Focus czy qBraille xL co lepsze?
Wróć do Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#1 magmar
WItajcie,
Jak w temacie.
Ubiegam się o dofinansowanie i stoję przed wyborem tych dwóch monitorów.
Na focusa nie mogę narzekać, jeden służy mi już od 11 lat, ale jest o prawie 2 tys. droższy od qbraille'a.
Pozatym jego sprzedażą zajmuje się firma Altix, której kompletnie nie ufam.
Qbraille'a nie testowałam, ale jest tańszy i sprzedaje ją firma ECE, z którą współpracowałam od lat.
Tak więc byłabym wdzięczna za opinie porównawcze.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#2 misiek
Z małego, ale jednak doświadczenia wiem, że każdy jeden sprzęt z Ece, jak i oprogramowanie zawsze było lepsze i lepiej dopracowane niż z Altixu. Przykłady to Jaws vs Window eyes, którego wolałem po stokroć, czy Braillesense vs wtedy sprzedawane równolegle w Altixie beznadziejny Braillelity, czy mega awaryjny Pacmate.
#3 johnson
Focus 14 jeszcze jako tako, ale czym większy to jak dla mniej można było go szybciej rozwalić i przeradzał się w jakiś plastikowy patyk. 40, a tymbardziej 80 musi być szersza. Najlepsze wymiary to miał braillesense. Wolałem nie co grubszą i szerszą bryłę w monitorach, ale fakt to nie o tym sprzęcie mowa. Plastik w focusie mógłbyć nie co solidniejszy. Moje opinie mogą być nie co przestarzałe, bo wspominam czasy gdzieś minimalnie 2012, kończąc na 2014. Nie widziałem nowszych generacji. Sory porównania niestety nie dam.