Uwaga! Wprowadzamy funkcje premium
Wróć do Archiwum Eltena#161 mustafa
A jako kto miałby niby to wystawiać?
poza tym w działalności nierejestrowanej maksymalny miesięczny przychód to chyba 900 zł. No i składki zdrowotne też trzeba płacić.
--Cytat (edigorn):
Krystian forsuje w jakimś stopniu część mojej propozycji, poniżej zacytuję sam siebie:
"... 2. W każdym miesiącu dostępna tylko określona liczba pakietów np. 10, 15: 1 x Mecenat/Mecenas (300 PLN), 2 x Patronat/Patron (200 PLN), 3 x Sponsoring/Sponsor (100 PLN), 4 x VIP (50 PLN). Sprzedaż tych pakietów w miesiącu sumuje do 1200 PLN, 14400 PLN w rok, a po wzbogaceniu oferty o 5 pakietów FAN po 20 PLN mamy tegorocznego maksa, czyli 1300 PLN do zgarnięcia w miesiąc, 5200 w 4 miesiące, a jak widzę brakuje 2200 PLN. Możliwość jednorazowego zakupu danego pakietu lub jego subskrypcji, co wiąże się z automatycznym pobieraniem płatności za jego odnowienie na kolejny miesiąc. No i możliwość rezerwacji pakietów. To na wypadek sprzedaży wszystkich dostępnych subskrypcji na kolejny miesiąc i by nie tracić w tym czasie kolejnych ewentualnych szans gromadzenia kapitału. Opłacenie pakietu w maju, wiąże się z otrzymanymi ewentualnymi benefitami w czerwcu. To dla uproszczenia okresów dostępności pakietów i by zapobiec możliwości braku ciągłości subskrypcji.
3. Przy zamówieniu pakietu opcjonalna możliwość dodania nazwy, logo, linka do strony podmiotu wspierającego ELTEN'a lub zakup anonimowy. Oferowane pakiety mogą wiązać się z benefitami np.: dla pakietu Mecenat/Mecenas:
a) info przy uruchamianiu programu np. "ELTEN, mecenat Kowalski Company LTD",
b) jednorazowa wysyłka treści marketingowych do skrzynek wiadomości prywatnych,
c) możliwość reklamy na forum głosowym i tekstowym.
Dla pakietu "Patronat/Patron" dostępna opcja b oraz c, a dla pakietu "Sponsoring/Sponsor" wyłącznie opcja c. ...".
Do tego pakiety tematyczne dla użytkowników po 25 zł (np. pakiet Blogger+, Audiofil+ etc).
O wymienionych kilka postów wyżej podmiotach, myślałem pisząc cytowany powyżej wpis. Pakiecik platynowy za 300 zł i firma obejmuje mecenat nad programem na miesiąc. Przy uruchomieniu programu wszyscy słyszą nazwę podmiotu dobrodzieja (EltenLink, mecenat Wystawa REHA 2020". Podmiot ma promocję, EltenLink kapuchę, a użytkownicy tylko małe niedogodności i informację o dobrodzieju.
No i prowadząc działalność nierejestrową możliwe jest wystawianie zarówno faktur (bez WAT) jak i rachunków.
https://bezprawnik.pl/wystawianie-faktury-w-dzialalnosci-nierejestrowanej/
--Koniec cytatu
#162 mustafa
Aha, no i pytanie czy Dawid jest gdzieś zatrudniony. Może to nie moja sprawa, ale jeśli nie, to przy takiej formie działalności, mogło by dojść do sytuacji, gdzie użytkownicy byliby zobowiązani płacić za niego składki ZUS.
https://mambiznes.pl/poradniki/pulapka-zus-u-dzialalnosci-nierejestrowanej-95129
--Cytat (mustafa):
poza tym w działalności nierejestrowanej maksymalny miesięczny przychód to chyba 900 zł. No i składki zdrowotne też trzeba płacić.
--Cytat (edigorn):
Krystian forsuje w jakimś stopniu część mojej propozycji, poniżej zacytuję sam siebie:
"... 2. W każdym miesiącu dostępna tylko określona liczba pakietów np. 10, 15: 1 x Mecenat/Mecenas (300 PLN), 2 x Patronat/Patron (200 PLN), 3 x Sponsoring/Sponsor (100 PLN), 4 x VIP (50 PLN). Sprzedaż tych pakietów w miesiącu sumuje do 1200 PLN, 14400 PLN w rok, a po wzbogaceniu oferty o 5 pakietów FAN po 20 PLN mamy tegorocznego maksa, czyli 1300 PLN do zgarnięcia w miesiąc, 5200 w 4 miesiące, a jak widzę brakuje 2200 PLN. Możliwość jednorazowego zakupu danego pakietu lub jego subskrypcji, co wiąże się z automatycznym pobieraniem płatności za jego odnowienie na kolejny miesiąc. No i możliwość rezerwacji pakietów. To na wypadek sprzedaży wszystkich dostępnych subskrypcji na kolejny miesiąc i by nie tracić w tym czasie kolejnych ewentualnych szans gromadzenia kapitału. Opłacenie pakietu w maju, wiąże się z otrzymanymi ewentualnymi benefitami w czerwcu. To dla uproszczenia okresów dostępności pakietów i by zapobiec możliwości braku ciągłości subskrypcji.
3. Przy zamówieniu pakietu opcjonalna możliwość dodania nazwy, logo, linka do strony podmiotu wspierającego ELTEN'a lub zakup anonimowy. Oferowane pakiety mogą wiązać się z benefitami np.: dla pakietu Mecenat/Mecenas:
a) info przy uruchamianiu programu np. "ELTEN, mecenat Kowalski Company LTD",
b) jednorazowa wysyłka treści marketingowych do skrzynek wiadomości prywatnych,
c) możliwość reklamy na forum głosowym i tekstowym.
Dla pakietu "Patronat/Patron" dostępna opcja b oraz c, a dla pakietu "Sponsoring/Sponsor" wyłącznie opcja c. ...".
Do tego pakiety tematyczne dla użytkowników po 25 zł (np. pakiet Blogger+, Audiofil+ etc).
O wymienionych kilka postów wyżej podmiotach, myślałem pisząc cytowany powyżej wpis. Pakiecik platynowy za 300 zł i firma obejmuje mecenat nad programem na miesiąc. Przy uruchomieniu programu wszyscy słyszą nazwę podmiotu dobrodzieja (EltenLink, mecenat Wystawa REHA 2020". Podmiot ma promocję, EltenLink kapuchę, a użytkownicy tylko małe niedogodności i informację o dobrodzieju.
No i prowadząc działalność nierejestrową możliwe jest wystawianie zarówno faktur (bez WAT) jak i rachunków.
https://bezprawnik.pl/wystawianie-faktury-w-dzialalnosci-nierejestrowanej/
--Koniec cytatu
--Koniec cytatu
#163 balteam
Mustafa, Pajper jest od słuchania użytkowników, tylko powiedz mi jeszcze jakich. 10 osób, 10 opinni. Z resztą Pajper może mieć swoją wizję i ni słuchać we wszystkim użytkowników, co nie zmienia tego, że dalej Elten może być dla użytkowników.
No i nie interesuje mnie specjalnie czy na te 5000 zł złoży się 100 osób, czy 50, jest kasa, jestok. Nie wiem co byśmy musieli wprowadzić do płatnych opcji żeby zachęcić aktualnych użytkowników, tym bardziej nowych, zwłaszcza, że tkich propozycji trzeba by wprowadzić przynajmniej kilka.
Także pisać można miliony zdań na temat tego, że społeczność musi być wysłuchiwana przez Pajpera, ale nawt w samej społeczności są różne zdania, a programuje praktycznie tylko Pajper.
#164 mustafa
No to niech wyciągnie z tych opini samo gęste i się nad tym zastanowi. Dlamnie opinia, że ktoś chce zapłacić za to i zato, ale za tamto już nie to nie jest opinia. Jak już gdzieś pisałem ktoś lubi oglądać sport, idzie do operatora i mówi, że chce mieć kanały sportowe, to operator nie sprzeda mu jednego polsatu sport, czy innego, tylko pakiet, i nie obchodzi go, że tvp masz w naziemnej, że tvn i polsat też jest w naziemnej, płacisz za pakiet, nie za poszczegulne kanały.
Więc wiadomo, że jak się płaci to za pakiet, a ja tylko chcę wiedzieć, co ma Elten czego nie mają inne darmowe rozwiązania? Bo kupując pakiet, de facto płacę za te właśnie nieoczywiste usługi.
--Cytat (balteam):
Mustafa, Pajper jest od słuchania użytkowników, tylko powiedz mi jeszcze jakich. 10 osób, 10 opinni. Z resztą Pajper może mieć swoją wizję i ni słuchać we wszystkim użytkowników, co nie zmienia tego, że dalej Elten może być dla użytkowników.
No i nie interesuje mnie specjalnie czy na te 5000 zł złoży się 100 osób, czy 50, jest kasa, jestok. Nie wiem co byśmy musieli wprowadzić do płatnych opcji żeby zachęcić aktualnych użytkowników, tym bardziej nowych, zwłaszcza, że tkich propozycji trzeba by wprowadzić przynajmniej kilka.
Także pisać można miliony zdań na temat tego, że społeczność musi być wysłuchiwana przez Pajpera, ale nawt w samej społeczności są różne zdania, a programuje praktycznie tylko Pajper.
--Koniec cytatu
--Cytat (balteam):
--Koniec cytatu
#165 edigorn
@mustafa:
@edigorn:
Logiczne, że jako Chahigoro Aburaba. Przecież nie jako Dawid Pieper...
@mustafa:
Poza tym w działalności nierejestrowanej maksymalny miesięczny przychód to chyba 900 zł. No i składki zdrowotne też trzeba płacić.
@edigorn:
Dobrze, że napisałeś "chyba". Nie chcę się powtarzać. Co do składek zdrowotnych to proszę o podstawę prawną. Z tego co wiem osoba spełniająca przesłanki do prowadzenia działalności nierejestrowanej, nie podlega ubezpieczeniom od tej działalności na zasadach przewidzianych dla przedsiębiorców. Ustawa nie określa żadnych obowiązkowych ubezpieczeń od tej działalności zarobkowej.
@mustafa
Aha, no i pytanie czy Dawid jest gdzieś zatrudniony. Może to nie moja sprawa, ale jeśli nie, to przy takiej formie działalności, mogło by dojść do sytuacji, gdzie użytkownicy byliby zobowiązani płacić za niego składki ZUS.
@edigorn:
A tak, tu masz rację. Nie uwzględniłem tego, że Dawid z każdym użytkownikiem będzie zawierał umowy zlecenia w ramach prowadzonej działalności nierejestrowej... Sądziłem, że będzie to tylko sprzedaż...
#166 adelcia
to napisalam ja.
-- (DJGraco):
Ja jestem za tym, co ktoś powiedział, że wybieramy funkcję, którą chcemy mieć a nie cały pakiet, bo ja nie będę korzystał z pakietu z 10 funkcjami dla 3 funkcji, bo wtedy niiepotrzebnie więcej pieniędzy wydaje a wydaje mi się, że to może też zachęcić do wpłat jak zobaczą, że jest wybór manualny.
--
#167 Elanor
Tomecki, like.
Ponawiam pytanie. Co z blogami już założonymi? Wydaje mi się, że w tym wypadku prawo nie powinno jednak działać wstecz.
#168 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Ja z kolei uważam, że ta usługa powinna być płatna. JEżeli kupuję pakiet office, po zakończeniu okresu próbnego niektóre funkcje przestają działać i chcąc z nich korzystać dalej, muszę zapłacić abonament.
#169 tajan1991
dobra, ale przynajmniej powinna być szansa zgrania tego na jeden blog.
#170 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Tajan, Oczywiście, że powinna być taka szansa. Chodziło mi wyłącznie o zakładanie wielu blogów.
#171 tajan1991
po prostu jeśli mam parę blogów i okazało by się że można to zmieścić w jednym, a przecież kategorie można robić to była by kwestja transweru wpisów i innych materiałów
#172 daszekmdn
Porównywanie Officea do tego typu sytuacji jest w ogóle nie trafione.
Office był płatny odkąd pamiętam, a coś, co nagle z darmowego staje się płatne, nie powinno zabraniać używania tego, co zostało dokonane przedtem. Takie zapłać bo pozbawimy Cię całej Twojej dotychczasowej pracy.
#173 pajper
Osoby, które do tej pory prowadziły wiele blogów, będą bez konta premium mogły prowadzić tylko jeden z nich, ten z domeną user.elten.blog lub po prostu nnajstarszy na liście, dopracujemy to.
Pozostałe blogi nie będą usunięte, ich autorzy nie będą jednak mieli możliwości publikowania na nich. Udostępnię możliwość przeniesienia z pozostałych blogów wpisy na ten jeden właściwy.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#174 tajan1991
Ja tam osobiście "podkreślam osobiście żeby nie było" uważam że i tak dla zwykłego urzytkownika jeden blog wystarczy przy odpowiednim podzieleniu na tematy spokojnie.
#175 lukasz1993258
co do bloguw, to ja poczęści nie rozumiem poco danemu użytkownikowi pare blogów, rozumiem jeśli sie zkimś spułdzieli bloga, ale mi jako zwykłemu userowi wystarcza 1 blog, a przecież jak sie coś nowego chce utworzyć, to można nową kategorje, i po krzyku.
#176 djsenter
kfestia preferęcji za pewnę
#177 daszekmdn
Szkoda, że nie można opłacić premium przed tym dniem aby prowadzenie wielu blogów było możliwe bez chwilowego odcięcia.
#178 tajan1991
spokojnie daszku, przecież jak na razie cały ten projekt premium leży i najpierw to dawid musi to wszystko do pożądku doprowadzić zanim to wejdzie w życie.
#179 tomecki
Sprawdźcie sobie Youtube. Tam dość często jedna osoba ma kilka kanałów, bo np. niekoniecznie chciałaby mieszać życie prywatne i ciekawostki zawodowe, a do tego jeszcze hobby. Nie bardzo wyobrażam sobie kanału, na którym gość najpierw gada o swoim ukochanym dziecku, potem tłumaczy zawiłości ekonomii na poziomie akademickim, a jeszcze dokłada piękne widoczki z wycieczek górskich. Trochę to jakby bałagan tworzy i nie każdy musi chcieć tego wszystkiego oglądać. To samo z blogami. Jeśli powstaje blog tematyczny np. o krajach bałkańskich to jeśli ten sam użytkownik jest amatorem ostrego imprezowania i chciałby dzielić się z użytkownikami ciekawostkami z mocno zakrapianych baletów to niekoniecznie musi chcieć to wszystko w jednym miejscu umieszczać. tym bardziej jeśli są to jeszcze bardziej oddalone od siebie tematy np. wyższa matematyka i walka o prawa LGBT chociażby.
#180 lukasz1993258
tomecki no fakt, faktycznie nie pomyślałem w tym kierunku