Nie wiem, czy nie skończy się na kupnie nowego, ale to raczej ostateczność. Reklamacja chyba nie wchodzi w grę, bo sprzęt ma już lata ponad cztery. Obecnie naprawy mnie nic nie kosztują, prócz czasu oczywiście, bo model wciąż jest na gwarancji.
Patryk, z tą rękojmią, to nie jest tak superowo, jak Ci się wydaje. Sam walczę od dwóch miesięcy ze sklepem Euro RTV AGD o przywrócenie ekspresu do stanu idealnego, bo wrócił po naprawie właśnie z tytułu rękojmi cały porysowany, a na dodatek bez nowego filtra do zmiękczania wody, więc wiem, jak to jest. No, ale to już moja taka dygresja.
Mateuszu, w którym punkcie napisałem, że rękojmia ma same pozytywne strony? Nadinterpretujesz mój powyższy wpis. Tylko zaakcentowałem istnienie dodatkowego reżimu kroczącego obok gwarancji (odpowiedzialność umowna). Rękojmia za wady (prawne i fizyczne) jest odpowiedzialnością ustawową. Ustawa o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 roku, obowiązująca od 25 grudnia 2014 roku. Egzekwowanie działania zgodnego z prawem, to już zupełnie inna historia.
Ja nie nadinterpretowałem twojego posta w żaden sposób. Mówię tylko, żeby ludzie nie wierzyli ślepo w rękojmię, bo do rękojmi każdy sklep podchodzi indywidualnie, a w moim przypadku, nie podchodzi w ogóle. W przypadku gwarancji mamy pewność, że urządzenie naprawia Nam producent i ze wszelkimi roszczeniami możemy zwracać się bezpośrednio do producenta, ale może już przestańmy szerzyć off topic w tym wątku.
Myślę, że spokojnie można to odłożyć w czasie. Tylko, na litość, nie 24 grudnia, ani nie 1 stycznia. Jest stara zasada mówiąca o tym, że aktualizacji nie robi się w piątki, myślę, że spokojnie można ją rozszerzyć o te dwa proponowane przez Dawida terminy.
W Eltenie tradycyjnie trzymamy się liczby 24, więc 24 stycznia jak najbardziej wchodzi w grę. Pytanie brzmi jednak, czy ten 1 stycznia nie jest lepszą opcją. Pamiętajcie, że terminów piątkowych/świątecznych unika się z powodu brakiem ludzi w pracy. I dlatego, jak pisałem, średnio widzę termin 24 grudnia, gdy mamy święta. Ale 1 stycznia dla mnie jest terminem o tyle fajnym, że studia dopiero od siódmego wracają, a więc ja właśnie mam wtedy więcej, a nie mniej czasu. ;)
Chodzi o ewentualne błędy. Wyobraź sobie, że leci 24 grudnia, wszystko jest przygotowane, ale jednak jest jakiś krytyczny błąd, którego testy nie wychwyciły, a Elten u pewnej części osób w ogóle nie działa. Nie ma szans, żebym mógł się tym zająć w święta, a więc w ogóle prace nad problemem moga wystartować 27/28 grudnia, a nim poprawka się ukaże, może być i 30/31 grudnia. Tym czasem jeśli np. ten sam błąd pojawi się 1 stycznia, poprawka może być gotowa w 2/3 dni. Może być czas na wycofanie aktualizacji itp.
A co złego jest z datą 1 stycznia? Zupełnie nie rozumiem, w czym mają problem użytkownicy, że ta data im nie pasuje, czyżby aktywnie wszyscy uczestniczyli w premierze, w pracach z tym związanych?
Wiecie, 1 stycznia to zwykle człowiek się regeneruje po sylwestrowych imprezach względnie jest ciąg dalszy zabawy, stąd mój sceptycyzm względem i tej daty. :)
@Nuno, gorzej, jak sam administrator zabaluje i taki wczorajszy weźmie się za wypychanie releasu, nooooo, boo szeciesz obiesaaałem, ja nie srobieee? ;-)
Aleco makacdo premiery Eltena? Sam Pajper napisał, że wraziebłędówbędzie miałjesczetydzień na ewentualne prace, co mają do tego skacowani użytkownicy, jeśli kac będzie spory to nie włączą Eltena i nawet się nie spostrzegą, że sąjakieś błędy, te zgłosząci nieimprezowi.
Na 25 grudnia br, zapowiedziana została premiera Rubiego w wersji 3.0. Będzie to bardzo ważna aktualizacja tego języka, skupiająca się przede wszystkim na poprawie wydajności i lepszym wsparciu dla cross-programowania. W tej sytuacji zastanawiam się, czy nie dążyć z Eltenem 2.4 do aktualizacji z obecnego Ruby 2.7.0 do wersji 3.0. Jeśli tak, 24 stycznia może okazać się zbyt wczesną datą premiery. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z faktu, że premiera była już tak często odraczana... Sygnalizuję więc wątpliwość, nad którą warto się pochylić.