Klient dla komputerów

Prośba o Pull Requesty

Założony przez pajper 10 wpisów ostatni wpis 5 miesięcy temu Przypięty

#1 Edytowano

Angielski zwrot "A call for Pull Requests" oznacza prośbę o współpracę nad kodem otwartoźródłowego projektu. Nie wiem jednak, jak lepiej go przetłumaczyć.
Pewnie to walenie grochem o ścianę, skoro jednak utworzyłem odpowiedni wątek na forach angielskich, tworzę go i tutaj, przyklejając, a może stanie się cud i ktoś znający się na kodowaniu poświęci kilka minut miast na narzekanie, na pomoc w rozwijaniu programu? Takim przedstawicielom wymierającego gatunku z góry bardzo dziękuję. :)

Generalnie moja prośba dotyczy przede wszystkim poprawek, ale i nowych funkcji, propozycji, lekkich zmian. O ile jednak wszystkie poprawki błędów (w kliencie jak serwerze) będę od razu przyjmował, w wypadku większych ingerencji w kodzie proponuję najpierw utworzyć stosowny wątek z zapytaniem na forum, by w razie odrzucenia pomysłu nie napracować się na daremno.

Instrukcja budowy kodu znajduje się na tym forum w wątku "Ekspresowa instrukcja budowania kodu".

Przypominam link do repozytorium Eltena:

https://github.com/dawidpieper/elten2
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

#2 1 polubienie

O widzisz i to jest coś i gdybym się cokolwiek znał na kodowaniu, byłbym pierwszym do pomocy.
Fiorda! to projekt dwójęzyczny, polsko-ukraiński. Fiorda, to "muzyka dla każdego o każdej porze nocy i dnia". Zapraszam do zapoznania się z tym projektem, a może znajdziesz tam coś dla siebie? http://dmsrv.pl:7181/fiorda To link do strumienia zapasowego, a główny strumień znajduje się pod adresem: http://radiofiorda.pl/stream Na razie pilot, w krótce audycje na żywo. strona projektu: https://radiofiorda.pl

Teraz nie musisz znać się na programowaniu. Wystarczy codex albo gemini. Może claude albo grok.
Choć ja do mojich zabaw wcześniej używałem gemini-cli, teraz ostatnio używam codex który naprawdę wymiata.
Grzegorz Turek
http://youtube.com/turekcom
http://facebook.com/turekcom

#4 6 likes

Ludzie... Wam się wiecznie wydaje, że jak macie waszego chata, to nagle nie trzeba znać się na pisaniu programów.
Wiecie do kiedy będzie się Wam tak wydawać?
Do puki nie zechcecie napisać takiego gigantycznego projektu jak Elten. Security w AI jest średnie, stabilność jest średnia. To, że na Waszym i 30 innych komputerach się uruchomi, nie znaczy że na czterdziestym nie padnie.
Wystarczy duża platforma, albo bardzo nietypowo zaprojektowana (Elten taką jest, gdyż nie korzysta z Win32 i interface jest pisany ręcznie).
Ja nie mówię, że musicie znać jakiś język programowania od A do Z, gdyż prawie żaden programista tak nie ma i każdy zagląda do Docu, ale podstawy jak działa program, co z czego wynika które są spójne dla wszystkich języków już powinniście.
Sam korzystam nagminnie z AI w swoich projektach, ale jednocześnie nie mogę patrzeć na tą ślepą radość i optymizm, że Codex czy Gemini to bogowie i teraz można zrobić wszystko.
Nie! Jeśli nie macie żadnego pojęcia o tym jak myśli komputer, nie można.
Nie wierzycie, to zapytajcie losowego programistę.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

No to dawaj Turek coś do eltena, z jakieś 3 funkcje, wybierz sobie z błędów, albo dodaj coś ciekawego.
Moim zdaniem da się i z eltenem programować, ale właśnie jeśli chodzi o małe funkcje, gdzie nie trzeba całego kodu mieć na oku, gdzie w razie co właśnie jakieś błędy Pajper poprawi.
Nie ukrywam, ciekawi mnie jakby zebrać kilka osób, które nie umieją programować, ale umieją kazać gpt czy innej platformie tego typu działać, co by wykminili. Telegram na ios robią chyba wszystkie osoby, które nie umieją programować.
Ja bym porównał wibe codowanie trochę do trenowania zawodnika. Teraz nie musisz dobrze grać w daną grę, tylko trenować. Co nie zmienia tego, że na wysokim poziomie aby to robić, trzeba znać pojęcia i co z czego wynika.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#6 3 likes

Mocno posiłkuję się AI przy pisaniu Eltengera. Nie da się ukryć, że mocno przyspiesza to pracę, zwłaszcza trywialną i powtarzalną.
Jednocześnie w samych ostatnich tygodniach okazało się, że Codex:
* Nie potrafi napisać obsługi konferencji, po prostu nie potrafi, sypie kodem wartym wywalenia do kosza i całkowicie błędnym, nawet gdy dostaje dokładne opisy infrastruktury i protokołu
* Generowany przez niego kod jest po prostu bardzo nieoptymalny i złożony
* Jego kod regularnie używa funkcji przestarzałych lub mających zamienniki
* Im bardziej nietypowy jest problem, tym pewniejsze, że rozwiązanie będzie złe

Z drugiej strony nie twierdzę, że AI nie jest pomocne. Potrafi w minutę stworzyć przejrzyste UI, przepisać kod na jakiś standard, pisać całe klasy lub moduły.

Piszę o tym, bo Eltenger jest pisany natywnie, używa natywnych kontrolek, wspieranych silników i nowoczesnych frameworków. Skoro AI wykłada się na nim, to strach myśleć, jak wyłoży się na tak starej i wadliwej infrastrukturze jak Elten.

A swoją drogą gdy próbowałem użyć Codexa przy pisaniu kodu serwera, wypluł kod, który wyglądał OK, ale miał krytyczną lukę pozwalającą przy zamianie cookie przechwycić prywatne wiadomości dowolnego użytkownika. Od tej pory podziękowałem i w ogóle nie ufam AI do pisania serwera.
Wolę robić to wolniej, ale nie ryzykować przeoczenia setek luk i problemów.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Grzegorzu, no ja przepraszam, nie chcę być zwyczajnie chamska, ale nim zaczniesz pisać kod, to przestań robić takie błędy jak "mojich", bardzo Cię proszę...
-- (turekcom):
Teraz nie musisz znać się na programowaniu. Wystarczy codex albo gemini. Może claude albo grok.
Choć ja do mojich zabaw wcześniej używałem gemini-cli, teraz ostatnio używam codex który naprawdę wymiata.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

No akurat morze pisać jak hce, dla ai jest bez rurznicy jeśeli chodzi o ortografiję :D
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Ale UI ucierpi. :) Zwłaszcza, że jest po angielsku...
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Codex sam pisze teksty w UI i są bardzo nijakie.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P