EltenLink

Dlaczego nie wychodzimy poza środowisko?

Wróć do Środowisko niewidomych

#221 piecberg Ban

Czyli za pracę niewidomego zapłacimy my wszyscy bo dofinansowanie nie bierze sie znikąd. Żeby było jasne nie mam nic przeciwko dofinansowaniu bo to dla większości ułomnych jedyna szansa by pracę otrzymać.

2023-07-27 02:28

#222 magmar

Wolę się tu zatrzymać niż powiedzieć słowo za dużo,
Jeśli dzięki stwierdzeniu, że wygrałeś potyczkę słowną poprawi Ci się humor mogę i Tobie i sobie tego pogratulować.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2023-07-27 08:08

#223 piecberg Ban

Magmar co taka nerwowa, hahahaha. Mniej emocji, rozmawiamy przecież. Póki nie dajesz się ponieść emocjom jesteś bardzo fajnym dyskutantem.

2023-07-27 08:45

#224 magmar

Po prostu nie chciałam zahaczyć o grunt prywatny, ale dziękuję za komplement.
Problem rozdawnictwa to story nna inne wieczory, w tym przypadku jednak osoba niewidoma odda to Tobie czy mi.
Bo jednak pracuje.
Nie ma co udawać widzących, trzeba znać swoje plusy i ograniczenia i otwarcie o nich mówić.
Ze mną mimo ograniczeń mobilnościowych ludzie współpracują i właśnie mimo wszystko chcą konkretnie moich usług, podejrzewam, że tak samo jest z Tobą, więc nie rozumiem, zamiast się cieszyć z sukcesów, które osiągnąłeś masz tendencję do pesymizmu, a może powiedz tym niewidomym, którzy są mniej doświadczeni jak CI się to udało, jakie przeszkody musiałeś pokonać etc.
Jednak masz pewną pozycję, fach w ręku więc ciesz się z tego co masz.

2023-07-27 11:21

#225 magmar

Dla mnie taki mental jest większą ułomnością niż brak wzroku, bo on wewnętrznie blokuje, nie pozwala żyć.
Są niewidomi prawnicy, psychologowie, nauczyciele, dziennikarze, którzy idą do przodu, a efekty ich pracy widać.
I nie mówię, że wszystko się da.
Byłam na takiej konferencji, gdzie wmawiano osobom niewidomym, że kariera muzyczna stou przed nimi otworem i takie podejście też jest błędne.
I nie tylko chodzi o wzrok, Zobacz jakie badziewie się lansuje z uporem godnym lepszej sprawy.

2023-07-27 11:25

#226 magmar

I jeszcze jjedno dla mnie wyznacznikiem jest fakt, że ktoś mimo Twojej jak Ty to powiedziałeś ułomności chce płacić własnie za Twoje i tylko Twoje usługi mimo konkurencji.
Jeśli biorą mnie bym dała recital w miejscu X czy Y zagrała na ślubie, który ma się zwykle raz w życiu to nie świadczy o litości.
To tak samo jakbyś Ty pracował przy płycie zespołu, chcą właśnie CIebie.
Są takie sytuacje i podejrzewam, że się z nimi spotkałeś.

2023-07-27 11:34

#227 Natalia2000

Zuzler, są to zajęcia z których można realnie dużo wyciągnąć.

2023-07-27 12:17

#228 Monia01

Realnie niewiele mówi ten wpis. :)

🇺🇦 🇵🇱
Edytowano 2023-07-27 12:48

#229 Julitka

Bardzo wiele. Testy talentów i predyspozycji, doradzenie coachingu, przeprowadzenie takiej symulaji rozmowy kwalifikacyjnej, żeby się podopieczny po niej nie pozbierał celem przygotowania na najgorsze, lekcji z pisania CV i platform zawodowych typu LinkedIn/Github/Proz/cokolwiek innego, umiejętności autoprezentacji, kontakt z przedstawicielami wybranego zawodu itp itd. To prawie utopijne, ale dać może potencjalnie.B (piecberg):
Tylko co taka doradczyni ma doradzić osobie niewidomej?

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
Edytowano 2023-07-27 14:58

#230 misiek

Coahing, czy istnieje większe oszustwo i mydlenie oczu?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-07-27 17:04

#231 Julitka

Tak, Twój post. :p Jestem po coachingu i naprawdę mi pomógł. Oczywiście o ile jest dobrze prowadzony.
-- (misiek):
Coahing, czy istnieje większe oszustwo i mydlenie oczu?

--

2023-07-27 17:53

#232 magmar

Znamy taką jedną Panią, którą bym szczerze poleciła, no nie, Julitko?

2023-07-27 18:20

#233 camila

Ale zaraz - zależy co i jak, ale tak naprawdę omijanie ograniczen zależy w sumie od niewidomego, jeśli potrafi szukać narzędzi zastępczych i działać w trochę w inny sposób. W wielu przypadkach się to sprawdza, lub ja to już w ogóle nie powinnam się wypowiadac...

ENFP
2023-07-27 18:37

#234 magmar

Too prawda, ale są rzeczy, których się naprawdę nie da. Jeżdżenie samochode.

2023-07-27 18:38

#235 camila

No dobra, nie mówię o tak skrajnych przypadkach, ale o takich, które są"w zasięgu", choć to w przypadku ślepotek bardzo względne pojęcie.

ENFP
Edytowano 2023-07-27 18:39

#236 magmar

Taki żart sytuacyjny.

-- (magmar):
Too prawda, ale są rzeczy, których się naprawdę nie da. Jeżdżenie samochode.

--

2023-07-27 18:40

#237 piecberg Ban

Coaching to religia dla niewierzących

2023-07-27 19:04

#238 MarOlk

2023-07-27 19:42

#239 piecberg Ban

Hahahahah. Pan Blandford ma chyba duże problemy ze zdrowiem psychicznym, ale w internecie każdy znajdzie swoich wyznawców, nawet ten co na wizji zjadł kocie gówno.

2023-07-28 07:16

#240 Julitka

Sławomirze, powiem wprost: Jeśli masz tyle pracy, co mówisz, to się nią zajmij, bo chyba sporo czasu marnujesz na tym głupim Eltenie, zamiast zajmować się własnym studiem. A jeśli nie masz jej tyle, to się przynajmniej przyznaj. Bo ewidentnie widać, że Ci się nudzi i szukasz zaczepki. Gdyby nie to, że to publiczne forum, powiedziałabym parę powiedzeń odpowiednich dla mężczyzn w takiej sytuacji, ale za bardzo śmieszy mnie Twoja postawa, by strzępić język. Tylko chyba na Twoim miejscu nie chciałabym śmieszyć w TEN konkretny sposób.
-- (piecberg):
Coaching to religia dla niewierzących

--

2023-07-28 08:40