EltenLink

Śmieszne pomyłki pisemne i mówione

Wróć do Humor, gry i zabawy

#221 johnson

Aaaa no tak. Nazwa faktycznie.

2021-02-15 20:04

#222 misiek

Fokus bez f.
-- (johnson):
Zastanawiam się, co to jest za sposób leżenia na rozłożonej kanapie. Golę się, mama się kąpie gadamy se od tak, a ja że kładę się różnie, prosto, na okus. Hmmm. Co to jest ten okus? Wie ktoś coś na ten temat? :)

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2021-02-16 01:59

#223 johnson

Oglądamy z mamą program na kino polska Górskie kolejki linowe. Niestety okazała się niepoprawna. Nazywa się on Koziołki linowe.

2021-02-20 12:31

#224 Zuzler

Skoro pomyłki pisane, to pasuje tu jak najbardziej post, którego zobaczyłam wczoraj gdzieś na fb.
"Cześć, bardzo dziękuję za przyjęcie mnie do Waszej grypy."

2021-02-20 15:48

#225 johnson

Onieee. Ja z tąd idę, jak masz tu rozsiewać. Uciekajcieeee!

2021-02-20 17:05

#226 misiek

Nie masz antywirusa?
-- (johnson):
Onieee. Ja z tąd idę, jak masz tu rozsiewać. Uciekajcieeee!

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2021-02-20 17:48

#227 monstricek

Dzisiaj w radiu: służba ratownicza informuje, że wczoraj na ulicy Gogola znaleziono mężczyznę urodzonego w 1068 roku z odmrożonymi nogami, którego nie udało się uratować.

2021-02-20 18:03

#228 Monte

Łoooooo maaaaatkooooo! :D

Give me a sign.
2021-02-20 21:33

#229 johnson

To ty jeszcze żyjesz? Ile ty masz już lat? Czy to twoje kolejne wcielenie?

2021-02-20 23:04

#230 misiek

O kurde, prawie tysiąc lat, no pięknie. Szkoda, że hłopina odszedł w zaświaty, bo miałby co po opowiadać. A kto wie, może historia by dzięki niemu się zmieniła?
-- (monstricek):
Dzisiaj w radiu: służba ratownicza informuje, że wczoraj na ulicy Gogola znaleziono mężczyznę urodzonego w 1068 roku z odmrożonymi nogami, którego nie udało się uratować.

--

2021-02-21 01:57

#231 daszekmdn

Padłem. :D

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2021-02-21 02:44

#232 Paulinux

Wydawać by się mogło, że nie do pomyślenia.
Wszyscy wykształceni ludzie bez przecinka piszą zdanie
ze spójnikem...i, bądż, tudzież, oraz, albo, lub, ni, ani.
Zasada nr 9
Pisz poprawną polszczyzną – nic nie razi bardziej w dokumentach oficjalnych niż błędy stylistyczne
źródło:
https://www.cognity.pl/15-zasad-poprawnego-formatowania-tekstu-w-ms-word,blog,105.html

Happy hacking
2021-02-25 18:12

#233 daszekmdn

Nie rozumiem.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2021-02-25 19:02

#234 Paulinux

Rzucają się o dobrą polszczyznę, a sami błąd na błędzie, jest ich dużo więcej niż tylko to

Happy hacking
2021-02-25 19:03

#235 cinkciarzpl

Bo ta cała dobra polszczyzna to taki ukryty snobizm. Nic więcej.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-02-25 20:59

#236 Zuzler

Ujmę to tak, jak jedna moja wykładowczyni. Ona idąc na filologię polską myślała sobie, że gdy ukończy ten kierunek, będzie mieć pełne i uzasadnione prawo, zeby wszystkich poprawiać, ale niestety, została w tym względzie rozczarowana, bo z kolei jej wykładowcy stwierdzili, że to bardzo niekulturalne, tak poprawiać innych.
Powiem Wam natomiast, że to jednak boli, gdy wie się, jak nie mówić, ale wszędzie wokół te błędy słychać. Serce boli.

2021-02-26 02:24

#237 johnson

Grałem se w quiz i odpowiedziałem źle, bo nie miałem kół. Ryzyk fizyk. Miałem pytanie w jakim stylu malował Renoir. Mogłem zawołać mamę, ale co tam. Po czasie zadałem pytanie: w jakim stylu malował Romual? Wiecie coś na ten temat?

Edytowano 2021-02-26 11:28

#238 pawlink

O Jezu faktycznie przykład pięknej antyreklamy - sprawdza się powiedzenie, że najciemniej pod latarnią.
Znalazłem tam jeszcze "szerkość" ("Pamiętaj o interliniach. Stosuj odstępy o szerkości 1,5 wiersza, aby pisany materiał był przejrzysty i klarowny."), oraz "wariatny" ("Włączenie bardziej zaawansowanych wariatnów jest możliwe poprzez skorzystanie z Opcje interlinii..."). W sumie szkoda, że nie napisali wariatów, bo byłoby jeszcze śmieszniej, ale to "wariatnów" i "szerkość" ewidentnie jest sygnalizowane jako błąd przez sprawdzanie pisowni w edytorze, więc jeszcze gorzej świadczy o kompetencjach tych państwa jako szkoleniowców.
Ale i tak sformułowanie: "Wszyscy wykształceni ludzie bez przecinka piszą zdanie
ze spójnikem..." bije wszystko na głowę i jest po prostu "majstersztykiem". Jak ktoś od razu nie zauważył, to niech przeczyta sobie jeszcze raz i zastanowi się (pomijając już tę piękną literówkę), jakie jest faktyczne znaczenie tego zdania!
-- (Paulinux):
Wydawać by się mogło, że nie do pomyślenia.
Wszyscy wykształceni ludzie bez przecinka piszą zdanie
ze spójnikem...i, bądż, tudzież, oraz, albo, lub, ni, ani.
Zasada nr 9
Pisz poprawną polszczyzną – nic nie razi bardziej w dokumentach oficjalnych niż błędy stylistyczne
źródło:
https://www.cognity.pl/15-zasad-poprawnego-formatowania-tekstu-w-ms-word,blog,105.html

--

2021-02-26 13:02

#239 Paulinux

Tak, właśnie głównie o to mi chodziło. Pod tym zdaniem też można wyłowić piękne kwiatuszki

Happy hacking
2021-02-26 13:10

#240 Zuzler

Jeśli o takie smaczki chodzi, to przedwczoraj odkryłam taką piękną grupę na fb - "Polszczyzna mnie bije". PIękne rzeczy tam ludzie udostępniają, a to by tam tak pasowało... W sensie znalezisko Pauliny.

2021-02-26 13:11