Były wpłaty zagraniczne, ale prawdę mówiąc pojedyncze, ze trzy czy cztery się trafiły. W zeszłym roku było z tym lepiej. Przeliczam wpłaty zagranicznę od razu na złotówki. Zwykle kiedy pojawiały się grosze dziwne, to właśnie były przelewy międzynarodowe, choć nie zawsze.
Na dzień 28 sierpnia zebraliśmy 2800zł. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili. Zgodnie z zapowiedziami oznacza to jednak, że powołanie fundacji nie jest możliwe, przynajmniej o ile nie zdarzy się cudowna fala wpłat w najbliższych dniach. ;) Oznacza to, że trzeba wymyślić inną metodę wspierania Eltena w przyszłych latach. Jak zapowiadałem, wszystkie formy prawne, płatne usługi, dodatki w tej sytuacji odpadają. Będę w najbliższym czasie zakładał odpowiedni wątek, w którym zastanowimy się nad pozostałymi możliwościami. Jedną z rozważaną przeze mnie są banery z prośbą o wsparcie projektu na blogach Eltenowiczów. Paulinux proponowała też udostępnianie treści przez Eltenowiczów donationware, czyli pisanie tekstów, które będą udostępniane publice za symboliczną opłatą przeznaczoną na Eltena. Będziemy dalej rozważać te możliwości. Raz jeszcze dziękuję wszystkim, dzięki którym w ciągu tych nieco ponad trzech miesięcy udało się zebrać ponad połowę sumy.
Treści na blogach udostępniane za symboliczną opłatą... Przepraszam, nie chcę nikogo urazić, ale tak głupiego pomysłu w życiu nie słyszałam. Głupiego w kontekście Eltena oczywiście. Nikt! Za! To! Nie! Zapłaci! Nie wiem co by musiało się na tych blogach znajdować.
Po drugie co osoby produkujące taki content by z tego miały? Bo sorry, ale nie wiem jakim trzebaby być frajerem, żeby robić coś takiego całkowicie, absolutnie i bezwarunkowo za darmo.