Wątki archiwalne

pogoda

Started by lukasz1993258 442 posts last post 5 years ago Closed Page 8 of 23

Transcription

W Warszawie też są takie właśnie przelotne opady, no nie wiem czy śniegu, ale deszczu na pewno, dlatego, że jak wychodziłem na Leszno, to trochę padało, potem czekałem na 520, przestało padać, a teraz znowu wysiadając z autobusu, znowu pojawiła się lekka mrzawka. Zobaczymy, co będzie dalej.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No ponoć w przyszłym tygodniu ma być znowu jakieś tam ocieplenie w całej Polsce, no pożyjemy, zobaczymy jak to będzie wyglądać.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Zobaczymy jak z tym ociepleniem, dlatego że jedni mówią, że ocieplenie, tutaj niby telefon pokazywał, że deszcz ze śniegiem, gdzieś tak właśnie Sylwester, Nowy Rok, że ma niby padać deszcz ze śniegiem, więc tak naprawdę zobaczymy co i jak. Chociaż nie ukrywam, dobrze, żeby jakieś tam mrozy jednak były, bo przynajmniej te bakterie, wymrozić te kleszczycka, bo strasznie dużo kleszczy jest, pomimo, że jest zima, gdzie powinny być te kleszcze zbrożone, ale z racji tego, że z pogodą jest jak jest, kleszcze dalej są. W szczególności w lasach, gdzieś w tych lasach, w tych, nie wiem, trawach, zaroślach, tam się mogą kryć kleszcze, no bo... Tutaj koło domów to nie, one bardziej takie jakieś właśnie lasy, chaszcze i nie chaszcze.

Transcription

Takie mrozy typowo, bardzo duże mrozy na bank będą na przełomie stycznia i lutego. To jest bardzo, znaczy to jest pewnie na 100%, także tak to wygląda na chwilę obecną. A na razie jest chłodno, rano padało, nie wiem czy teraz pada, ale chyba pada.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Słuchajcie, jest prawdziwa chyba, że tak powiem, śnieżyca, tak mi się coś wydaje, czy śnieżyco, coś podobne, bo wiatr jest masakryczny, pada deszcz i prawdopodobnie jest to deszcz ze śniegiem. Jest maksymalna temperatura 4 stopniowa w Tarnowie, na potwierdzenie proszę Państwa otworzę Wam okno, ale mam nadzieję, że jakoś nie przywieje, znaczy no nic nie spadnie, bo przeciąg jest do tego stopnia też masakryczny, zresztą mili Państwo, posłuchajcie tego sobie, dźwięku wspaniałego, uwaga, ja się upewnię, czy czegoś tutaj nie ma, nic nie spadł, bo ja tutaj to... Wszystko elegancko, tutaj, tam, proszę bardzo, na potwierdzenie, abyście mogli to usłyszeć. O, czekajcie, to też wezmę tutaj, patrzcie, o, słyszycie, o, taka jest właśnie pogoda, mili Państwo otwarte okno. I... I... Pruszczy masakrycznie. A się wychylę? Zaraz powinno jeszcze przydzwonić bardziej. Ale powiem Wam, że jest bardzo duża... Znaczy, śnieżycza, no trochę przezadzieją z tą śnieżycą, ale wiatr jest bardzo sporawy. Zobaczymy, czy zaraz aż tak zawieje jak wtedy. Bo przed chwilą to pięknie zawiało. Bo teraz obecnie to pada deszcz ze śniegiem, prawdopodobnie. Więc jeszcze chwilę zobaczymy, czy jakoś zawieje, ale chyba tak. O. Bo wiatr jest i to, szczerze powiedziawszy, nie mały. Przed chwilą pięknie zawiało, że zanim zacząłem nagrywać, to zawiało do tego stopnia, że aż... Gdy chciałem otworzyć okno, to prawie by mi rzeczy pospadały z okna. No ale teraz póki co chyba jest aż trochę spokojnie. W każdym razie jest wiatr. I to nie mały. Najbardziej to słychać w dużym pokoju. Więc taka właśnie lekka ta się zrobiła tutaj. No to jak na razie tyle. A jak jest u was w innych miastach, to się wypowiedźcie.

Transcription

No i co do pogody, mamy 24 lutego, bo już jest poniedziałek i w Warszawie wypada sobie piękny deszcz. Może Zdrujewi to złapie. No chyba nie, bo mam laptopa drugiego na parapecie, bo zgrywam dane, nie chcę sobie uszkodzić laptopa. Ale pada sobie piękny deszcz. Gdzie jeszcze? W lutym to powinien być śnieg i to jest rekord w tym roku, gdyż okazało się, że w ogóle nie było śniegu. W Warszawach czy Kraków, czy takie miasta się okazuje, że w ogóle nie było śniegu. Niby pokazują, że w marcu, teraz tak patrzyłem pogodę na tydzień czasu, chociaż nie ma co temu głębiej wierzyć, ale że ma jakiś tam deszcz ze śniegiem padnąć. Gdzieś tam za tydzień, czy coś takiego. Ma coś takiego być. No ale jak się okaże, że w marcu, w kwietniu nie było śniegu, no to będzie pierwsza taka stricte bro bez zimy, bo w tamtym roku było mało tej zimy, ale na przykład w Ząbkach, czy tam w Warszawie trochę tego śniegu było. Bo nawet 27 stycznia 2019 roku jechaliśmy odwieźć mamę do Niemiec i wtedy pamiętam, że odszypywaliśmy buty ze śniegu w samochodzie, bo mieliśmy nowy samochód, więc, czy nie do Niemiec, tylko na dworzec zachodni, przepraszam za błąd, na dworzec zachodni mama jechała stamtąd busem do Niemiec. I odszypywaliśmy buty ze śniegu. I odszypywaliśmy buty ze śniegu w samochodzie, bo mieliśmy nowy samochód, więc... I odszypywaliśmy buty ze śniegu w samochodzie, bo mieliśmy nowy samochód, więc... I odszypywaliśmy buty ze śniegu, bo... I odszypywaliśmy buty ze śniegu, bo... No bo właśnie budował samochód, żeby tam nie ubrudzić i w ogóle żeby nie było tego sprzątania. To nowy samochód po czterech dniach już miał być brudny. No i wtedy śnieg był. W ogóle w styczniu było trochę śniegu, bo nawet kiedyś tam gdzieś nagrywałem na blogu, że idę z Zoomem Highland Any, musiałem iść wolno, bo nawet trapery nie dawałem. No i wtedy śnieg był, bo nawet trapery nie dawałem, bo nawet trapery nie dawałem, więc się śliskałem. Więc coś tam było. Nie dużo, bo nie dużo, ale było, a w tym roku nic. Widziałem tylko śnieg, jak byłem w Bielsku Białej taką ciape. A tak to nie. I tak w sumie było trochę śniegu niby rano, potem przyjechaliśmy wieczorem do tego śniegu, już taka była taka ciapa. No a następnego dnia już tego w ogóle nie było. To jest pierwsza, właśnie pierwszy rok bez śniegu. Co jeszcze? Podobnie, że wiosna ma być burzowa. Z tego gdzieś tam wyczytałem. Zobaczymy, czy to się sprawdzi. I trzecia rzecz, czy to się sprawdzi, że lato ma być, że ma być chyba największa susza w Polsce, jakiej nie było. Więc też zobaczymy. Jest to dużo prawdopodobne. Jeżeli rzeczywiście deszcz nie będzie padał w marcu, czy tam w kwietniu, czy coś. Więc rzeczywiście tutaj może być lekki problem. Więc zobaczymy, jak to się w końcu ustawi z tą pogodą. No i podobnież w Warszawie była gdzieś tam w styczniu burza. W Kołobrzegu podobnież była wczoraj burza, ale nie słyszałem, ale coś tam gdzieś było.

Transcription

Tutaj w Warszawie parę dni temu w godzinach wieczornych padał jakiś tam lekki śnieg. I to nie był śnieg intensywny, tylko taki po prostu o. Fakt faktem było wtedy bardzo zimno. Ale następnego dnia po prostu tego śniegu już nie było wcale. Natomiast w dniu dzisiejszym na przykład to lekko tutaj pada. Nie tak intensywnie, tylko tak po prostu o. Lekko po prostu tak sobie obaduje. No można byłoby rzec, że po prostu o. No i no jest wiatr. No i cóż ja w tym roku jeszcze na przykład czy tu w Warszawie czy w Tarnowie nie odnotowałem żadnej burzy jeszcze. No ale jeżeli. Faktycznie ma być. Tak jak ty mówisz no to. Można by śmiało rzec. Że zapowiada się bardzo ciekawie. Że w marcu burza i ma być. Największa susza w tym roku. Ciekawie. To ciekawie. To ciekawie jest ten generalnie. Co będzie z jesienią.

Transcription

A propos właśnie takich warunków atmosferycznych, no to u mnie wczoraj na przykład padało, a gdzieś parę dni temu na przykład wiał silny wiatr i tak dalej, a śniegu ani nie ma, ani nie ma, tak? Czyli jak to się mówi, nawet na północy kraju zawsze śnieg był, czyli na Warmii i w Mazurach zawsze był, a tutaj nie ma, kompletnie. No i dodatnia temperatura też swoje robi, no. Jak to się mówi, klimat się zmienia i trzeba go, jak to się mówi, już się do tego przyzwyczaić. No to tyle. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

No to ciekawe, czy w przyszłym roku w ogóle jakiś śnieg będzie, bo raczej nie sądzę. Jak w tym roku nie ma, to raczej w przyszłym roku też wcale może go nie być.

Transcription

Jak to się mówi, zobaczymy w przyszłym roku, Łukaszu, jak to tam będzie. No teraz te warunki atmosferyczne są takie... różne. A to wieje, a to pada, to coś tam, a to... a zresztą... no, nieciekawe warunki. Ale, jak to się mówi, da się przyzwyczaić do każdych warunków, jakie są w pogodzie.

Transcription

Kiedy nie ma wyjścia, to trzeba się przyzwyczaić, ale fakt faktem niezaprzeczalnym jest, że w tym roku po raz pierwszy naprawdę nie było prawie że śniegu wcale. Szkoda trochę z jednej strony dzieci, bo nie mieli jak się bawić w śniegu, a tu już jest inna sprawa.

Transcription

Śnieg to w ogóle by się przydał i mróz może być z paru powodów. Pierwszym powodem to jest to, że jakby topniał ten śnieg, to by więcej wody było w rzekach i uniknęło by się suszy, która rzeczywiście być może będzie, jeżeli nie będzie padać na wiosnę, o co rzeczywiście może być bardzo nieciekawie w lato. Może być zabrojony tak jak w Holandii, czy gdzieś tam, żeby już nie podlewać ogródków. No i nie będzie tak jak w Australii, chociaż za parędziescia lat, jeżeli tak to będzie wyglądać, no to może w końcu być tak jak w Australii. No wtedy może być rzeczywiście w ogóle masakra. Druga sprawa, śnieg to by się przydał, żeby wymrozili te bakterie, grypy, nie grypy, bo teraz gdzieś cały czas czytam, że zachodzą. Chorowali na grypę, że parę osób gdzieś to umarło na grypę, więc no to to w ogóle masakra. A trzecią sprawą jest, żeby te różne pasożyty, żeby to wszystko wymrozić, w szczególności kleszcze, no może ludzie jakoś tam muszą uważać. Gdzieś tam, gdzie będą chodzić, w jakieś lasy, no to niby długie spodnie, jakiś jeszcze preparat przeciwko kleszczom. Znajome mojego dziadka. W ogóle jak chodził do lasu, no to nie wiem, długie spodnie, jakiś jeszcze preparat przeciwko kleszczom. Znajome mojego dziadka. W ogóle jak chodził do lasu, no to niby długie spodnie, jakieś jeszcze preparat przeciwko kleszczom. Znajome mojego dziadka. W ogóle jak chodził do lasu, gdzieś tam się przecięli przecież te chaszcze. To na kostki i na nadgarstki ubierał obroże przeciwkleszczowe. Te dla psów normalnie. No i też pomagało. No i też wiadomo, że też na kleszcze należone są bardzo psy, więc ludzie, ci co mają psy, no najlepiej żeby po jakimś tam gdzieś... pies gdzieś tam będzie szalał po jakiś, nie wiem, trawach, chaszczach, no wiadomo, że przy blokach to nie. Przy taki stricte blokach, jest takie blokowisko, to nie. to nie, ale gdzieś tam, nie wiem, na wsiach, ktoś mieszka na wsi czy coś, no to żeby jednak po przyjściu tego psa, żeby go sprawdzać, bo na przykład kiedyś mój wujek był ze swoim psem z panielem, dobrze, że nic mu się nie stało, ale pies złapał 11 kleszczy, tak po lesie szalał, no więc tutaj tam była ta wylegalnia kleszczy jest, gdzie kiedyś w zimę tego problemu nie było, a teraz się ten problem narastwił, no i wiadomo, że dzieci też śniegu nie zobaczą, to już jakby inna sprawa, no niektórzy dzieci nie pamiętają, co to jest śnieg, nie będą wiedziały, jak to w ogóle wygląda, te młode pokolenia, które teraz, nie wiem, mają po 2, 3, 4 lata, 5, 5 to może nie, ale... te młodsze pokolenia, które się urodzą, no to może być problem, że już śniegu nie będą pamiętać, w ogóle gdzieś ktoś, coś, kiedyś czytałem, że klimatolodzy mówią, że w 2050, no to będzie, nie wiem, będzie klimat tropikalny, będą komady malaryczne w Polsce, no nie wiem, może i tak być, może i nie, różnie, to wie, różnie to jest z tym klimatem, chociaż to, co się teraz dzieje, to nie jest, nie zdziwiłbym się, że coś takiego mogłoby kiedyś być.

Transcription

No faktycznie tak może być, bo ja nawet bardzo dobrze pamiętam pierwszy luty, jak byłem na górze Świętego Marcina w Tarnowie, to pogoda była typowo, typowo, ale to naprawdę typowo wiosenna, więc można by śmiało rzec, że już mnie nic nie zdziwi w ogóle wcale. Naprawdę. Nie wiem, tam chyba do 10 centymetrów możesz spaść śniegu, chyba w Karkonoszach, no a tutaj w Warszawie czy w innym mieście, jak śniegu nie było, tak śniegu nie ma.

Transcription

No wiecie, teraz to ten klimat to jest różny, w dzisiejszych czasach to teraz bardziej jest ta pogoda typowo taka mieszana, albo jest zima, albo zimy nie ma, albo przychodzą też opady deszczu, jak zazwyczaj na przykład te opady deszczu już później pojawiały. No i też trzeba też, no efekt cieplarniany też swoje robi, tak, nic na to się nie poradzi.

Transcription

Ale naprawdę, po raz pierwszy w moim życiu spotkałem się z czymś takim, żeby w tym roku nie było w ogóle prawie śniegu. Naprawdę, jestem po prostu w wielkim szoku. I teraz właśnie jakiś czas temu przestało nawet padać, więc już nie pada. Także no, ciekawie. Wiecie, wiaterek oczywiście tam jakiś lekki jest, bo byłem przed chwilą dosłownie w sklepie po jedną rzecz i wiaterek tam lekki jest. A mamy dzisiaj 24 luty. A za mniej niż miesiąc, moi Państwo, jest wiosna. I zobaczymy, co będzie w wiosnę. Czy przepowiednie. Matiego się sprawdzą? Zobaczymy. To tyle.

Transcription

No fakt, ja też się spotkałem pierwszy raz w tym roku, że śniegu nie było. Dzisiaj, czyli w sumie już wczoraj, 25 luty, temperatura 11-12 stopni. Ładna pogoda, jak można powiedzieć, w taką wiosnę. No ale padało. Padało i to dosyć całkiem, całkiem nieźle musiało padać, bo jak przyjechałem z Dodo, to słyszałem, że coś tam padło, miałem okno otwarte. No i potem wyszedłem z Rocky, no to łaziłem po kałużach. No i widać, że już coraz tego więcej dnia przybywa. Już tak po 20 z karałkiem, no już nie było tak ciemno. Nawet teraz już tak trochę, trochę jakaś ta noc jest taka trochę inna. Nie jest tak ciemno, jak tak było właśnie w domu. W grudniu, czy tam w listopadzie tutaj, nie jest tak szaro i ponuro, więc, więc coś się tam powoli zaczyna zmieniać. Ale fakt faktem, śniegu w Warszawie w tym roku nie widziałem, no a w Bielsku to taką ciapę, ale żeby to nazwać śniegiem, no to dużo tej ciapie do śniegu brakowało, żeby może było to nazwać, że to jest rzeczywiście śnieg.

Transcription

Faktycznie tutaj tego dnia coraz więcej przebywa, a to oznacza, że jesteśmy coraz bliżej upragnionej wiosny. Naprawdę tutaj potwierdzam słowa Matiego, pogoda wczoraj była bardzo ładna, czasami był lekki weterek, bo był, ale można byłoby spokojnie na spacerek sobie pójść i naprawdę nie stanowiłoby to żadnego problemu. I faktycznie tutaj, tak jak Mati wspomniał, kiedy wracaliśmy z Pizzerii do Dono, to się lekko rozpadał deszcz, ale potem jak jeszcze byłem w sklepie, gdzieś tak przed 22, to były takie lekkie kałuże, ale powiem Wam, że , mimo to, że byłem w sklepie w takim czasie, gdzieś tak przed 22, no to o dziwo już można byłoby rzec, nie było aż tak zimno. Nie odczuwało się tej zimy, w ogóle już. Co prawda lekki chłodek był, ale takiej zimy, wiecie, żeby był mróz, to nie było. Nawet po 22, więc to naprawdę jest znak, że idzie wiosna, jak sami Państwo widzicie. I mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Bardzo dobrze. Także, no, cóż. Wygląda na to, że zima powoli się kończy i super. Chociaż, tak jak tutaj było wielokrotnie mówione, i tak w tym roku śniegu tam jakiegoś nie było. No, także tak to na chwilę obecną wygląda. Dziękuję, pozdrawiam.

Transcription

Witam serdecznie. Obecnie rano w Fromborku jest ponad 3 stopnie, odczuwalna minus 2, a w dzień ma być całkowicie 6 stopni, w nocy 0. Pogoda jest taka w miarę. Sprawdzałem właśnie sobie tutaj na telefonie. Takie życie. Trzeba jakoś się z tym liczyć, że ta pogoda się już powoli jakoś tam poprawia. Ciepłem to jeszcze może, może bym się jeszcze wstrzymał, bo do wiosny, do wiosna przychodzi dopiero 21 marca, czyli ta kalenderzowa, a astronomiczna to tak później dopiero. Gdzieś jakiś tam 22 chyba marca, albo coś będzie dzień później. Bo na razie jest 26 lutego 2020 roku, no i to się trzeba też właśnie z tym liczyć. Pozdrawiam.

Transcription

A tutaj w Warszawie właśnie teraz sobie sprawdzimy, jaka dokładnie jest prognoza pogody. Proszę bardzo. Proszę bardzo. Mamy siedem stopni i jest głównie słońce. Teraz sprawdźmy sobie pogodę dokładnie na dzisiaj, jaka jest. Czekaj, chwilkę. O. Pognoza godzinowa, teraz. 23. Śnieg z deszczem. 3 stopnie. 39% szansy na śnieg. 00. Śnieg z deszczem. 2 stopnie. 37% szansy na śnieg. 01. Przelotne opady śniegu. 2 stopnie. 41% szansy na śnieg. O, w nocy mają być przelotne opady śniegu ponoć o pierwszej. Jakieś. I wcześniej trochę też. 02. Przelotne opady śniegu. 2 stopnie. 47% szansy na śnieg. Jak sami zresztą słyszycie. 03. Przelotne opady śniegu. 2 stopnie. 31% szansy na śnieg. 04. Chmury. 2 stopnie. Ale już od czwartej śniegu ma nie być. 05. Chmury. 2 stopnie. O piątej rano będą chmury i 2 stopnie. 06. Przelotne opady śniegu. 2 stopnie. 40% szansy na śnieg. No i właśnie o szóstej jakieś tam przelotne opady śniegu mają być. No ale sami widzicie, że... Jak tam się włączają wikacje. Pogoda. Aktywne. 106. Że ta pogoda jest taka dosyć... Wiecie o co dokładnie chodzi. I sami słyszeliście teraz na załączonym obrosku, że... Niby mają być jakieś opady śniegu, ale te opady śniegu sami wiecie jakie są. Są takie... O. Po prostu bo są. I tyle. Także... Tak to wygląda, mili państwo. Yyy... Przed chwilą, tak jak było wspomniane, jest teraz 7 stopni. A przed chwilą byłem z psem. Także widziałem, ile jest stopni. Znaczy, że jest ciepło. Także... Tak to na chwilę obecną, mili państwo, wygląda. I was wszystkich pozdrawiam.

Transcription

Jakiś tam śnieg ma padać, ale będzie te 8-7 stopni jak coś tak poczułem na pogodę, więc tak naprawdę ten śnieg zaraz stopnieje, będzie padał, ale będzie zaraz stopniał, gdyż temperatura dodatnia nie pozwoli mu się utrzymać.