EltenLink

Smart watch - czy to ma sens i do czego go wykorzystać?

Back to android

#81 pates

spoko. Mibanda też posiadam, ale z ciekawości pytam też o zegarek. Wgl te całe tizeny mają polski głos? Bo gdzieś czytałem że nie heheh.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2018-11-18 11:41

#82 pates

i jeszcze co do zegarków. Są jakieś z android wear czy wear os z wejściem na nano albo micro sima i wiadomo z głośnikiem?

2018-11-18 17:03

#83 pates

ogulnie są to pytanka z ciekawości, lepiej narazie czekać aż system się rozwinie.

2018-11-19 21:18

#84 denis333

pates. Wyżej dostałeś linki z eleganckimi rozwiązaniami.

2018-11-19 23:02

#85 pates

spoko wiem, jak pisałem narazie to z ciekawości jest. Ale one wszystkie mają ten nieszczęsny głośnik?

2018-11-20 06:45

#86 denis333

Rusz głową. Gdyby nie miały, koleżanka nie podała by ich raczej do rozważenia jako ewentualne propozycje zakupu.

2018-11-20 10:17

#87 pates

mogą mieć słuchawkowe czy coś. W specyfikacji nie pisze więc lepiej się upewn ić

2018-11-20 16:18

#88 AndyElusive

Siemson
W zeszłym tygodniu skończyłem testować a raczej nawet nie skończyłem smart watch Oukitel Z32.
Model całkiem ciekawy pod względem specyfikacji sądziłem że system Android na pokładzie coś już powinien pujść do przodu skoro wersja systemu to 7.1 ale cuż rozczarowałem się niestety bo mimo wykorzystania pomocy osób trzecich zegarek nie zaczoł gadać.
Prozaiczny powód to brak ułatwień dostępu najwidoczniej przy kompilacji androida dla dla tego urządzenia nie zaimplementowano ich zwyczajnie oszczędzając miejsce a szkoda bo specyfikacje sprzęt miał zacną i talk back mugł by spokojnie działać czy nawet coś innego jak by się udało wgrać.
Także Oukitel Z32 nie jest dostępny i niech was nie skusi mocna specyfikacja nigdzie nie znalazłem opcji dostępności a pobranie pakietu ułatwień dostępu nie pomogło na pokładzie znajduje się jedynie zamiana tekstu na mowe i to by było na tyle.
Przymierzam się jednak do kupna Samsunga Galaxy Watch R800 46 mm.
Wiadomo chodzi to na systemie autorskim od Samsunga ale w salonie xcom chwile pobawiłem się wersją 42 mm i słychać było że to gada.
Czy ktoś z was testował może albo posiada jakiegoś Watcha od Samsunga i podzieli się wrażeniami z użytkowania.
Czy to może być wystarczający wybór a może celować w polecane sprzęty z poprzednich postów choćby:
mobvoi Ticwatch Pro. 2020
Wersja na ten rok wypuszczona posiada już 1GB RAM więc podobno chodzi lepiej.
ASUS Zenwatch 3.
Trochę starszy jednak mnie bardzo zainteresowało że to sprzęt od Asus ponieważ sam posiadam akurat telefon od Asusa jednak w sieci żadnych informacji o dostępności nie znalazłem.
Pozdrawiam serdecznie
ps. jak będe miał Samsunga Watch to podziele się spostrzeżeniami może to komuś pomoże w decyzji lub zniechęci kto wie.

Sygnatura: "
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
2020-07-26 15:42

#89 pates

Andy, poczekaj na premierę, polską premierę Xiaomi mi watcha.

2020-07-26 17:58

#90 AndyElusive

Siemson.
Już za puźno, czekać nie czekałem.
Kupiłem Samsunga Galaxy Watch R800.
Na start powiem tak to nie żyleta w prędkości ale czego można się spodziewać po małej ilości ramu i dwurdzeniowym procesorze ważne że w wersji 46 mm jest dość stosunkowo spora bateria więc nie codziennie się ładować trzeba.
Z zalet dla niewidomych ok działa Voice assistant ze średnio przyjemnym głosem kobiecym ale ujdzie.
Z przydatnych choć zaszytych w ustawieniach funkcji mogę polecić.
Odczytywanie godziny wibracją.
Dość proste ale skuteczne choć mogła by ta funkcja działać na wyłączonym ekaranie.
Dwoma palcami naciskamy na ekran to wtedy podaje nam zegarek całą godzine tzn. źle się może wysłowiłem to co jest przed dwukropkiem.
Długa wibracja oznacza każdą dziesiątke a krutka jednostke.
przykład: godzina jedynasta oznajmiana jest jedną długą wibracją i jedną krutką.
Aby wywołać minuty ten sam schemat dwa palce na ekran jednak dwukrotne tapnięcie oczywiście na włączonym ekranie.
Następna przydatna opcja to oznajmianie pełnej godziny dźwiękiem i wibracją przydaje się i mnie osobiście nie mierzi.
Sprzęt dobrze a raczej wystarczająco jak dla mnie mierzy puls jednak chyba ilość kroków nie jestem pewien ale zaniża jednak to moje subiektywne zdanie bo nie mam urządzenia porównawczego.
Piętra liczy źle wejde 2 piętra a on mi liczy tylko jedno.
Momitor snu jest wporządku sam wykrywa kiedy usne testowałem z ciekawości bo zwykle nie śpie z zegarkiem na ręku a powiadomienia nocą są wyciszane więc jest ok.
Ten pierścień do poruszania się po menu i treściach jest też całkiem wporządku jedynie zastanawiam się nad jego długowiecznością.
Moje wrażenia po tygodniu użytkowania całkiem pozytywne za kilka lat może wymieni się na lepszy albo poprostu na jakąś inną markę.
Xaomi watch ani Oppo Watch cuż mnie nie kręcą nie chciałem znowu experymentować i kupywać czegoś co nawet do mnie nie przemuwi lub będą duże problemy.
Z wyborem samsunga pomugł mi kolega który dał pobawić się swoim nieco już starszym sprzętem z 2016 roku nie pamiętam dokładnie modelu tego Samsunga.
Po testowaniu NO1 D5 plus (Nie przemówił),
Huawej Watch Two (Gadał ale cioł synteze i miał słabą obudowę),
Oukitel Z32 (następny który nie przemówił mimo że miał podzespoły jak telefon).
Nie chcę narazie experymentować z smart zegarkami które nie są przetestowane przez kogoś kogo znam osobiście i nie mogę u niego zwyczajnie sprawdzić że to działa.
Licze że Samsung Galaxy Watch troche mi posłuży.
Pozdrawiam serdecznie

Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
2020-08-04 23:00

#91 pates

Jak z appkami ze sklepu?

2020-08-05 12:05

#92 misiek

Co zrobić, by przemówił na starcie?
-- (AndyElusive):
Siemson.
Już za puźno, czekać nie czekałem.
Kupiłem Samsunga Galaxy Watch R800.
Na start powiem tak to nie żyleta w prędkości ale czego można się spodziewać po małej ilości ramu i dwurdzeniowym procesorze ważne że w wersji 46 mm jest dość stosunkowo spora bateria więc nie codziennie się ładować trzeba.
Z zalet dla niewidomych ok działa Voice assistant ze średnio przyjemnym głosem kobiecym ale ujdzie.
Z przydatnych choć zaszytych w ustawieniach funkcji mogę polecić.
Odczytywanie godziny wibracją.
Dość proste ale skuteczne choć mogła by ta funkcja działać na wyłączonym ekaranie.
Dwoma palcami naciskamy na ekran to wtedy podaje nam zegarek całą godzine tzn. źle się może wysłowiłem to co jest przed dwukropkiem.
Długa wibracja oznacza każdą dziesiątke a krutka jednostke.
przykład: godzina jedynasta oznajmiana jest jedną długą wibracją i jedną krutką.
Aby wywołać minuty ten sam schemat dwa palce na ekran jednak dwukrotne tapnięcie oczywiście na włączonym ekranie.
Następna przydatna opcja to oznajmianie pełnej godziny dźwiękiem i wibracją przydaje się i mnie osobiście nie mierzi.
Sprzęt dobrze a raczej wystarczająco jak dla mnie mierzy puls jednak chyba ilość kroków nie jestem pewien ale zaniża jednak to moje subiektywne zdanie bo nie mam urządzenia porównawczego.
Piętra liczy źle wejde 2 piętra a on mi liczy tylko jedno.
Momitor snu jest wporządku sam wykrywa kiedy usne testowałem z ciekawości bo zwykle nie śpie z zegarkiem na ręku a powiadomienia nocą są wyciszane więc jest ok.
Ten pierścień do poruszania się po menu i treściach jest też całkiem wporządku jedynie zastanawiam się nad jego długowiecznością.
Moje wrażenia po tygodniu użytkowania całkiem pozytywne za kilka lat może wymieni się na lepszy albo poprostu na jakąś inną markę.
Xaomi watch ani Oppo Watch cuż mnie nie kręcą nie chciałem znowu experymentować i kupywać czegoś co nawet do mnie nie przemuwi lub będą duże problemy.
Z wyborem samsunga pomugł mi kolega który dał pobawić się swoim nieco już starszym sprzętem z 2016 roku nie pamiętam dokładnie modelu tego Samsunga.
Po testowaniu NO1 D5 plus (Nie przemówił),
Huawej Watch Two (Gadał ale cioł synteze i miał słabą obudowę),
Oukitel Z32 (następny który nie przemówił mimo że miał podzespoły jak telefon).
Nie chcę narazie experymentować z smart zegarkami które nie są przetestowane przez kogoś kogo znam osobiście i nie mogę u niego zwyczajnie sprawdzić że to działa.
Licze że Samsung Galaxy Watch troche mi posłuży.
Pozdrawiam serdecznie

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-08-05 16:28

#93 misiek

Jest jakiś sens kupować ten model Samsunga bez telefonu z Androidem? Z Iphone pewnie nie można parować?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-08-05 16:30

#94 AndyElusive

Siemson.
Z apkami w Samsung Store istnieją ale musze być na urlopie bo narazie te od Samsunga są dostępne tyle zdążyłem sprawdzić do tamtych potrzebje czasu.
Z tymi z Samsung Store jeszcze się ie zapoznałem ale przeglądałem zasoby sklepu by z ciekawości zobaczyć czy cokolwiek jest.
Co do pomocy to przy pierwszym odpaleniu miałem pomoc oka osoby widzącej bo na start musiał pobrać się język polski syntezatora mowy troche chwile to potrwało.
Ułatwienia dostępu możn było uruchomić z poziomu już aplikacji na telefonie.
Jednak same ułatwienia dostępu i tzw. szybki dostęp był wyłączony ja sobie aktywowałem i teraz 3 stuknięcia przy odpalonym ekranie zegarka dwoma palcami wyłączają i włączają Voice Assistant.
Czy jest sens kupywać do iPhona podobno współpracuję z IOS ale na jakim poziomie nie mam pojęcia.
W recenzjach wspominali że na początku nie było wsparcia i ekhm współpracy od Apple ale coś możliwe że się zmieniło lub ruszyło w tej kwestii polecam poszukać recenzji może gdzieś o tym wspomną.
Pozdrawiam serdecznie.

2020-08-05 22:39

#95 pates

Zastanawiam się, czy lepiej będzie kupić galaxy watc 3 jak ztanieje albo będzie promocja, czy coś z wear osem

2020-08-10 16:13

#96 AndyElusive

Siemson.
Troche już pokorzystałem z Galaxy Watch 46 mm i mogę podzielić się narazie informacją że puki co tak sobie jak raz miałem wolne to ściągnołem 6 aplikacji na zegarek i działała i tu porażka tylko jedna nagrywanie i to zrobiona apka od samsunga mam lekki zawód za to że pozostałe apki po włączeniu nie chciały działać jedynie informowało mnie że z Voice Assistent dana apka nie działa i czy chcę ją zamknąć i przycisk ok.
Jednak no te wibracje tzn. oznajmianie wibracją godziny jest w deche dla mnie mimo ograniczeń puki co z aplikacjami.
Teraz warto poczekać troche sam żałuje że się pospieszyłem bo wyszedł
Oppo Watch wersja globalna oczywiście
Najfajniesze w oppo że poszli po rozum do głowy i dali 1 GB RAM i dość szybkie ładowanie bo w godzine można naładować do pełna zegarek.
Mobvoi Tic Watch 3 GPS
a szczególnie ten drugi jest dość ciekawy bo ulepszyli procka, dali najnowszego snapa 4100 1 GB RAM, 8 GB wbudowanej pamięci i co do poprzednich wersji Tic Watch 3 ma koperte ze stali nierdzewnej także można by się pokusić.
Jednak z jego kupnem dla zainteresowanych poczekał bym bo pewno niedługo pojawi się wersja LTE i z prawie 1400 zł wersja musi chociaż trochę zejść z ceny.
Oczywiście w Tic Watch 3 powiększyli też baterie.
Pozdrawiam serdecznie

2020-09-27 02:23

#97 Lowca_Androidow

a znaki interpunkcyjne u ciebie nie działają?

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2020-09-27 09:15

#98 pates

Andy, ja chyba poczekam właśnie na tica 3 lte

2020-09-27 12:35

#99 pates

Andy, mógłbyś nagrać prezentację jakąś, jak to wygląda ten tizen?

2020-10-08 22:08

#100 pates

Dobra, kupiłem oppo watch. Konfiguracja pokręcona troszkę, bo trzeba żąglować appkami. Reszta wydaje się być ok, narazie

2020-10-10 20:36