Ogólne i niemieszczące się do innych działów

Archiwum Klango

Started by pajper 380 posts last post 4 years ago Page 10 of 19

Zgadzam się z Balteamem. Po za tym Dawidzie- przepraszam, ale zająłeś się troszkę tym czym nie trzeba. Masz swojego Eltena, którego rozwijasz i tego się trzymaj. Klango już nie ma. Upadło, umarło, koniec, the ent. Inne fora też upadały i jakoś nikt nie kopiował swoich czy czyichś postów, no a przynajmniej nie było o tym głośno. Na wojnę z nimi nie ma sensu iść, bo to będzie tylko słowo przeciwko słowu. I nie- nie bronię tu Simplito w żadnym wypadku.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Akurat z tym to zdecydowanie się nie zgadzam, archiwizacja to niezwykle ważna rzecz. Np. Google posiada archiwum wszystkich grup dyskusyjnych, serwer news-archive.icm.edu.pl posiada archiwum wszystkich grup dyskusyjnych z .pl i dostęp do tego jest po dziś dzień z użyciem protokołu NNTP. Osobiście nie mam żadnych sentymentów związanych z dyskusjami czy jakimikolwiek rzeczami, które były publikowane na klango, ale uważam, że jeśli coś zostało raz umieszczone w sieci, to bez jakiegoś wyraźnego powodu nie powinno z niej znikać i w tym przypadku akurat w 100% popieram działania Dawida.

pozatym, wtyflo radiu powiedział ktoś mondrom żecz, że Klango dorastało z użytkownikami
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Ja uważam, że nic zdrożnego nie jest aż tak robione żeby w hasła się bawić, to nic nie da, bo faktem jest, że nawet te osoby, które to hasło mają są również w posiadaniu tych hipotetycznych danych osobowych i o to się tu rozchodzi, bo nie wiem czy w ogólności ne będzie to wyglądało jeszcze gorzej, a utrzymanie czegoś takiego w tajemnicy..... No cóż, sami wiecie. Mogę się mylić i z racji późnej godziny, i przemęczenia i Zdanie mam podobne jak @Balteam. WIadomo, że do grup prywatnych powinny mieć dostęp osoby pożądane, ale weź teraz zweryfikuj prosto kto taki dostęp powinien mieć, a kto nie.
Forum tak czy tak było przestrzenią publiczną i jeżeli nikomu wcześniej nie przeszkadzał fakt, że hipotetycznie wpisał swoje dane osobowe i każdy mógł zrobić z tym co chciał, bo i czemu nie, to teraz nie ma prawa się burzyć. I tu też mogę się z @Midzim zgodzić, że tak na wszelki wypadek można to udostępnić poza granicami UE.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Nie, nie... Grup prywatnych imho w ogóle nie powinno się ruszać. Ktoś w jakimś celu to zamykał, więc moim zdaniem tak by to należało zostawić. Natomiast fora, blogi, wszystko to, do czego miał dostęp każdy, to zasługuje na archiwizację.

@Balteam: Że jeszcze pozwolę sobie odnieść się do twojego ostatniego wpisu. Facebook robi moim zdaniem gorsze rzeczy. WIe czym się interesujesz, na jakie strony chodzisz, gdzieś jest nawet stronka gdzie to można podejrzeć. i to dzieje się nawet gdy nie masz tam konta, a na takim forum.... Jeżeli mne nie zasz i ja o czymś nie napiszę/nie będę się odkrywał to nie masz z czego tego wwnioskować, a taka wiedza jaką posiada FB może bardziej zaszkodzić niż posiadanie danych osobowych. FB wie nawet ile sekund poświęcasz na przeczytanie postu.
Z resztą ludzie sami sę odkrywają, wstawiają dosłownie wszystko włącznie z obiadami i korkami na ulicach i wszystko a jakże okraszone full danymi osobowymi. I mnie nie zdziwi jak taki hipokryta by się przyczepił. Chociaż u niewidomych to chyba mniesze zjawisko, chociaż... Wystarczy popatrzeć na twittera i swarmy itp. Ja nigdy nie rozumialem tej idei pokazywania się gdzie nto ja nie jestem. Chcę powiedzieć o tym? Mam od tego blog, a nie jak stado owiec, bo wszyscy tak robią. I to zapewne i tak dotknąłem wierzchołka góry lodowej jeżeli chodzi o ten portal.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

--Cytat (midzi):
Nie, nie... Grup prywatnych imho w ogóle nie powinno się ruszać. Ktoś w jakimś celu to zamykał, więc moim zdaniem tak by to należało zostawić. Natomiast fora, blogi, wszystko to, do czego miał dostęp każdy, to zasługuje na archiwizację.

--Koniec cytatu
Blogi? Przecież to jeszcze bardziej prywatna sprawa, niż grupy, które były zamykane głównie po to, żeby nie mógł wchodzić "kto chciał", fakt, ale głównie z zabezpieczenia przed spamerami.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

blogi do których każdy przecież miał dostęp
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Blogi były zawsze publiczne, Julitka, a jak ktoś sobie tam prywatne rzeczy wstawiał, to już nie wina internetu
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Grupy prywatne mogą trafić do ich administratorów np albo ich człąków.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Sporo było póblicznych, więc czemu by ich nie dołączyć? Archiwum to fajna sprawa. Ja w pewnym sęsie do klango miałem sentyment. Co nie co i tak powiedziałem w tyflopodcaście. Co w fb tak na serio jest prywatne? Skoro istnieją takie serwisy jak archive.org, to dla czego by nie mieć czegoś podobnego jako strony, albo jednego pliku do rozpakowania? Ja jak najbardziej jestem za udostępnieniem. Kolejne pytanie. Gdzie tak na serio nie jesteśmy inwigilowani? Wg mnie teraz i tak nie uciekniesz, hyba że zostawisz wszystko, pojedziesz do afryki i rozpoczniesz koczowniczy tryb życia. Hyba też to nic nie da, bo naukowe tv też się tym interesują.

Hm, z drugiej strony fakt, że niby blogi były publiczne...
Kurcze, nie wiem, co doradzić Dawidowi... Może taką ankietę dla Klangowiczów zrobić, "Kto jest za, a kto przeciw"? No nie wiem, kończą mi się pomysły...

znowu odwołują się do chronienia danych osobowych, które i tak można było skopiować i zrobić co się chciało, bo wszelkie fora internetowe są rzeczą publiczną, mało tego, mżna uzyskać dostęp do nich nawet, jak nie jesteśmy częścią społeczności, więc argumenty o kant ... rozbić.oni tam mó
po co mi sygnatura?

Jak dla mnie rozwiązania są dwa. Pierwsze, Dawid się napracował przy zrobieniu tego archiwum, a niektórzy wiążą z nim jakieś wspomnienia i sentymenty. Decyzja wydaje się prosta, udostępnić. Dlaczego? Nawet teraz można jeszcze przez Google, czy Web Archive spokojnie uzyskać dostęp do wątków z forum Klango, no pewnie z wyjątkiem tych głosowych, ale tego nie sprawdzałem, więc nie sądzę abyśmy naruszali jakiekolwiek przepisy. Nie powiem, sam sporo udzielałem się swego czasu na forach i posiadanie takiego archiwum byłoby bardzo fajną sprawą. Druga opcja. Likfidujemy i zapominamy o sprawie. Ta opcja wydaje mi się o tyle bezzasadna, że na forum klango został był utworzony wątek o archiwum, w którym mało kto zabrał głos, a spośród tych, którzy zabrali, tylko jedna osoba wyraziła swoje wątpliwości w tym względzie, po jakimś czasie wycofując się, zapewne z braku dalszych argumentów w dyskusji. Na środowiskowej liście dyskusyjnej również ten temat się pojawił i o ile pamiętam nikt nie zabrał w nim głosu. Myślę zatem, że możemy przyjąć milczenie za zgodę, zwłaszcza że większość tu zgromadzonych wyraziła chęć pozyskania tych zbiorów.

dokładnie masz rację, popieram pierwszą opcję rzecz jasna

Ja bym udostępniła. Ja nie wiem, zanim pisać takie berbeluchy, powinni porozmawiać telefonicznie. Ja w ogóle jestem zwolennikiem rozmowy. Bo nienawidzę czegoś takiego, że wiele kwestii, o które pytam i ważne jest dla mnie, b uzyskać odpowiedź są pomijane. Jak im coś nie pasuje, to niech zadzwonią na skype, hhhahaha, messenger, czy co. Jakaś wielka konferęcja z klangowiczami to wzyscy poprzemy Dawida i pokażemy im, że nie mają racji. Albo audycja w tyfloradiu z paMaćkiem, my będziemy dzwonić i zobaczymy, czyje będzie na wierzchu.

Dobry pomysł.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

jak najbardziej dobry!

W sumie fakt. Albo chociaż na piśmie. Co to jest Messenger?

Messenger to jest aplikacja na telefon, powiązana z kontem na fb. Tam piszesz i dzwonisz do twoich znajomych z fb