Win10 robi mi na złość
Wróć do Systemy (Windows)#181 Numernabis
Nigdy dziesiątka nie przestanie mnie zadziwiać.
Myślaem, że to już przeszłość.
Z początku niejednokrotnie kopiowałem pliki i foldery na dysk przenośny lub pendrive, proces dobiegał końca, wypinałem dysk/pendrive i wpinałem do nowego kompa, a tu zonk, na dysku/pendrive brak danych i to niejednokrotnie, zresztą nie tylko ja, nie była to wina komputera, bo wówczas robiłęm 36 komputerów i kopiowałem pliki, ale do rzeczy...
Dzisiaj, w folderze X mam 2 foldery w których w każdym z nich są 2 pliki i dodatkowo są 3 pliki luzem, czyli łącznie 7 plików, zaznaczyłem wszystko w tym folderze skrótem ctrl+a, skopiowałem i wkleiłem do folderu Y, trochę trwało kopiowanie, bo to prawie 9GB, kopiowanie się zakończyło i chciałem te skopiowane przekonwertwać, zaglądam do foldru Y i co się okazuje, są 2 foldery i 3 pliki luzem, ale w tych folderach nie są po 2 pliki tylko po jednym pliku wkażdym z nich, pominął po jednym pliku z każdego folderu podczas kopiowania.
Od razu odpowiem, nie, nie było żadnego komunikatu czy dźwięku podczas kopiowania, proces przebiegł w całości bez przeszkód.
Ot i cała dycha, nigdy w żadnym z systemów nie doświadczałem takiej magii.
#182 Numernabis
Zmieniłem tylko domyślny notatnik, ustawiłem, żeby pliki txt otwierały się nie domyślnym notatnikiem tylko innym i teraz cokolwiek inego nacisnę wyskakuje zapytanie jak chcę otworzyć, word, przecież miałem ustawione, excel też, mp3 również, flac i mp4 także i teraz muszę to wszystko od początku ustawiać, pojebane to jak kilo gwoźczi i tak jest za każdym razem jak zmieniam domyślny program do czegoś, np. kiedyś ustawiłem AIMP dla mp3 i rpzechodziłem przez to samo co teraz, co ma wspólnego txt z mp3 i innymi rozszerzeeniami?
#183 DJGraco
No tak, to jest taki odwieczny bóg dziesiątki. Nie ma standardowych skojarzeń tych z Windowsa 7, znaczy w teorii one istnieją i da się je ustawić ale i tak priorytet ma to dziesiątkowe otwórz za pomocą. Też tak mam, instalowałem Winampa jako zapasowy odtwarzacz, bo główny maam foobar, no i muszę zmieniać, bo jak otwieram np, wav to mi się pojawiło okienko za pomocą jakiej aplikacji chcesz otworzyć ten plik mimo że nie zmieniałem foobara. Doszedł nowy program skojarzony z danym typem pliku to Windows się na chama pyta za pomocą jakiego programu chcesz odtworzyć i trzeba mu wybrać i na nowo zaznaczać zawsze otwieraj pliki za pomocą tej aplikacji.
#184 Numernabis
Tak, to ja rozumiem, ale zmieniłem tylko notatnik czli dla plików txt, a teraz windows pyta się mnie o każde rozszerzenie, które już wcześniej miałem skojarzone, chcę odworzyć dokumend docx pyta się jakim programem, chcę otworzyć plik pdf pyta się jakim programem, i tak z każdym programem, a przecież już były skojarzone z tymi rozszerzeniami programy, zmieniłem tylko dla txt, a pyta o wszystko.
#185 DJGraco
A to ja tak nigdy nie mialem, cóż dziesiona u każdego działa inaczej