Śmieszne pomyłki pisemne i mówione
Wróć do Humor, gry i zabawy#1261 CzarnyPies
#spotted: Szukam rowerka dla dziecka 3 kołowego
#1262 fraaneek
W dobie internetu Polacy musieli nauczyć się nie tylko unikania nowych zagrożeń, ale również nowego słownictwa. Na przykład ransomwear, czyli oprogramowanie wymuszające okup.
#1263 daszekmdn
To ten pan chyba chciał go uniknąć za bardzo... :D
#1264 CzarnyPies
"od dnia 17 marca do 31 grudnia br. wystąpią utrudnienia w ruchu – ruch wahadłowy, lokalne zawężenie jezdni oraz okresowe wyłączenie z ruchu. Roboty prowadzone będą odcinkami o długości do 400 mb. Przepraszamy za utrudnienia i prosimy o zachowanie szczególnej ostrożności."
Wie ktoś jak przeliczyć megabajty na metry? :-D
#1265 djdenismusic
O jessu, o maó co nie zaplułem się pitą właśnie herbatą :D
#1266 Monte
:D
#1267 EugeniuszPompiusz
Metry bieżące; ale i tak bekowo.
#1268 CzarnyPies
Taak dzięki, później dopiero mnie oświeciło, niestety :-(
#1269 Postukujacy
Rannego 18-latka zauważyli przechodnie, którzy wezwali na miejsce pogotowanie ratunkowe.
Źródło: Kraków nasze miasto
#1270 iwkan
Chociaż sytuacja smutna, to jednak to "pogotowanie ratunkowe mnie rozwaliło. :D
#1271 Postukujacy
25.03.3036 w Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odbyło się kolejne posiedzenie Zespołu ds. wdrażania Konwencji o Prawach Osób Niepełnosprawnych.
Tematem spotkania były kwestie bezpieczeństwa osób z niepełnosprawnościami w sytuacjach kryzysowych oraz dostępność „Poradnika Bezpieczeństwa”
Aż chciałoby się rzec: kolejne milenium, a sprawy wciąż stoją w miejscu. Na szczęście to tylko palcówka.
Źródło: FB FIRR-u.
#1272 MarOlk
Przynajmniej znamy realną datę hehe
#1273 iwkan
Pytanie tylko czy to ministerstwo do tego czasu dotrwa i gdzie my wtedy będziemy. Chyba to się odnosiło do przyszłych generacji :D
#1274 EugeniuszPompiusz
Za Fejzbukiem:
"na wystawie będzie można zobaczyć, jak na przestrzeni lat zmieniały się przemysłowe zabudowania Zagłębia, szczególnie w Dąbrowie Górniczej i Sosnowiecu"
#1275 iwkan
Od 1 kwietnia 1781 zł jednorazowo z ZUS. A oto jak ten tekst przeczytał mi syntezator:
Od pierwszego kwietnia 1781 roku zł jednorazowo z ZUS.
#1276 Postukujacy
Drugi raz coś ze zmienionym rokiem tu, aż się dałem mojemu mózgowi wkręcić i mimo zł, zrozumiałem od razu, że chodzi o datę, zanim to napisałaś :D
-- (iwkan):
Od 1 kwietnia 1781 zł jednorazowo z ZUS. A oto jak ten tekst przeczytał mi syntezator:
Od pierwszego kwietnia 1781 roku zł jednorazowo z ZUS.
--
#1277 iwkan
No tak. A chodziło oto, że zus daje jednorazowo 1781 złotych. A syntezator dodał rok i te 1781 przeczytał jako datę, a złotych przeczytał jako tylko "zł."
#1278 daszekmdn
A z jakiej okazji dają i komu?
#1279 iwkan
To są powiększone jednorazowe kwoty odszkodowań za wypadki przy pracy oraz choroby zawodowe. Stawki wzrosną prawie o 9 procent i będą wynosić od 1781 złotych do ponad 160000 złotych. Zaczną one obowiązywać od pierwszego kwietnia 2026 roku.