Transcription
Nawet jakbym chciał wrzucić, to nie wiem gdzie. Ciężko mi to jest sprawdzić. Napisz do mnie wiadomość prywatną, to coś się wymyśli.
Nawet jakbym chciał wrzucić, to nie wiem gdzie. Ciężko mi to jest sprawdzić. Napisz do mnie wiadomość prywatną, to coś się wymyśli.
Witajcie, teraz ja się dołączam. Czytałam wszystkie części Harry'ego Pottera w różnej formie. A to kasety, a to braille, a to audiobooki. I filmy także wszystkie oglądałam. Moja ulubiona część to zdecydowanie Czara Ognia, czyli czwarta część, oraz Kamień Filozoficzny, czyli pierwsza część. Cóż, co do Pottera, ja traktuję go trochę jako zjawisko socjologiczne i ja się świetnie bawiłam, ponieważ czytając porównywałam sobie ze własnymi wiadomościami na temat różnych mitologii, a to gromańskiej, a to w ogóle celtyckiej, czyli taką analizę porównawczą robiłam. No i tak to wygląda sprawa ze mną i z Harrym Potterem. Ale ciekawe jak najbardziej, wciągnęło.
Co do Harry'ego Pottera to ja tylko czytałem w wersji audiobookowej, nawet pamiętam jak miałem raz przez chwilę wypożyczone 16 płyt Księcia Półkrwi z biblioteki szkolnej u mnie w Dąbrowie Górniczej. I dopiero potem po jakimś długim czasie ktoś mi załatwił na jednej płycie wszystkie 7 części Pottera. Także generalnie tak to wyglądało. Jeszcze pamiętam jak miałem bardzo spory problem i to przez dłuższy czas, ale w końcu jakoś się udało to załatwić. Mianowicie nie mogłem za wszelką cenę sobie załatwić Harry'ego Pottera i Zakon Feniksa. Harry Potter i Zakon Feniksa w audiobooku nie mogłem od nikogo załatwić, bo nikt nie miał. I w końcu po jakimś czasie mi się udało tą książkę załatwić i też przeczytałem. Co do Braille'a no to nie wiedziałem, że wszystkie części Pottera były w Braille'u. I szczerze powiedziawszy ciekawe ile by to wszystko zajęło. Najdłuższa z wszystkich książek Harry'ego Pottera jaka jest to jest Zakon Feniksa. Ma chyba najwięcej rozdziałów. Najmniejsza książka Harry'ego Pottera jaka jest to chyba... Kamień Filozoficzny. Jak dobrze pamiętam. To tyle.
Ja generalnie pamiętam tylko, że kiedyś jak byłem mały, to siostra mi czytała pierwszą część i bardziej lubiłem jakiś konkretny fragment, ale już nie pamiętam, który.
Moja siostra też mnie czytała na samym świętym początku. Już jak na zielonej szkole mnie zarazili Harrym Potterem i Kamieniem Filozoficznym, tak potem już siostra czytała jakieś tam fragmenty, ale to już było matko boska. Który to był rok? 2006? Może trochę 2007? Coś w tym stylu. Tak to wyglądało.
Cześć, witajcie. U mnie z Harrym Potterem to w ogóle było śmiesznie. Jakoś pod koniec 2005 roku zacząłem czytać Harry'ego, ale zacząłem normalnie od pierwszej części, to ja zacząłem sobie od drugiej części. Nie wiem dlaczego. W trakcie czytania tej drugiej części na kasetach przesłuchałem pierwszą część, choć chyba nie całą, bo to jedna albo dwóch kaset nie przesłuchałem. Trzecią przeczytałem na pewno w całości, później jakoś czwartą z piątą chyba sobie pomieszałem i właściwie na tym przestałem, więc w sumie wszystko mi się pomieszało. Coś później pamiętałem oczywiście z tego Harry'ego, ale gdyby mnie zapytać o coś, to podejrzewam, że bym nie wiedział wtedy. Aż w końcu w 2015 roku stwierdziłem, a w sumie to fajnie było sobie tego Harry'ego posłuchać jeszcze raz od początku wszystkich części w audiobooku oczywiście słuchałem. I tak sobie przesłuchałem wszystkie części, odświeżyłem sobie wszystko elegancko. I o ile do książek już nie wracam. Choć przeczytałem pewnie jakieś 2-3 razy, to o tyle lubię jakieś fanfiki różnego rodzaju poterowskie. Także jak ktoś jakieś adresy fajne ma, to może mi naprzeciw wysłać coś fajnego, jak chodzi o fanfiki poterowskie, bo strasznie je lubię.
Tak, a ja pamiętam też taką sytuację, w której na początku była taka sytuacja, że sześć części czytał Piotr Frączewski, a czwartą część czytał Wiktor Zborowski. Natomiast mój kolega miał kiedyś Harry'ego Pottera i Książę Półkrwi na kasetach, co najdziwniejsze, czytał to jakiś jeszcze inny lektor. Swoją drogą, ciekawe kto to był. Aż do roku 2017, kiedy pojawił się Harry Potter i Czara Ognia wydana w audiotece. Właśnie, gdzie zaczął już czytać Piotr Frączewski. I mimo to, że przeczytałem Harry'ego Pottera i Czara Ognia czytanego przez Wiktora Zborowskiego. Tak jak została wydana ta wersja z Piotrem Frączewskim, to jeszcze raz ją sobie odświeżyłem. Bo ja jednak uważałem, że Piotrowi Frączewskiemu to wychodziło tysiąc razy lepiej. W związku z tym. W związku z powyższym Harry Potter i Czara Ognia przeczytałem jeszcze raz przez Piotra Frączewskiego. I naprawdę tysiąc razy lepiej to wyszło, niż jak Wiktor Zborowski to, że tak powiem, czytał. Bo na przykład on zamiast czytać Wesley, to czytał Weasley. A Frączewski czytał Wesley. I tam coś jeszcze chyba było. Tylko co Zborowski źle czytał. Ale już nie pamiętam co. A! Zborowski nie potrafił dobrze Voldemorta udawać. A Frączewskiemu to szło idealnie.
Harry'ego Pottera czytali Piotr Fronczewski, właśnie Wiktor Zborowski i Jacek Kis, z czego zdecydowanie Fronczewski przeczytał Harry'ego najlepiej. Jak chodzi o Kisa, to czytałem, właśnie na gazetach słuchałem Kamienia Filozoficznego, który Kis czytał i wtedy pamiętam, że mi się to nawet podobało, ale jak przeczytałem wszystkie części z Fronczewskim, to już nie miałem wątpliwości, że to jest zdecydowanie najlepsze.
No, no tak, no bo Fronczewski czyta najlepiej, czytał w sumie najlepiej, chociaż ten Harry Potter i Czara Ognia z Audiodekis Fronczewski został nagrany dopiero w 2017 roku i tak, to był Jacek Kis bo kiedyś mi kolega mówił jak on się nazywa ale ja po prostu zapomniałem jak on się nazywa i tak jak mówię ja tylko słuchałem Księcia Półkrwi w wykonaniu właśnie Jacka Kisa
W sumie ja też Harry'ego Pottera zaczęłam chyba nawet od szóstej części czytać, może nie od szóstej, ale tak w pełni to chyba nawet też od drugiej.
No, a ja od pierwszej do siódmej i wszystko pamiętam do tej pory.
Dzień dobry Państwu, ja ten wątek reaktywuję, to znaczy odświeżam. Generalnie chcę Wam powiedzieć, że porównałem sobie książki Harry'ego Pottera czytane przez Piotra Fronczewskiego i przez Jacka Kiss. I muszę Wam powiedzieć, że Piotr Fronczewski czyta te książki bardzo dobrze, tak samo dobrze też czyta Jacek Kiss. Tylko, że tak, na przykład Czara Ognia jest czytana przez Wiktora Zborowskiego, który też w sumie dobrze tę książkę interpretuje. Oraz też przez Piotra Fronczewskiego i ta książka była nagrana w 2012. W 2017 roku Harry Potter i Czara Ognia czytana przez Piotra Fronczewskiego. Ta książka jest dostępna w audiotece. I teraz tak, jeżeli mam porównywać tych aktorów czytających tą książkę Harry'ego Pottera, no to Jacek Kiss tutaj w pewnych rzeczach przywyższa. Na przykład Piotra Fronczewskiego. Dlaczego? Ponieważ Jacek Kiss... Jacek Kiss czyta dosłownie całą książkę. On czyta wszystko, niczego nie pomija. Czyta na przykład tam wstęp tej książki, zawsze na przykład przy pierwszej czy drugiej części czyta tam parę słów od aktorki. W sumie o aktorce, czyli o J.K. Rowling, czego nie czyta Piotr Fronczewski, bo Piotr Fronczewski czyta od razu od pierwszego rozdziału. Tak na przykład Jacek Kiss, gdy się na przykład kończy dany ton Harry'ego Pottera. Też czyta cały słowniczek, który tam jest, ponieważ pod każdą książką Harry'ego Pottera jest słowniczek. No wiadomo na przykład, że są pewne dla nas niezrozumiałe słowa, które są po angielsku. I tam też jest właśnie słownik, który napisał prawdopodobnie tłumacz Harry'ego Pottera, czyli śp. Andrzej Porkowski. Bo Andrzej Porkowski tutaj wszystkie siedem tomów przetłumaczył na język polski. I ten słownik właśnie Jacek Kiss również czyta, czego właśnie nie czyta Piotr Fronczewski. Czyli na przykład czyta Jacek Kiss, co to jest myśl odsiewnia, mugol i tak dalej, i tak dalej. No i też właśnie Wiktor Zborowski, który nie czytał czwartej części Harry'ego Pottera. No i też właśnie Wiktor Zborowski, który nie czytał czwartej części Harry'ego Pottera. No i też właśnie Wiktor Zborowski, który nie czytał czwartej części Harry'ego Pottera. Również tego nie przeczytał. Próbowałem też w sieci znaleźć audiobooka Harry Potter i przeklęte dziecko. To jak zapewne wiecie jest sztuka teatralna. Ale poza pojedynczymi fragmentami, które są czytane przez różnych ludzi na YouTube. No to nic takiego nie. No to nic takiego nie. Znalazłem. Oczywiście ja gdzieś tą książkę mam w txt. Harry Potter i przeklęte dziecko. Harry Potter i przeklęte dziecko. Gdzieś tam jest. Gdzieś tam jest. Ponoć ma wyjść również film. Ponoć ma wyjść również film. Wspólną drogą ciekawy jestem jaką wyjdzie. Ponieważ czytałem dużo na ten temat w sieci. Ponieważ czytałem dużo na ten temat w sieci. Ponieważ czytałem dużo na ten temat w sieci. No i tam też jest taka informacja, że... No i tam też jest taka informacja, że... No i tam też jest taka informacja, że... Znani aktorzy Harry'ego Pottera, czyli... Znani aktorzy Harry'ego Pottera, czyli... Znani aktorzy Harry'ego Pottera, czyli... Daniel Latlifer, Rupert Grint oraz Emma Watson... Daniel Latlifer, Rupert Grint oraz Emma Watson... Daniel Latlifer, Rupert Grint oraz Emma Watson... Daniel Latlifer, Rupert Grint oraz Emma Watson... Daniel Latlifer, Rupert Grint oraz Emma Watson... Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko. Chyba nie zagrają w ósmej części Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko.
Dzień dobry Mnie z Harrym Potterem zaczęło się tak, że Pożyczyłam relisensę od Papiera I ogólnie on miał nabrać w sensie Harry'ego Pottera Więc zaczęłyśmy go z koleżanką czytać W sumie przeczytałyśmy, nie wiem, z jeden rozdział może Pocisnęłyśmy sobie mykę trochę I jakby już później nie kontynuowałam tego A teraz ostatnio jakoś w lutym chyba się wzięłam I przeczytałam trzy pierwsze części Z zakonu Feniksa przeczytałam dwanaście rozdziałów I na razie chyba nie bardzo dam rady iść dalej Dlatego, że ogólnie na przykład No ja czytam dużo książek ogólnie o przemocy i takich trudnych Ale w zakonie Feniksa ja wiem jak on się skończy Bo przeczytałam sobie straszczynkę I w ogóle, ale za dużo jest tej Tego jak Umbridge traktuje Harry'ego i w ogóle I w ogóle jak wszyscy go traktują Jakoś nie mam siły i cierpliwości, żeby przez to przebrnąć
Ja powiem w ten sposób, na YouTubie jest coś takiego jak Harry Potter przestał być filmem dla dzieci. To chyba tak brzmi. I tam jest dokładnie wszystko wyjaśnione co, jak, kiedy się działo. Także polecam to sobie też w wolnej chwili posłuchać. W ogóle też warto sobie posłuchać jeszcze jednej fajnej rzeczy. Mianowicie mowa tutaj o na przykład geografii różnych postaci z Harry'ego Pottera. Tego jest też na YouTubie bardzo dużo. To nagrywa niejaki Radex GSM czy coś takiego. Ale naprawdę warto to sobie w wolnej chwili posłuchać. Przecież po prostu czasami się zdarzają takie fajne rzeczy. Fakty, o których w książkach nie było nic wspomniane. Także również to polecam. Aha, jeszcze jedna taka wiadomość na sam koniec. Jakiś czas temu pojawił się odcinek z Wojciechem Duraszem, jeżeli chodzi o Widzegłoscy. Także też również polecam sobie tego posłuchać.
Jest jakaś taka strona chyba tam, Harry Potter Wiki czy coś tam w Wiki i ja sobie czytając książki całkiem sporo tam sięgałam, żeby wiedzieć troszeczkę więcej. Natomiast faktycznie The Phantom Nix'a przeczytałam. Nie pamiętam jaka jest następna część, ale z niej przeczytałam gdzieś tak trzy czwarte. I na razie dalej mi się nie chciało nigdy. Jakoś nie zmobilizowałam się nigdy, żeby to kontynuować.
Po zakonie Feniksa masz książę półkrwi, a po drugiej czekam aż kiedyś będą wszystkie części z AD, bo są, ale na razie po angielsku.