Funkcje premium
Wróć do EltenLink#301 Paulinux
@Gadaczka, gdyby było tak jak mówisz, nie znikałyby funkcje do tej pory dostępne za darmo.
@Julitka, już dawno to wymyśliłam :D
#302 papierek
olać, tematy dźwiękowe to jedna z nieweielu funkcji. Elten ma wiele fajnych funkcji premium, za które już ja jestem gotów zapłacić. Wiecie, może się znaleźć ktoś,kto pogrzebie w kodzie i sobie włączy premium. Nie jest to pewnie takie trudne. Skoro jest instrukcja krok po kroku, jak uruchomić eltena z kodu, a pewnie włączenie premium to kilka linijek. Ale ja właśnie odbieram to jak wsparcie projektu, a nie jak umowa handlowa, c jest przecież napisane przy funkcjach premium.
#303 balteam
Mi to bez różnicy, Pajper i tak dokłada do projektu, a przynajmniej dokładał, więc nawet jak sobie będzie z tego zgarniać milion dolców rocznie, to cuż niech sobie ma widocznie warto płacić za to co zrobił. 5000 zł jak się zbierze to i tak to jest minimum, a żeby tą fundacje utworzyć to trzeba by je szybciej jakoś zebrać, już nawet nie pamiętam jak to z tym jest, w każdym razie funkcje premium nie są wymagane żeby komfortowo korzystać z programu. Ja płacę, bo Elten ma kilka funkcji ciekawych i w darmowej wersji, po drugie sporo też można tu ciekawych rzeczy znaleźć, a jeszcze więcej ich będzie, jak znajdzie sięwięcej osób na platformie.
#304 Zuzler
A czym to w praktyce różni się od wprowadzenia normalnych płatnych usłóg z perspektywy zwykłego, szarego użytkownika?
#305 gadaczka
Postawą Zuzler, Postawą :P gdy uważamy funkcje za podziękowanie to raczej nikt nie będzie miał pretensji, że dostaje takie, a nie inne, a po za tym on chciał ylko tematy dźwiękowe.
--Cytat (Zuzler):
A czym to w praktyce różni się od wprowadzenia normalnych płatnych usłóg z perspektywy zwykłego, szarego użytkownika?
--Koniec cytatu
#306 Zuzler
Ale z jakiej racji mam nazwać podziękowaniem płacenie za coś, co przedtem było za darmo? A tak, bo teraz to jest po prostu płacenie za to, co wcześniej dostawaliśmy za free. Muszę przyznać, skuteczny, ale chamski wybieg.
#307 gadaczka
Widzisz, podobnie uważam. Najgorszym posunięciem wydaje mi się brak możliwości śledzenia forów w wersji darmowj. Na innych forach widzący bez problemu dostrzegają nowe wątki, na tym portalu była to dobra alternatywa dla niewidomych. Rozumiem, że projekt sam się nie utrzyma, ale odbieranie tak podstawowej funkcji jest niedorzeczne.
#308 balteam
Puki Pajper na tym nie zarabia, tylko opłacamy serwery, to nic hamskiego w tym nie ma, ale nie jestem za takim stawianiem sytuacji, bo jak Pajper zbierze chociaż kilka groszy więcej, no to będziesz mogła właśnie od biedy tak napisać a tak no to hmmm.
#309 papierek
korzystałaś przez tyle lat za darmo, a Dawid czy inni ludzie się dokładali, więc nawet, gdyby nagle cały program zaczął być płatny, to ostatnie, co można by powiedzieć, to to, że jes to hamski wybieg, sory. A serwery, kosztują. Gdyby Dawid kazał sobie płacić za godziny spędzone nad eltenem, no cuż, jeden pakiet by kosztował nie 30, ale 3000 zł.
#310 papierek
Nie na wszystkich forach, poza tym wciśnięcie shift enter na danej grupie pokazuje nam wszystkie wątki, od najnowszych wpisów w nich, że tak powiem, działa od eltena 2.4.
Znaczy będzie działać, jak oficjalnie będzie elten 2.4. Więc wtedy śledzenie for nie jest aż tak bolesne, czy raczej jego brak.
Poza tym, serwery same się nie opłacą, a trzeba dać jakieś funkcje, za które ktoś zapłaci.
-- (gadaczka):
Widzisz, podobnie uważam. Najgorszym posunięciem wydaje mi się brak możliwości śledzenia forów w wersji darmowj. Na innych forach widzący bez problemu dostrzegają nowe wątki, na tym portalu była to dobra alternatywa dla niewidomych. Rozumiem, że projekt sam się nie utrzyma, ale odbieranie tak podstawowej funkcji jest niedorzeczne.
--
#311 gadaczka
Wypośrodkowałabym to co piszecie:
1. Nie nazwę takiej decyzji hamskiej, lecz moim zdaniem funkcje premium nie powinny zawierać tak podstawowych opcji jakie istnieją w każdym komunikatorze i na każdym forum.
2. Bardzo doceniam wkład Pajpera i konieczność opłat pokrywających wszelkie koszty, ale argument o spędzonych godzinach nie jest dla mnie istotny, ponieważ na tym polega praca wolontariacka. Pajper jej się dobrowolnie podjął, nikt go na roboty nie wywiózł i nie zmusił do pracy. Jeżeli regularnie pomagam sąsiadce, robię jej zakupy to nie liczę sobie wynagrodzenia obowiązującego za godzinę pracy opiekunki osoby starszej.
#312 papierek
Poza tym, zuzler. Jeżeli będę ci przelewał, tak bo będę miał za dużo pieniędzy, co miesiąc 1000 zł, z dobrej woli, a potem przycisną mnie wydatki i przestanę ci przelewać, to nagle będzie to hamski wybieg, bo dostawałaś za free, a nagle nie ma za free? Z resztą, o możliwych funkcjach premium mówione było już dawno, a akurat tego się nikt nie czepiał. A i tak jest lepiej, niż miało być, z punktu widzenia użytkownika. bo macie 3 pakiety osobne. Finalna sprawa jest taka, że, kurcze, wydać nawet 30 zł na rok to jest bardzo niewielka opłata. Jeżeli nawet dwa pakiety, to powiedzmy 60. Jeżeli ktoś tyle nie chce wydać, to albo elten nie jest aż tak bardzo mu potrzebny, albo w wersji darmowej mu zupełnie wystarcza. Wiecie. Mamy teraz renty i 500+, więc nawet 60 zł w skali roku, no sami sobie policzcie, bo mi się nie chce. Jakby nvda kazało sobie płacić za niektóre funkcje, których bym używał, też bym nie miał z tym problemu, albo bym stwierdził, że w darmowej wersji to on mi wystarcza.
#313 papierek
co do punktu 2. Masz rację, dlatego opłaty dotyczą serwera i pewnie, apropo punktu 1, dlatego takie, a nie inne funkcje premium, żeby jednak chociaż trochę kasy się zebrało.
-- (gadaczka):
1. Nie nazwę takiej decyzji hamskiej, lecz moim zdaniem funkcje premium nie powinny zawierać tak podstawowych opcji jakie istnieją w każdym komunikatorze i na każdym forum.
2. Bardzo doceniam wkład Pajpera i konieczność opłat pokrywających wszelkie koszty, ale argument o spędzonych godzinach nie jest dla mnie istotny, ponieważ na tym polega praca wolontariacka. Pajper jej się dobrowolnie podjął, nikt go na roboty nie wywiózł i nie zmusił do pracy. Jeżeli regularnie pomagam sąsiadce, robię jej zakupy to nie liczę sobie wynagrodzenia obowiązującego za godzinę pracy opiekunki osoby starszej.
--
#314 balteam
No i tylko z powodu dyskusji jaka jest powyżej, chyba w przyszłości warto rozważyć nie nazywaniem tego w ramach podziękowań, tylko po prostu pakietami płatnymi.
Mniej zamieszania a i tak w sumie dużej różnicy niebędzie, bo Pajper podziękuje pewnie tymco wpłacają :P
#315 papierek
różnica polega na tym, że ak napiszesz płatne pakiety, to znajdą się tacy, którzy powiedzą, że płacę to wymagam, albo że Dawid sobie dorabia eltenem, a miał być to wolontariat.
#316 Julitka
@Gadaczka Już nie brnij. Dyskusję wywołałaś, cel osiągnięty, ludzie mają o czym gadać.
Jak zrobisz sąsiadce zakupy, to dostaniesz listę tychże, pisiont złotych, pójdziesz do sklepu, zrobisz, oddasz, uśmiechniesz się, podziękujesz, odejdziesz, bajbaj.
A pajper tak nie ma. Niestety.
-- (gadaczka):
--
#317 Julitka
To nawet z perspektywy prawnej nie może nazywać się płatnymi funkcjami, o czym była tu już mowa serio wiele razy. :p
-- (papierek):
różnica polega na tym, że ak napiszesz płatne pakiety, to znajdą się tacy, którzy powiedzą, że płacę to wymagam, albo że Dawid sobie dorabia eltenem, a miał być to wolontariat.
--
#318 Julitka
Tak, jak przypuszczam, jest.
Jeżeli byłyby w nich dostępne tylko nieistotne bajery, bylibyśmy w punkcie wyjścia.
A nie, przepraszam, nie bylibyśmy, bo kilkoma tysiącami linijek kodu możnaby podetrzeć wiadomo co.
-- (papierek):
co do punktu 2. Masz rację, dlatego opłaty dotyczą serwera i pewnie, apropo punktu 1, dlatego takie, a nie inne funkcje premium, żeby jednak chociaż trochę kasy się zebrało.
-- (gadaczka):
--
--
#319 gadaczka
Dyskusja jest normalna, kto nie chce ten nie bierze w niej udziału, a skoro userzy biorą w niej udział to znaczy, że sprawa jest dla nich ważna i chcą przedstawić swój punkt widzeia.
--Cytat (Julitka):
@Gadaczka Już nie brnij. Dyskusję wywołałaś, cel osiągnięty, ludzie mają o czym gadać.
Jak zrobisz sąsiadce zakupy, to dostaniesz listę tychże, pisiont złotych, pójdziesz do sklepu, zrobisz, oddasz, uśmiechniesz się, podziękujesz, odejdziesz, bajbaj.
-- (gadaczka):
--
--Koniec cytatu
#320 papierek
Nie, nie zgadzam się w pewnym sensie, bo gdyby Dawid robił tak, jak userzy chcą, to byśmy mieli wszystko za darmo, nikt by za nic nie płacił, a projekt upadł by po roku z braku funduszy.
A dyskusja, że to czy tamto powinno być za darmo doprowadza tylko do tego, że ktoś mądry, albo mniej mądry, ale bardziej zdesperowany napisze, że Pajper, skoro dałeś im za darmo tematy dźwiękowe, to my chcemy za darmo blogi, bo oni mają swoje tematy i do końca stycznia pakiety premium przestały by istnieć.
Więc tak, zgadzam się z tobą, użytkownicy mają prawo głosu i mogą dyskutować do woli, nie, nie zgadzam się z tobą, że sprawa jest dla użyttkowników ważna. Ważne jest to, dla użytkowników, żeby z jego punktu widzenia, jego najważniejsza funkcja była darmowa. Ja, na ten przykład w ogóle nie lubię śledzić for, wolę użyć shift+enter i przeszukać forum od najnowszych wątków, niczym na whatsappie. Dużo bardziej praktyczne. Ale uwielbiam streamować z drugiej karty dźwiękowej. Więc zaraz zacznę mówić, że taka podstawowa rzecz, jak streamowanie z drugiej karty dźwiękowej powinna być za darmo, bo teamtalk to wspiera i to nawet w lepszym wydaniu, w pewnym sensie. I tak każdy sobie znajdzie jakąś funkcję, która dla niego jest podstawowa i będzie, to co mówiłem.
-- (gadaczka):
Dyskusja jest normalna, kto nie chce ten nie bierze w niej udziału, a skoro userzy biorą w niej udział to znaczy, że sprawa jest dla nich ważna i chcą przedstawić swój punkt widzeia.
--Cytat (Julitka):
-- (gadaczka):
--
--Koniec cytatu
--