EltenLink

Głośniki komputerowe.

Back to Audio

#61 denis333

Akurat genesisy z tego co wiem mają tylko plastikowy przód ;)
Ale reszta obudowy jst z czegoś co przynajmniej przypomina drewno. A i zapomniałem wspomnieć, że gumowe nóżki na dole spisują się rewelacyjnie. Ten sprzęt jest bardzo ciężko strącić z biórka.

2019-09-23 19:39

#62 DJGraco

A moje logitech z-200 też cichutko buczały jak się przyłożyło ucho.

2019-09-23 19:39

#63 denis333

noo ja z200 też posiadałem. Pamiętam, że góra tam była straszliwie schowana. W przypadku helium 400 mamy trzy fajne gałeczki umieszczone z boku prawego głośnika.
Jedna gała do głośności, druga do regulacji tonów niskich, trzecia do wysokich. Jak się postaramy to możemy z tego na prawdę fajne brzmienie wycisnąć.

2019-09-23 19:42

#64 misiek

Zależy też jaką masz wieżę. Te z serii sa pm były generalnie słabiutkie. Ja mam wcale nie najwyższy model pod kompem sa ak22 i śmiało imprezę można kręcić. Głośniczki ma 2x 70 w. Wcześniej miałem Sony 2x 40 w i generalnie też grała lepiej od tańszych głośniczków.
--Cytat (stefan):
Ciężko coś polecać, bo i oczekiwania, wyobrażenia, przyzwyczajenia są różne i to jest bardzo indywidualna sprawa.
Ja poszukując głośniki korzystałem z dość ciekawej stronki gdzie przedstawione są między innymi głośniki w różnych przedziałach finansowych i lista ewentualnych zamienników.
https://www.audiofanatyk.pl/polecane-glosniki-komputerowe-2-0-2-1-5-1/
Są tam też recenzje.
Wahałem się między Microlabami a Edifierami i zaryzykowałem i nabyłem Edifiery i jestem z nich zadowolony.
Ale ktoś może kto przyzwyczajony jest do przykrywania wszystkiego basem może mieć inne odczucia.
Mam starą wieżę Panasonica i wcale bym nie powiedział, iż jest lepsza od moich głośników. Ale jak już pisałem upodobania są różne.

--Koniec cytatu

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2019-09-23 19:53

#65 stefan

SA AK44
Imprezę można rozkręcić było to prawda. Ale mówiąc o jakości to mam bardziej na myśli separację instrumentów i rozmieszczenie w przestrzeni. Odnoszę wrażenie iż w komputerowych to brzmi ładniej mimo, że ma tylko po dwa głośniki a nie jak w wieży trzy.
Ale kiedyś te wieżyczki to było coś :-) A teraz głównie się kurzy.

2019-09-23 20:27

#66 misiek

To masz w sumie model pokrewny do mojego, tylko jeszcze mocniejszy. Z ciekawości- wiesz może, w którym roku ją kupiłeś?
--Cytat (stefan):
SA AK44
Imprezę można rozkręcić było to prawda. Ale mówiąc o jakości to mam bardziej na myśli separację instrumentów i rozmieszczenie w przestrzeni. Odnoszę wrażenie iż w komputerowych to brzmi ładniej mimo, że ma tylko po dwa głośniki a nie jak w wieży trzy.
Ale kiedyś te wieżyczki to było coś :-) A teraz głównie się kurzy.

--Koniec cytatu

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2019-09-23 23:53

#67 misiek

Ale sprzęt komputerowy nie jest sprzętem stricte muzycznym, no chyba że kolega Dj Graco tego oczekuje.

2019-09-23 23:55

#68 DJGraco

No wiesz, oponowałbym. Nie które głośniki komputerowe zostały specjalnie stworzone do muzyki. NP w opisie microlabów jest napisane do urządzeń multimedialnych.

2019-09-24 16:09

#69 pates

zacznijmy od tego. Ile te microlaby kosztują?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-09-25 06:46

#70 DJGraco

Na ceneo pokazuje
247,03zł.
Ale może być drożej. ALe ogólnie ponad 200 zł, a pieniądze na to mam.

2019-09-25 08:44

#71 denis333

Graco. Nagrałem ci moje głośniki w akcji. Sprawdź pm.

2019-09-25 08:48

#72 nietoperz

Witajcie ja ja mam głośniki 40w 2+1 logitecha jak je kupowałem 6 lat temu to zapłaciłem 3 stuwy mają plastikową obudowe jak je rozkręciłem na maksa w szkole w internacie na czwartym piętrze to całkiem dobrze było je słychać na parterze a szyby to drżały w oknach i drugie 20w na usb biorą prąd z usb nie pamientam jakiej firmy w każdym razie grają na tyle głośno że jak na mieszkanie w bloku to asz za dobrze to dyskoteke można by byłozrobić

2019-10-02 20:43

#73 nietoperz

jeśli ktoś nie jest audiofilem i nie ma jakiś wygurowanych wymagań to do słuchania muzy wystarczą głośniki wbudowane w urządzenia firmy sencor np w radiu sencor srd 215 głośnik 10 wat i jak na warunki mieszkania w bloku to jest zupełnie wystarczające oczywiście jeśli ktoś nie ma zamiaru wykożystywać tych głośników do imprez plenerowych bo na to to mogą być za słabe i nie zrobi się impry na pół osiedla podłoga tesz nie drzy od basu ale nie buczą wiem bo mam dwa urządzenia tej firmy

2020-02-07 05:01

#74 daszekmdn

Sencor? Owszem jak na takie małe pudełko jak SRD215 gra całkiem fajnie. :) Używam i sobie chwalę głównie do słuchania radia, bo jest to selektywny i porządny odbiornik wg mnie dorównujący na FM Tecsunowi za minimum 500zł.
Przypomnę, że Sencory SRD znajdziemy już koło 60 zł na Allegro.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-02-07 16:47

#75 misiek

No bez jaj, polecasz urządzenie monofoniczne do słuchania na codzień? Do słuchania radia w trakcie gotowania sobie obiadu owszem wystarczy, ale nic po za tym. I z tym 10 w to trochę przesadziłeś. Co najwyżej może mieć w porywach 2.5 wata, a to co napisze producent to już inna bajka. Tak się składa, że mam sprzęt o mocy 2x10 ww i z całym szacunkiem, ale to radyjko nawet niema do niego startu. Aha i to czy jesteś audiofilem, czy nie niema tutaj najmniejszego znaczenia. Audiofile używają sprzętu nierzadko za kilkadziesiąt/ kilkaset tysięcy takiego o jakim nawet nam się nie śniło.
--Cytat (nietoperz):
jeśli ktoś nie jest audiofilem i nie ma jakiś wygurowanych wymagań to do słuchania muzy wystarczą głośniki wbudowane w urządzenia firmy sencor np w radiu sencor srd 215 głośnik 10 wat i jak na warunki mieszkania w bloku to jest zupełnie wystarczające oczywiście jeśli ktoś nie ma zamiaru wykożystywać tych głośników do imprez plenerowych bo na to to mogą być za słabe i nie zrobi się impry na pół osiedla podłoga tesz nie drzy od basu ale nie buczą wiem bo mam dwa urządzenia tej firmy

--Koniec cytatu

2020-02-07 17:31

#76 denis333

A ja tak tylko przypomnę, że ilość watów nie przekłada się na głośność. Bardziej liczy się ilość db w rms.

2020-02-07 19:51

#77 DJGraco

Ja widziałem w sklepie głośniki Edifier R-1600 grają zaje...

2020-02-07 20:42

#78 misiek

To ja tak tylko przypomnę, że nie chodzi o samą głośność, tylko o całokształt odbioru.
--Cytat (denis333):
A ja tak tylko przypomnę, że ilość watów nie przekłada się na głośność. Bardziej liczy się ilość db w rms.

--Koniec cytatu

2020-02-07 23:43

#79 Pitef

Oj ludy borze. Miałem ja kiedyś creativy jakieś 5.1, podłączone to to było pod owianą dość dużą sławą kartą Creative SB0.2.2.0, czyli pod poczciwym sound blasterem 5.1 live. Udało mi się tak fajnie poustawiać poziomy i dsp i wszelkie ASIO że jak musiałem wyłączyć muzykę to płakałem. Nie no. A tak poważnie bardzo ładnie to grało. Przesiadłem się jednak na kolumny estradowe z końcówką mocy, miałem do niedawna takie po 200w, trzęsły całym pokojem i no ogulnie bardzo byłem z nich zadowolony. Chciałem jednak czegoś większego/ mocniejszego, i od tego samego sprzedawcy :) nabyłem kolumny które mają coś koło 350w, jestem mega zadowolony, niektórzy z was mieli okazję słyszeć ten sprzęt na teantalku na mocy około 10% możliwości, więcej mikrofon by nie wyrobił i sprzężenia także nie można było więcej podnieść chebla na mixerze. Co do głośników komputerowych polecam jakieś najprostrze zestawy 2.1 z subwoferem, jednak osobiście jestem zwolennikiem dobrego pożądnego stereo, w nagłych wypadkach uzupełnionego o dobry sub.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2020-05-21 23:02

#80 nietoperz

Witam mam pytanie jakim kablem moge podłączyć głośniki komputerowe do telewizora to znaczy jaki musze kupić kabel żebym mógł podłączyć głośniki komputerowe mam telewizor samsunga

2020-12-23 14:33