Odnoszę się do odnoszenia Julitki. Moje komentarze oznaczone literką P.
J: 5. Administratorem grupy nazywa się osobę będącą jej założycielem lub taką, której te uprawnienia zostały przekazane bądź nadane i odpowiedzialną za jej formę.
P: Regulamin jest dobrze napisany, admina nie można nadać, można się nim tylko wymienić jak piłeczką, Ty masz piłeczkę, ja jej nie mam, jak mi ją dasz, to już nie będziesz miał.
J: Może później jest to doprecyzowane, ale chyba jednak admini grup polskich są najpierw podlegli moderacji polskiej, a potem Radzie Starszych jako nadrzędnej instancji i tak w przypadku wszystkich grup? Czy nie?
P: Zgadza się, jest to doprecyzowane w punkcie 10.
R. 10. Za "Jednostkę zarządczą" uważa się użytkowników sprawujących pieczę nad społecznością konkretnego języka.
Administratorzy wszystkich grup rekomendowanych w danym języku podlegli są Jednostce Zarządczej takiego języka, zaś Jednostka Zarządcza podległa jest bezpośrednio Radzie Starszych.
J: To dla mnie właściwie nie jest poprawna definicja.
Społeczność językowa to zbiór użytkowników porozumiewających się w danym języku.
Niewiele tu mają wspólnego grupy, bo społeczność może je stworzyć, a właściwie może ich też nie tworzyć.
A przecież społeczność np. rosyjska może mieć 99 grup nierekomendowanych. I co, one nie podlegają pod nią?
P: I wszystko byłoby pięknie, ale że admini społeczności nie mają uprawnień do zarządzania grupami nierekomendowanymi, podlegają one bezpośrednio RS, więc nie mogą być uznawane za społeczność języka. Według mnie poryte, no ale.
J: Każdy adres e-mail w momencie założenia jest prawdziwy, nawet jeżeli istnieje tylko 10 min.
P: Niekoniecznie, nikt mi nie powiedział, że nie wpiszę nieistniejącego adresu w stylu
htejrusiohntrudjighostrndjkltfgdhjtdirfohgtrfs@gmail.comDo punktu dodałabym prawdziwego adresu, do którego użytkownik ma stały dostęp.
J: Same, proponuję, by user zgłaszał to najpierw jednostce.
P: Jednostki tak naprawdę nie mają żadnych praw, nie ma jak stwierdzić rejestru logowań, adresów IP ani nic, więc tylko niepotrzebna biurokracja, bo i tak trafi to później dio RS.
6. W wypadku naruszenia dóbr osobistych osoby prywatnej lub organizacji przez użytkownika portalu w zakresie określonym prawem rezydencji użytkownika, na wniosek poszkodowanego Rada Starszych może zabezpieczyć dowody i złożyć zawiadomienie popełnienia przestępstwa do organów ścigania.
To już prędzej.
J: Na 3 dni też?
P: Według mnie też.
R: B. Mają one charakter obraźliwy względem innych użytkowników (za wniesieniem wniosku o usunięcie tych materiałów przez zainteresowaną stronę).
J: J.W.
P: Zainteresowana strona, przez RS.