Otóż to. A ja miałem taką sytuację, że upadek z niewielkiej wysokości i to w futerale! Rrrrrrozumiecie to? We futerale spowodował, że wszystkie punkty na linijce praktycznie przestaly wybijać i trzeba było wysyłać do serwisu. A jakie ja mam złe doświadczenia z serwisem. Zamiast nowego focusa przysłali mi używkę Classic. No fajnie, ale ja miałem inny model i znowu reklamacja i znowu odsyłanie. Focus nie wracał nie wracał aż wkońcu ten pan, z którym to mieliśmy się wkurzył delikatnie mówiąc i wysłał nam nówkę ze sklepu lokalnego. Do dzisiaj linijka sprawna no ale cóż muszę się z nią obchodzić jak piórko i boję się ją brać na wszelkiego rodzaju wyprawy właśnie ze względu na tandetną obudowę.
Dzień dobry. Miesiąc temu kupiłem CubeRail XL i jestem bardzo zadowolony.
To jest świetny monitor. Oprócz używania go jak monitor z screenreaderami, można go także używać jak klawiaturę USB lub Bluetooth.
I to jest bardzo ciekawa funkcja.
Także chciałbym powiedzieć, że obsługa tego monitora niedawno była dodana do BRL TTY,
więc osoby, które używają Linuxa mogą teraz...
używać tego monitora z BRL TTY i oglądać pomoc, kiedy wciskamy Space plus H.
Zapytałem dewelopera BRL TTY o dodanie tego monitora.
Mam nadzieję, że w BRL TTY...
w BRL TTY na Android urządzeniach on też będzie działać.
Od prawie że roku tak naprawdę już mam w swoich rączkach Brailliant BI20X.
Sprzęt bardzo interesujący, ponieważ posiadający nawet obsługę internetu, obsługę Wi-Fi,
która nie jest tam bezużyteczna.
Jest ona do po pierwsze pobierania oczywiście oprogramowania, aktualizacji,
po drugie do na przykład używania systemów daisy online typu DZDN.
Zauważam za ciekawą rzecz mimo wszystko.
Może pojawić się jakaś przeglądanka internetowa.
Są głośniczki, jest mikrofon, który mam nadzieję będzie można kiedyś wykorzystywać po bluetoothie na przykład.
Byłoby całkiem przyjemne. Mamy fajną klawiaturę Braillowską.
I czytnik daisy, gdyby komuś to było potrzebne.
Ponieważ tak, sprzęt wyposażony jest w pełną polską lokalizację łącznie z głosem.
Więc nie jesteśmy skazani tylko na Brailla.
Moim zdaniem sprzęt całkiem przyjemny.
Wziąłem dwudziestkę, ponieważ po pierwsze ma ona złącze na karty pamięci, co z jakiegoś powodu jest wyrzucone w czterdziestce.
Po drugie no jednak jest bardziej kompaktowa.
Kto by musiał coś tam wozić czy coś, to dwadzieścia znaków jest mimo wszystko bardziej poręczne.
Niż nosić taką czterdziestę znakową o dość dużą listwę.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
Co do linijek Braille'owskich, to ja mam jedną linijkę. Od 2012 mam linijkę Braille Edge firmy HIMS.
Linijka jest bardzo fajna, chociaż kiedyś jej używałem głównie w szkole, teraz jej rzadko używam.
Ostatnio właśnie coś miałem problem, że mi się nie chciało doładowywać do końca, do 100%, ale teraz już się normalnie doładowuje.
Po prostu przez parę dni musiałem ją podtrzymać w ładowarce i jak na razie działa i oby działała jak najdłużej.
Mam taką nadzieję przynajmniej, że będzie działała od długo, chociaż mówię, ja jej rzadko używam. Tyle.
Czy ktoś używający braille edge mógłby mi podpowiedzieć, jak zrobić, żeby pokazywał się tamzwykły znak wielkiej litery zamiast siódmego punktu? Po wyłączeniu trybu ośmiopunktowego po prostu nie widać dużych liter. Ja myślałam, że to problem brajla / formatu tekstowego, czyli, że w formacie tekstowym po prostu tego widać nie będzie. Zwróciono mi jednak uwagę, że na braillesensie ta możliwość jest, tam się wielkie litery pokazują nawet w tekstowych plikach, a system wydaje się podobny. Coś przegapiam, czy faktycznie nie da się tego zrobić?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
Cześć, tak sobie przeglądam ten wątek po latach i jedną rzecz chciałbym tu skorygować, którą pisałem kiedyś. Jeśli chodzi o focusy i ich tandetną obudowę i wykonanie to w przypadku 4 generacji to była i jest wg mnie przynajmniej prawda. Natomiast piąta generacja to już wg mnie faktyczny skok na przód i tutaj panowie z Freedomscientific odrobili pracę domową. Widziałem tą linijkę w szkole i wygląda niebo lepiej od czwórki. Po pierwsze ma metalową obudowę. Po drugie ma gumowe narożniki, które pochłaniają troszkę te uderzenia jednak. Po trzecie etui jest bardzo praktyczne nie jak w czwórce tylko zapinane na suwak i nara. W te od piątki to można wsadzić notatnik i używać tak jak zamykanego etui na telefon. Tj nie musimy całego ściągać za każdym użyciem. Po czwarte punkty są wg mnie przynajmniej lepsze choć to kwestja gustu. Nie miałem oczywiście okazji dłużej pokorzystać z piątki, więc nie wypowiem się co do jej faktycznej trwałości, ale to co robi pierwsze wrażenie to dosłownie to jakby oni odrobili pracę domową. Teraz to w ogóle mają się już pojawić focusy 6 więc o czym my mówimy :D Ja cały czas na biórku mam leciwego Focusa 4 który już tą bakterie ma jaką ma, wiadomo trzyma krócej ale jakoś tam daje radę choć wiadomo trza się z tym obchodzić jak z jajkiem. Klawisz przewijania już czasem nie domaga i aż prosi się o wymianę w przyszłości na coś lepszego. Zastanawiam się nad Papenmeierem w 2028 roku, nie powiem, kusi. Oczywiście mam też QBraillea, ale traktuję go bardziej jako notatnik niż linijkę. Jest on na tyle duży że przed komputer mi nie wejdzie i musiałbym dość mocno odsuwać laptopa co mi się akurat nie uśmiecha.
Dzień dobry, dzień dobry.
Co do linijek braille'owskich
ja
używałam, kiedyś miałam Braille Senses
Classic
Teraz mam
Braille'a
40 znakowego i
Focus'a
14 znakowego
starego jeszcze, blue
i jeszcze gdzieś
kiedyś dostałam w prezencie
w każdym razie
miałam kiedyś jeszcze Pronto 12 znakowe
ale już Pronto
że tak powiem
już nie jest Pronto
znaczy jest Prontem, ale już go nie bardzo
używam
w każdym razie
tak, Focus
14
i Braille
Jant 40
Czyżby EMI dlatego Focus14? Nie pamiętam, co dokładnie ten skrót oznaczał, ale wtedy wszystkim te Focusy wciskali i żeby nie było. Też mam. Mam też QBraille XL, który stał się niestety monitorem stacjonarnym, bo mu bateria zdechł A jeszcze kiedyś dawno temu miałem Focusa Blue, którego oddałem pewnej miłej pani za karton słodyczy..
A skoro Pronto nie działa, to można powiedzieć, że po Proncie :D
A to w moim focusie co by o nim nie mówić tandetna obudowa blablabla, ale bakterię to on ma zacną. Już prawie 8 lat, i bakteria jakoś daje radę, wiadomo że nie trzyma tyle co dawniej aaaale, działa i to nawet kilka godzin! :D nie raz mam kompa z linijką uruchomionego więcej niż 8 godzin dziennie i na bakterii to jakieś 2 dni mi potrafi wytrzymać.