A gdzie jest zamkniętość Maca?
Back to Systemy (Unix i pozostałe)#21 hryniek
Gadanie marketingowe żeby ludzie pozwalali na zamykanie, albo też i nie Cała platforma IOS jest zamknięta wlącznie ze sprzętem, to i jest stabilniej: ANdroid na różnym sprzęcie działa różnie. Na moim LG lubił czasem restartem strzelić nawet podczas słuchania muzyki, na obecnym huawei o ile na walnięty accu narzekam, to system jest jak skała.
#22 pajper
Zamkniętość iOS niewiele ma do jego stabilności.
Problemem Androida też wcale nie jest mnogość platform.
Jasna sprawa, łatwiej jest kontrolować system, gdy działa tylko na jednej konfiguracji, ale Linux potrafi dobrze działać na niemal każdej chociażby.
Windows... Gorzej, ale też całkiem nieźle.
Problemem Androida jest coś innego, a to coś nazywa się twórcy, którzy modyfikują system na sto różnych sposobów, ociągają się z aktualizacjami, dodają własne nakładki i inne dziwactwa.
To stąd taka nieprzewidywalność zachowania tego systemu, a nie z ilości platform, na których działa.
Ale zrobił się offtop, a tu mowa była o opiniach na zamkniętość Maca, której zamkniętości ja nadal nie widzę.
i jeszcze jeden argument: hackintosh.
Fakt, że to działa pokazuje nam, jak bardzo udało się zaingerować w ten system, ile zmodyfikować...
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#23 zywek
Działą...
Ale jak działa, to już chyba nie powiedziałeś.
#24 pajper
Windows? Windows działa, a raczej działał całkiem nieźle.
WinXP czy Win7 to były całkiem stabilne systemy.
#25 zywek
Ale o czym Ty mówisz?
O Hackintoszu przecież mówimy
#26 pajper
Temat zeszedł na iOS, a ja mówiłem o Macu.
#27 zywek
Ja też móię o hacu :P
#28 nuno69
No, ale powiedz jak dziala ten Hackintosh? Z ciekawosci?
#29 daszekmdn
@Pajper Co do Linuxa to Windows zawsze mi wszędzie działał a Linux mi się zawiesza i ma dziwne jazdy z dźwiękiem na laptopie więc Win dla mnie najlepszy, bo dostosowany jest do wszystkiego generalnie, ponadto na Windowsa sterowniki wypuszczają producenci więc często są stabilniejsze i może dla tego tak mi się Linux sypie. Dlatego też właśnie zamkniętość lepsza, bo jeśli coś kupuję wolę wiedzieć, że to będzie w pełni poprawnie działać bez udziwnień i jest dostosowane do sprzętu.
#30 nuno69
PEwnie, najlepiej iść z prądem korporacji i daweać się dymać na lewo i prawo
#31 denis333 Banned
Ja osobiście wolę się dymać i zarabiać, niż walczyć o fragment stabilności i wkurzać się ciągle na niedziałające rzeczy. Chociażby ostatnio mój kochany red mi 4 x, który naprawdę bebechy ma niczego sobie stwierdził, że od teraz będzie agresywnie ubijał mi wszystkie możliwe aplikacje. Od razu mówię, że oszczędzanie baterii dla poszczególnych aplikacji mam wyłączone. I nie. nie przejdę na czystego androida, bo ten natomiast lubi się zapchać i po paru miesiącach odczówa się wiek instalacji systemu na danym urządzeniu. W Iosie tego nie ma. Inna sprawa, że interface rodem z jabłka jakoś bardziej przypadł mi do gustu.
Co do maca: prawdą jest, że aby zezwolić na dostęp niepodpisanym rzeczom musimy wyłączyć tzw. Gatekeepera. Można to osiągnąć poprzez terminal, wpisując sudo spcpl -masterdisable. W przeciwnym razie otrzymamy radosny komunikat: Nie można otworzyć aplikacji, ponieważ jest ona uszkodzona.
Kilka razy zdarzyło mi się instalować zupełnie niepodpisane appki, więc wiem o czym mówię. Po wykonaniu powyższej komendy, pojawia nam się w prpreferencjach systemowych w panelu ochrona i prywatność dodatkowa opcja do zaznaczenia: zezwól na instalacje aplikacji z dowolnego źródła.
Osobiście nie sądzę, by apple wyłączyło możliwość używania zupełnie niepodpisanych appek. Powód jest prosty: deweloperzy jakoś muszą przetestować swoje dopiero co skompilowane aplikacje ;)
#32 nuno69
No, ale to będzie pewnie tak jak było chociażby w Playstation. SPecjalne dewelskie platformy
#33 daszekmdn
Po za tym akurat w Andro jest w tym przypadku dokładnie tak samo. Też musimy mu zezwolić.
#34 pajper
Ja instalowałem niejedno na Macu, uruchamiuałem własne programy i nic w terminalu nie przestawiałem.
A jak daszku otwarte programy są tak złe, to zrezygnuj z Chrome i Androida. A i NVDA jeszcze.
#35 zywek
No nie chcę robić offtopu, ale mi np Linux lepiej działa niż Windows i gdyby nie to, co teraz robię, to bym zrezygnował w ogóle z Windowsa
#36 zywek
Ale pytanie było o Hackintosha, Dawid, unkasz iągle odpowiedzi
#37 pajper
Nie wiem wiele o Hackintoshu, bo niewiele ich widziałem, a więc się nie wypowiem.
#38 zywek
Jak nie wiele ich widziałeś?
Przecież t jest zwykły pecet z zainstalowanym OSXem
#39 pajper
Wiem co to jest.
Niewiele razy widziałem to w praktyce, o to mi chodzi.
Na pewno mój Dell XPS 15 pr0zyjmuje Maca bezproblemowo, ale... Nie widzę potrzeby testowania tego.
#40 pajper
Ale na wirtualnej maszynie działa bardzo płynnie.