Migracja na Wordpressa, szczegóły
Wróć do EltenLink#321 daszekmdn
Pewnie wszystko przez kropkę w niku.
#322 DJGraco
Moim zdaniem od początku powinna być wprowadzona zakazana lista znaków,tzn polskie litery, wszelakie kropki, znaki, które by kolidowały.
#323 pajper
Dołączone zostały dwie nowe wtyczki:
- Antispam Bee
- Broken Link Checker
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#324 Agata.d
No cóż jak tworzyłam tu konto nie myślałam, że kropka będzie stanowić problem. Podobno jest, albo była możliwość zmiany nicku, więc jeśli jeszcze jest to może warto by było usunąć tę nieszczęsną kropkę?
#325 lukasz1993258
Nom to albo w wątku to jeszcze zgłoś od tego poświęconym, albo w wiadomości prywatnej
#326 Agata.d
Niestety spóźniłam się, zmiana nicku jest już niemożliwa, no chyba, że wprowadzanie zmian zostało przedłużone.
#327 DJGraco
No nie wiem, ja zgłosiłem o połączenie moich dwóch kąt w terminie i dalej te konta są osobne, więc śiało pisz.
#328 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
Ja też prosiłem, i nico.
#329 lukasz1993258
Jezus Patryk a gdzie troszke cierpliwości?
#330 pates
Nie yten wątek
#331 pajper
Uwaga!
W związku z tym, że bardzo niewiele osób ustawiło blogi jako publiczne (łącznie 8), a zakładam, że wiele przypadków wynikało z braku zainteresowania funkcjonalnością Wordpress, wszystkie blogi zostały przełączone do indeksowania przez wyszukiwarki.
Opcję tę można wyłączyć, ale przypominam, że nie gwarantuje to niewidoczności bloga, po pierwsze z polecenia, a po drugie stąd, że wiele wyszukiwarek nie respektuje tego ustawienia.
Jeśli treść ma być prywatna, należy odpowiednio ją sygnować przy tworzeniu wpisu.
#332 iwkan
Może częściowo masz rację. Ale jeśli chodzi o mnie osobiście to nigdy w życiu nie korzystałam z wordpresa i dla mnie to trochę czarna magia. Po prostu nie wiem, jak to ugryść. Jak w ogóle zacząć. Może jestem śmieszna, ale lepiej pisać szczerze. gdyby choć napisać parę słów dla tych którzy może jeszcze nie znają tak dobrze tej strony.
#333 daszekmdn
Miałem pisać, ale dużo rzeczy mam i deprecha mnie znowu łapie, dlatego ciężko z realizowaniem wszystkiego. Na pewno kiedyśbędzie :).
#334 pajper
Wordpress 5.5 (premiera w sierpniu) udostępnia wbudowane mapy XML. Na razie funkcjonalność została udostępniona jako wtyczka w wersji beta.
Jako, że funkcja i tak się pojawi, wtyczka została tymczasowo aktywowana na wszystkich stronach, w celu integracji z nią Eltena.
Przy okazji w związku z tym usunięsta została wtyczka Google XML Sitemaps.
#335 DJGraco
Jak w ogóle zacząć pisać treść wpisu :O
Strasznie nieintuicyjne to. Jak próbję coś dodać ze strony to mam normalnie dodaj tytół, ale nie widzę nigdzie pola treść, tylko jakieś bloki, które nawet nie wiem do czego służą :O
#336 pajper
Idea jest taka, że blok odpowiada za fragment tekstu. Może być blok akapitu, nagłówka czy jakiegoś specjalnego formantu.
Piszesz normalnie w tych blokach, a gdy ruszasz się strzałkami, automatycznie przeskakujesz między blokami.
#337 DJGraco
Dobra, ale jak to będzie wyglądać? Jeśli np podczas pisania w bloku daje enter to robi mi się nowa linia czy jakiś akapit? Alei tak serdeczne dzięki z a odp i przyjżę się temu.
Może przydałby się jakiś poradnik dla początkujących, co byłoby opisane o co chodzi z tymi blokami itd.
#338 daszekmdn
To głupie, odpal sobie classic editor we wtyczkach :).
BTW z błędem podczas wrzucania dźwięków chodzi o pliki wav.
#339 DJGraco
Ale gdzie to włączyć? Sorki za takie pytania, ale dopiero uczę się wordpressa. TJ gdzie dokładnie wejźć żeby włączyć classic edytor. Z góry dzięki.
#340 pajper
We wtyczkach. Ale...
Może uznacie mnie za dziwaka, ja naprawdę wolę edytor blokowy. Najpierw było dziwnie, ale się przyzwyczaiłem i teraz już bardzo się z nim zaprzyjaźniłem.
Wciśnięcie entera daje nową linię, dwóch enterów nowy akapit, o ile pamiętam.