EltenLink

Octarine, mały programik OCR

Wróć do Oprogramowanie

#181 pajper

Tak, na pewno możliwość przepisania klucza będzie.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-07-14 10:56

#182 paulinabuczynska98

Czy program octarine konwertuje pdf graficzne, i czy działa z windows11?, bo poszukuję programu do konwersji plikuw graficznych, i ewentualnie mogłabym przerabiać takie pliki na mamy komputerze.

2022-01-29 20:30

#183 Numernabis

Tak, jest to OCR więc właśnie dla takich plików graficznych jest stworzony.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-01-29 20:43

#184 pajper

Witajcie!

W wątku cisza od bardzo dawna, ale nie zapomniałem o projekcie, przeciwnie, bardzo dużo o nim myślałem. Pojawiły się jednak pewne problemy.

Od czasu wydania pierwszej wersji Octarine pojawiła się Prowadnica, która bardzo zmieniła priorytety w moim życiu i zmusiła mnie do przetasowania tego, czym się zajmuję. Zwłaszcza OctarinePro miał być oprogramowaniem płatnym.
Ale oprogramowanie płatne ze swojej natury wymaga obsługi klienta, sensownego czasu reakcji na błędy i innych zobowiązań, a przynajmniej do tego zmusza uczciwość, bo że nie zawsze tak jest to i ja, i wy dobrze wiecie. :)

Z drugiej strony zdążyłem poczynić pewne zakupy, konkretnie licencję na silnik IronOCR, która kosztowała 749 usd. W tej sytuacji wzdragałem się nieco przed opublikowaniem OctarinePro zupełnie za darmo.

Doszedłem do pewnych wniosków, które wydają się w zaistniałej sytuacji pewnym kompromisem.

Po pierwsze, uruchomiłem ubogą, ale wystarczającą stronę Internetową:
https://octarine.pl

Możecie tam pobrać najnowszą wersję programu.

Wydana została wersja 1.0 Beta 1, która dodaje możliwość eksportu pliku jako PDF (zarówno tekstowy, jak i z grafiką i ukrytym pod nią rozpoznanym tekstem). Zwłaszcza drugi typ plików PDF może być ciekawy, bo staje się czytelny dla niewidomych, nie tracąc nic z układu, ilustracji, kolorów, czcionek i tak dalej. Dodatkowo pojawiły się małe udogodnienia, jak automatyczne sprawdzanie aktualizacji, możliwość przeszukiwania dokumentu i przemieszczania się między stronami.

Wersja OctarinePro oferuje wszystko powyżej, ale także silnik IronOCR, który drastycznie zwiększa jakość rozpoznawania. IronOCR pozwala także na wybranie rozpoznawania w wielu językach jednocześnie.
Prócz tego wersja Pro pozwala na obsługę skanera. Do dyspozycji jest szybkie skanowanie jednej strony, jak również możliwość skanowania wielu stron.

Pierwotnie wersję Pro miałem udostępnić w cenie 200 zł. W tej chwili zdecydowałem się na inny zabieg.
OctarinePro możecie uzyskać za wsparcie Prowadnicy darowizną, niezależnie od wysokości tej darowizny. Możecie ocenić, na ile wyceniacie moją pracę i użyteczność programu.
Więcej szczegółów jest na stronie Internetowej.

Dodam też, że wersja Pro zadziała i bez zakupu, z tym jednym wyjątkiem, że prośbę o rejestrację umieści na wszystkich rozpoznawanych stronach. To da wam szansę na przetestowanie produktu i stwierdzenie, czy jesteście nim zainteresowani.

Wersja oznaczona jest jako beta, więc oczywiście zgłoszenia błędów mile widziane. Uczciwie jednak uprzedzam, że nie wiem, kiedy znajdę czas na wydanie następnej wersji poprawkowej, spora szansa, że potrwa to i kilka miesięcy.

Linki do pobrania aplikacji są na stronie:
https://octarine.pl

#StandWithUkraine

2022-12-01 01:21

#185 zywek

A jak zmusić starego octarine do korzystania z zainstalowaneo tesseracta?>

2022-12-01 12:19

#186 pajper

Tesseract pojawił się dopiero w którejś wersji, nie pamiętam, której, jako dedykowana wtyczka.
Ale możesz pobrać najnowszą wersję nie Pro, tam Tesseract też jest już dostępny w pakiecie.

#StandWithUkraine

2022-12-01 12:20

#187 zywek

0.6 na gicie najnowsza jest, tam sprawdzałem, niby jest lista silnikó do wybrania, ale nic tam nie ma :D

2022-12-01 12:21

#188 pajper

Na gicie jest najnowsze źródło, ale nie ma binarek, poprawię.
Natomiast są dostępne na stronie:
https://octarine.pl/pobierz

#StandWithUkraine

2022-12-01 12:21

#189 zywek

Aa, to nie, to mogę skompilować sobie sam, nie śledziłem tak dokładnie aż programu, żeby wiedzieć, że w ogóle cokolwiek się jeszcze dzieje.

2022-12-01 12:22

#190 Paulinux

Dobrze, znakomicie :)
Już idę testować

Happy hacking
2022-12-01 14:57

#191 Paulinux

Przydałoby się więcej formatów tych zdjęć. W sensie jakieś tiff, jpeg i inne takie dziadostwa. Podejrzewam że implementacja tego jest prościutka, a im więcej formatów tym lepiej to wygląda i tym mniej sytuacji, że ktoś dostanie zdjęcie w jakimś zrytym formacie i ma minutę na przeczytanie, a tu zonk.

Happy hacking
2022-12-01 15:00

#192 Paulinux

Doobrze skurczybyk rozpoznaje. A czy którykolwiek radzi sobie z pismem ręcznym? Sorry że tak dopytuję, ale poważnie myślę o zakupie, a obecnie nie mam nic co mogłabym przemielić.

Happy hacking
Edytowano 2022-12-01 15:07

#193 pajper

Szczerze mówiąc wątpię, choć nie testowałem. Ale wydaje mi się, że to jednak zbyt duże wyzwanie.

#StandWithUkraine

2022-12-01 16:33

#194 tomecki

Zeskanowałem kilka stron, strony się rozpoznały, aczkolwiek były błędy głównie spowodowane brakiem obsługi polskich znaków w domyślnych ustawieniach. Pobrałem zatem język polski, ale po zatwierdzeniu ustawień pojawiło się co następuje: Wystąpił błąd podczas próby otwarcia pliku dialog Nierozpoznany format pliku.
Parametr jest niepoprawny.

Określona ścieżka (Skan wielu stron) nie jest bezwzględna, a ścieżki względne są niedozwolone.

2022-12-01 17:27

#195 mucha

mi wyskakuje jakiś kod aktywacyjny jakto aktywwać?

2022-12-01 17:34

#196 pajper

Potwierdzam problem, przełączenie ustawień na dokumencie skanowanym powoduje, że program głupieje.

#StandWithUkraine

2022-12-01 17:34

#197 tomecki

Aha, jeszcze jedno. Program nie pozwala na użycia podajnika w trybie duplex. Co ciekawe to śmieszne skanowanie w systemie Windows taką możliwość ma. Ściślej mówiąc w ustawieniach skanowania znajdują się trzy opcje. Skaner płaski, podajnik dokumentów (skanowanie jednostronne) oraz podajnik dokumentów (skanowanie dwustronne). W Octarine widać wyłącznie skaner płaski oraz podajnik dokumentów bez zaznaczenia trybu skanowania, który sprawdza tylko jedną stronę. Rozumiem, że trudno to testować bez posiadania urządzenia wspierającego taki typ skanowania i w sumie nie wiem, co zrobić. Ten nasz potwór waży 30kg, bo to laserowe jest więc trudno to przewieźć no i jednak czasem się przydaje.
Skoro już piszę to warto wspomnieć o paru rzeczach.
Po pierwsze, podczas skanowania via podajnik nadal mamy możliwość wybrania przerwy między skanami, co jest średnio w tym przypadku sensowne. Dodatkowo można to ustawić w dwóch różnych miejscach. zaraz po ustawieniu trybu skanowania, a potem już w samym oknie skanowania, przy czym te wartości domyślnie są różne.
Druga rzercz to ten język polski. Dobrze byłoby dać jakąś wskazówkę albo jeszcze lepiej sugestię automatycznego pobrania języka w zależności od ustawień systemu albo w ogóle na dzień dobry otworzyć jakieś szybkie ustawienia rozpoznawania, bo nie każdy wpadnie na to żeby zajrzeć gdzie trzeba.

2022-12-01 17:36

#198 tomecki

Sorry, że tak piszę posty z rzędu, ale ciągle coś mi się przypomina. Dobrze byłoby dać możliwość ponownego rozpoznania stron w razie gdy użytkownik coś tam zmieni w ustawieniach np. gdy okaże się, że dokument zawiera np. fragment w języku z niepolskimi znakami.
Czy jest szansa na pokazanie listy zeskanowanych stron np. żeby usunąć puste, skasować coś, co się przypadkowo do dokumentu dostało lub żeby wywalić coś, czego nie chcemy wysłać?

2022-12-01 17:40

#199 pajper

@mucha
OctarinePro jest płatny, jak pisałem.

@tomecki
Co do zmiany ustawień, to jest błąd i mam go na względzie.
Stronami można zarządzać zarówno w oknie skanowania, jak i już po skanowaniu z poziomu odpowiedniej opcji w menu Edycja. :)

#StandWithUkraine

2022-12-01 18:13

#200 balteam

Jak to wygląda jeśli chodzi o porównanie z abby finereaderem? Pewnie gorzej, czy w czymś lepiej wypada octarine?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-12-01 22:21