Oglądanie ludzi i wnioskowanie po głosach
Back to Środowisko niewidomych#41 mucha
ja naprzykład niezwruciłem na to uwagi
#42 jamajka
Haha, Papierek, fajnie, akurat noc to jedna z niewielu rzeczy, które pamiętam z widzenia. xd
#43 misiek
Mam koleżankę, która ma 46 lat. Niedość, że wygląda conajmniej 20 lat młodziej to nawet nie ma głosu na swój wiek. Aha- i jest osobą palącą.
#44 mucha
a mi sie zdaje że w ogule nie można ocenić po głosie czy ktoś pali czy nie
#45 misiek
Też tak sądzę.
#46 mucha
jak ktoś pijany to owszem ale tesz nie u każdego
#47 Monia01
Można i to, i to, ale nie zawsze. Tak sądzę przynajmniej.
🇺🇦 🇵🇱
#48 Zuzler
Łysy, znaczy wędzone dłużej trzyma :)
#49 misiek
A no.
--Cytat (Zuzler):
Łysy, znaczy wędzone dłużej trzyma :)
--Koniec cytatu
#50 Elanor
Mnie raz w życiu niewidoma koleżanka zapytała, czy może zobaczyć jaką mam twarz i włosy. Ale to było jakoś po roku znajomości. Chciała to po prostu skonfrontować ze swoim wyobrażeniem na mój temat. I pozwoliłam jej.
Ja tak nie robię, chyba, że tak jak pisała Maja, ktoś chce mi coś pokazać.
#51 marchewaux
No jaaak, tylko macać sprawdzić trzeba, czy dziewczyna ma wcięcie w talji, czy nie ma jeśli nie ma, to trzeba tasakiem wcięcie poprawić :D
No a jak jest lato, należy sprawdzić czy dziewcze zadbane jest, więc nóżki czy ma ładne, oczywiste, że jak się ubiera też trzeba zobaczyć, jak pachnie, w końcu węch też mamy i to tez jest oglądanie.
Jest też ważne, jak się porusza dana dziewczyna, czy chodzi i człapie kiwając się z lewy na prawy jak kaczka, czy np idzie z gracją fajnie poruszając biodrami.
Ale są też takie, których nie warto oglądać np kiwające się gdy siedzą na takie najchętnie niewidome kiwające się bym się no wiecie wydalił bym gębowo pokarm bo nie cierpie jak się dziewczyny kiwają temat o oglądaniu więc na tematy męskie się nie wypowiadam jakoś średnio interesuje mnie oglądanie panów
Kilka eltenowiczek to bym sobie chętnie pooglądał czy mają wcięcie :D
#52 misiek
Te kiwające też mnie od siebie odpychają, na szczęście niewiele takich znam.
#53 biedrona333
ja jak chcę zobaczyć jak ktoś wygląda, to jak go dłóżej znam to pytam go czy mogę go zobaczyć.
#54 Mimi
Hejka. Lubię wiedzieć jak ludzie wyglądają i jak są ubrani. Dotykowo nie sprawdzam. Fajnie by to wyglądało jakbym wpadła w towarzycho i rozpoczęła ogląd palpacyjny... Osobą, która czułaby się najbardziej głupio, byłabym ja.. :) Dobry opis słowny załatwia sprawę i obserwacja wraz z wyobraźnią. Jak się koleżanka ostrzygła tydzień temu, wszyscy ją po łepetynie dla żartów kiziali. Ja teeż. :) Ale a propos oglądania dotykiem, miałam na studiach mega sytuację.. Stoimy grupą na korytarzu, gadamy, aż nagle kolega z całych sił chwyta moje dłonie i kładzie na swojej twarzy, mocno przytrzymując. Wszyscy w szoku, ja nie czaję o co mu chodzi. Pytam go. A on: No, przecież wy tak lubicie robić.. Wszyscy w brecht. Trochę mi zajęło czasu, żeby wytłumaczyć gościowi, że to stereotyp. No i wiecie, w miejscu publicznym.. :)
#55 Mimi
Widzący mają różne pomysły. Dołączył do nas nowy chórzysta. Pyta się mnie: "Przystojny jestem, co?" Ja, zaskoczona bezpośredniością: "Nie wiem, ale skoro tak mówisz". A on: "To się przyjrzyj". Myślałam, że się zgrywa. On nie od razu kapnął, że ja aż tak zupełnie nie widzę. Nawet skomentował: "Nie da się nic nie widzieć. jak byś się tak mocno postarała i wysilila wzrok, to byś mnie na pewno zobaczyła. Przecież stoję blisko. Jak mnie słyszysz, to i widzisz. Bo ja ciebie widzę." :)
#56 misiek
Ok- nie mam więcej pytań.
#57 DJGraco
Mnie taki jeden w szkole i w dodatku w klasie ze mną, cały czas mnie maca, nie mówię, bo podawanie ręki na powitanie jest normalne, ale on jeszce za każdym powitaniem mi całe ręce, rzegóby maca i nie wiem jak m powiedziec, zeby tego nie robil, i zeby go nie urazic, bo to mimo tego spoko koleś.
#58 daszekmdn
Normalnie w prost, że Ci się to nie podoba, a jak nie zrozumie to go trzepnij lub jak nie chcesz mówić, to po prostu odsuń się w odpowiedni sposób jak ja gdy mi się nie chciało tłumaczyć opóźnionym, którzy by nie zrozumieli.
#59 Zuzler
Racja. Po prostu z nim o tym porozmawiaj, na osobności najlepiej, bo to jednak osobisty problem między Wami oboma.
#60 misiek
Możesz też się spytać przy takim obmacywaniu czy lubi chłopców, lub coś w tym stylu, tylko ważne by to powiedzieć przy macanku. To go powinno zawstydzić i dać do myślenia. W przypadku znajomych niewidomych, szczegulnie w wieku nastu lat zawsze poskutkowało. I macanie skończyło się raz na zawsze.