególnie osoby niewidome od urodzenia.
#2 agnieszka Archived
Tak, zdarzają się też w tę stronę. Osoby widzące są powierzchowne, a spotkania towarzyskie opierają się na memach i głupiutkich filmikach.
#3 Julitka
Wszyscy gapią się w telefony i nie interesują się niczym poważnym.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#4 magmar Archived
A jeśli z nami rozmawiają robią to wyłącznie z grzeczności.
#5 Zuzler
Albo z łaski.
#6 Julitka
Nawet nie próbuj się zaprzyjaźnić z widzącym, bo i tak zawsze będzie udawał, że Cię lubi/szanuje.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#7 Numernabis
I dziwić się, że widzący mają o nas takie zdanie, niewidomi nie są wcale lepsi.
#8 Krzycha
Fajny głos idzie w parze z atrakcyjnym wyglądem.
#9 magmar Archived
Lepiej, liczy się tylko wygląd.
#10 magmar Archived
To są stereotypy.
-- (Numernabis):
I dziwić się, że widzący mają o nas takie zdanie, niewidomi nie są wcale lepsi.
--
#11 Numernabis
Tak, ale stereotypy nierzadko powodują, że nasze zachowanie jest ukierunkowane tymi stereotypami. Jest spora część, która wierzy w takie stereotypy, czyż nie jest tak z widzącymi kierującymi się stereotypami o niewidomych? Niewidomi postrzegają widzących na podstawie stereotypów - oczywiście nie każdy kieruje się stereotypami.
#12 agnieszka Archived
Widzący nigdy nie oceni cię normalnie, wg umiejętności. Zawsze będzie się nad tobą litował :P Większość stereotypów poznałam scrollując fora :) W sumie całkiem zabawnie jest się z nimi zetknąć.
#13 daszekmdn
Ale połowa wobec dużej części to prawda. Niestety. Przede wszystkim ten o telefonach. Większość tak robi.
#14 misiek
To jest tak krzywdzące, że bardziej już się chyba nie da. Nie wiem kto tak uważa, ale z miejsca mu serdecznie współczuję.
-- (Julitka):
Nawet nie próbuj się zaprzyjaźnić z widzącym, bo i tak zawsze będzie udawał, że Cię lubi/szanuje.
--
#15 Julitka
Ej, serio, to jest obrzydliwy stereotyp, kolo.
-- (daszekmdn):
Ale połowa wobec dużej części to prawda. Niestety. Przede wszystkim ten o telefonach. Większość tak robi.
--
#16 daszekmdn
Kiedy ja serio tak się często z tym spotykam.
#17 zywek
Nie obrzydliwy stereotyp, kolo @julitka, tylko gdziekolwiek ja nie idę, jakichkolwiek ludzi nie spotykam, wszyscy siedzą z nosem w telefonach, wysyłają sobie żałosne memy na instach i oglądają prymitywne tiktoki.
I oczywiście, że zdecydowana większość dzisiejszej widzącej młodzieży rozmawia z niewidomcami tylko po to, bo jest im ich szkoda. Przykre, że nie potraficie tego zrozumieć.
#18 piecberg
Tak działa natura. Człowiek unika tego co powoduje u niego złe samopoczucie a tak właśnie jest w przypadku kontaktu osoby zdrowej z chorą i żadne zaklęcia tego nie zmienią.
-- (zywek):
Nie obrzydliwy stereotyp, kolo @julitka, tylko gdziekolwiek ja nie idę, jakichkolwiek ludzi nie spotykam, wszyscy siedzą z nosem w telefonach, wysyłają sobie żałosne memy na instach i oglądają prymitywne tiktoki.
I oczywiście, że zdecydowana większość dzisiejszej widzącej młodzieży rozmawia z niewidomcami tylko po to, bo jest im ich szkoda. Przykre, że nie potraficie tego zrozumieć.
--
#19 pajper
Smutno się to czyta.
Ja nadal utrzymuję kontakt z wieloma osobami z mojej klasy w liceum, udaje nam się czasem spotykać. Co więcej, raz na jakiś czas sami z siebie zagadują mnie na ulicy czy w pociągu ludzie, z którymi chodziłem do szkoły, mimo że często do innej klasy.
Wielu z nich ma niezwykle bogate i bardziej zróżnicowane niż większość znanych mi niewidomych zainteresowania. Nigdy też nie widziałem żadnego wymuszenia w tym temacie.
Ale ja u siebie widzę często skłonność odwrotną, co też nie jest do końca dobre - łatwiej mi rozmawiać i pewniej się czuję w gronie widzących, niż niewidomych z wyłączeniem najbliższych mi osób.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#20 misiek
Co do Tiktoka na szczęście jeszcze nie udało mi się nikogo spotkać po za gówniażerką.