Smart watch - czy to ma sens i do czego go wykorzystać?
Back to android#101 AndyElusive
Siemson.
Hmm mugł bym i może nagrać w sumie Dyktafon Olympus DM550 mam wkońcu bym do czegoś go wykorzystał oprucz listy zakupów jednak czego odemnie wymagacie na czym skupić uwagę, co was intersuje z interfejsu.
Problem też polega że szybko coś takiego nie powstanie bo zeszły weekend mam zajęty a puźniej nie mam pojęcia.
Czas mam tylko na weekendach i to jak nie na wyjeździe jestem jednak deklaruje się że coś mogę nagrać.
Pozdrawiamserdecznie.
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
#102 AndyElusive
Siemson.
Zapomniałem wspomnieć w poprzednim moim wpisie że przetestowałem interesujące mnie aplikacje w galaxy Store z poziomu zegarka, jednak nie wszystkie ale te które uznałem za przydatne ale przejżałem całą liste.
Wnioski są takie większość nie działa po odpaleniu wyskakuje komiczny komunikat
"Aplikacja nie działa z Voice Assistant"
Można wcisnąć przycisk ok i to by było na tyle.
Tak więc poniżej napisze liste co funkcjonuje a co przynajmniej Voice Assistant czyta i czego nie mamy zainstalowanego na starcie.
Omawiana lista dytyczy Samsung Galaxy Watch 46 mm silver
Notatka głosowa
Kalkulator
Minutnik
Smart Things
Nie mam więcej żadnego sprzętu Samsunga prucz starych egzemplarzy Galaxy A3 i A3 2017 r. także nie potrafie stwierdzić czy wyskakują jakieś powiadomienia i czy ostatnia aplikacja o czym kolwiek informuje.
Część aplikacji od Samsung działa ale choćby takie Spotify już nie a niby pisało że je Samsung napisał tzn. niby jest producentem a jednak Spotify nie działa.
Pozdrawiam Serdecznie
ps. Jk tam ten Oppo Watch mam nadzieje że to wersja Global oczywiście.
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
#103 pates
Oczywiście, że global, niestety bez esim, no ale nie da się mieć wszystkiego. Unboxing jest na blogu, pierwsze wrażenia zrobię dzisiaj. Jak możesz, nagraj coś o interfejsie, jak działa ten ring, przyciski etc.
#104 pates
Andy, słyszałem że da się uruchomić aplikację teoretycznie niedostępną z va pod galaxy watcha. Trzeba ją wywołać przez bixby, wtedy powinna zadziałać i być dostempna.
#105 camila
Oppo Watch przyjdzie niedługo. O cóż chodzi z "żąglowaniem appkami" jak napisałeś @pates? Nie zaglądałam do tego wątku sporą ilość czasu, teraz, znaczy się od ponad roku jakoś, mam Amazfit GTR, nie pamiętam nawet czy pisałam czy nie, i to bardziej zegarkowy smartband. Nie można tego nazwać "przedłużką do telefonu" :) Już aż się palę na instalację eloquence po ADB :-D
#106 denis333
A powie ktoś, jak to to domyślnie odpalić, żeby coś do nas zagadało? Jakie są problemy, na co uważać? I jakie funkcje ma sam zegarek?
#107 camila
Teoretycznie można włączyć talkbacka na ekranie konfiguracji tak samo jak na telefonie, odezwie się google TTS i gesty też standardowe. Zdam raport z rysowania elek lokalnego i globalnego menu kontekstowego na pewno, bo na kopercie 41 mm to będzie przezabawne. Uważać na co? Na specyfikację - serio. W responsywności wear OS w ogóle, to ram ważniejszy od procesora i 1 gb to minimum. To, na co uważać ty indywidualnie musiałbyś poznać bo subiektywne podejście do wear OS u mnie jest neutralne. To jest jedna wielka metoda prób i błędów.
A co do funkcji to standard, tak jak na każdym smartwatchu, tyle, że instalowanie appek nie ogranicza się jedynie do sklepu play z dedykowanymi aplikacjami na wear OS.
#108 denis333
Póki co mam applewatcha, ale gdyby w przyszłości stało się tak, że został bym bez iphonea, to mocno rozważył bym coś z wear os.
Samsungi odpadają, bo tam podobno ten cały vo assistant nie czyta zewnętrznych aplikacji.
A jest coś poza oppo wartego uwagi?
#109 camila
Fossile na pewno, bo trochę modeli z głośnikiem wydały, i teraz wyszedł ten ticwatch 3 pro.
#110 pates
@Camila chodzi mi o to, że najpierw odpalasz appkę wear os, potem hey tap health, potem wear os, etc. Można się zaplątać.
Teraz to troszkę żałuję, że nie poczekałem na wersję z lte, no ale. Dziwne wgl jest to, że wersja 41 nie ma lte.
#111 denis333
Pates. Mógł byś napisać krok po kroku co zrobić, żeby taki zegarek skonfigurować?
Mówię oczywiście o podstawowej konfiguracji. Bo te wasze grzebalstwa to mnie nie interere.
#112 pates
@Denis najprościej by mi w tym było ci to jakoś głosowo powiedzieć, a nawet mogę pokazać, i tak nie mam nic do stracenia jak przywrócę do fabrycznych.
#113 denis333
Oo. Super by było. Bo serio się zastanawiam, czy by sobie takiego cuda nie sprawić. Tym bardziej, że mój iphone dokonuje żywota. A jak wszyscy wiemy, apple watch bez ios jest po prostu wyprany z funkcji.
#114 camila
Czekaj... Dlaczego? Ktoś konfigurował tylko z appką wear OS i działało sprawnie.
#115 pates
No mnie jakoś niezbyt chciało bo bez przerwy ględził. Dalej konfigurację przeprowadź na telefonie i tak do końca.
#116 camila
No to czekam na jutro i wrzucę nagranie z unboxingu i konfiguracji ;)
#117 pates
No dobra. Jak chcesz, to u mnie jest unboxing wersji 46 mm. Btw, ładowarka jest beznadziejnie zrobiona. Dlaczego ma kanel na stałe!
#118 camila
I beznadziejny procesor również :P
#119 pates
EE, nie jest tak źle z tym prockiem. Zresztą to jest zegarek
#120 camila
Oki, już mam to cudo na nadgarstku, skonfigurowane. Teraz instalacja e-speaka po adb idzie :-D