Poprzednia
5 / 5
Możnaby było tylko lekko zmienić pisownie, przykładowo Ellten. Ja jestem przeciw, no ale znowu jestem w mniejszości, więc tego. Jeśli już tak bardzo chcecie zmieniać nazwę, chociaż nie wiem po co, to może zróbmy ankietę i niech zdecyduje większość.
Zmiana nazwy też przyspoży bałaganu na forum, bo często w wątkach pojawia się słowo Elten, albo Eltenowicze. Dla nowych userów może być to informacją wprowadzającą w błąd.
1 likes
No bez przesady, z kontekstu w 90% można się domyślić co znaczy Eltenowicz.
A co do zmiany nazwy, jeśli wymagać tego będzie sytuacja związana z fundacją, to nie ma za bardzo nawet o czym dyskutować i kto za, a kto przeciw nic nie zmieni.
A co do zmiany nazwy, jeśli wymagać tego będzie sytuacja związana z fundacją, to nie ma za bardzo nawet o czym dyskutować i kto za, a kto przeciw nic nie zmieni.
Dyskutować można, ponieważ:
1. możliwa jest zmiana całkowita.
2. propozycja Łysego zakładająca zmianę jedynie w obrębie jakiejś itery.
1. możliwa jest zmiana całkowita.
2. propozycja Łysego zakładająca zmianę jedynie w obrębie jakiejś itery.
2 likes
To wykracza poza aspekt prawny, ale po kolei.
Zakładamy fundację, która przejmuje projekt Eltena. I już tutaj pojawia się problem.
Bo kiedy złożymy wniosek do PFRON o środki, ktoś hipotetycznie nas poszuka i znajdzie... firmę produkującą buty.
Nie wiem, czy firma ta ma zastrzeżony znak w Polsce. Jeśli ma, to w ogóle będzie problem o powielanie nazwy. Jeśli nie ma, to problemu nie będzie w Polsce, ale już na pewno będzie, gdybyśmy cokolwiek chcieli zadziałać oficjalniej w Niemczech.
Nie myślałem jeszcze nad nową nazwą. Zmiana literki ma swoje wady i zalety, zmiana całkowita swoje. I o tym dyskutować można.
Ale, obawiam się, sama zmiana jest faktem. Sam się przywiązałem do nazwy Elten i wolałbym przy niej zostać, ale niestety trzeba odpokutować pewne błędy przeszłości.
Zakładamy fundację, która przejmuje projekt Eltena. I już tutaj pojawia się problem.
Bo kiedy złożymy wniosek do PFRON o środki, ktoś hipotetycznie nas poszuka i znajdzie... firmę produkującą buty.
Nie wiem, czy firma ta ma zastrzeżony znak w Polsce. Jeśli ma, to w ogóle będzie problem o powielanie nazwy. Jeśli nie ma, to problemu nie będzie w Polsce, ale już na pewno będzie, gdybyśmy cokolwiek chcieli zadziałać oficjalniej w Niemczech.
Nie myślałem jeszcze nad nową nazwą. Zmiana literki ma swoje wady i zalety, zmiana całkowita swoje. I o tym dyskutować można.
Ale, obawiam się, sama zmiana jest faktem. Sam się przywiązałem do nazwy Elten i wolałbym przy niej zostać, ale niestety trzeba odpokutować pewne błędy przeszłości.
Firma produkująca buty hehe. Zaistniejemy jako specjalistyczny producent butów dla niewidomych :P
1 likes
Nie no nie ma co się bawić w zmianę litery moim zdaniem. Jak nowa nazwa, to nowa, a nie takie hmm, zamiast Klango, Klongo. Jak dla mnie śmiesznie brzmi.
Mam nadzieje, że będzie nowa nazwa, w pełni nowa.
Mam nadzieje, że będzie nowa nazwa, w pełni nowa.
2 likes
Ale to nie jest tak głupie. Wiecie, podpis w brajlu z numerem buta, możliwość przymierzania bez pomocy obsługi sklepu...
Hmmm, co jeszcze? Kolor. Zdobienia.
Taki but z podpisem, np. czarny, 40, skóra, brak wzoru.
To jest pomysł na biznes! :D
Chociaż, źle mówię, przecież ułatwienie, by było ułatwieniem, musi być bzdurne i nic nie dające. To może zamiast numeru buta informacja, że jest to po prostu but. :D
Chociaż, źle mówię, przecież ułatwienie, by było ułatwieniem, musi być bzdurne i nic nie dające. To może zamiast numeru buta informacja, że jest to po prostu but. :D
2 likes
But ze sznurówkami. Służy do oszenia na stopach w celu ochrony ciała w tej części. W celu użycia poproś opiekuna, żeby ci go założył i zawiązał :P
1 likes
NO nie wiem, ja bym nawet była za zmianą literki nawet. Jak się nie podoba Elten, to Erten albo coś w ten deseń. Myślę, że takie rozwiązanie zadowoliłoby większość.
a ja myśle, że jak zmiana nazwy, to na całego.
1 likes
Ale dyskusja z propozycjami nazw już była kilka miesięcy temu. Jeśli miałaby to być tylko niewielka modyfikacja, to ja podtrzymuję swoją propozycję z wpisu nr 9 tego wątku, czyli "Elnet".
A jak ma być humorystycznie, to skoro były różne propozycje z blind czy tyflo, to ja proponuję po polsku "ślepnet" :p
A jak ma być humorystycznie, to skoro były różne propozycje z blind czy tyflo, to ja proponuję po polsku "ślepnet" :p
To ja od razu zamiawiam swój numer, czyli 45
-- (pajper):
Ale to nie jest tak głupie. Wiecie, podpis w brajlu z numerem buta, możliwość przymierzania bez pomocy obsługi sklepu...
--
-- (pajper):
--
Przecież tak apropo tej samej nazwy dla firmy butów i naszego portalu, to była wytwórnia muzyczna Wifon i wiadomo, producent jedzenia.
I tu mógłby być mały problem, bo np: Nike i Puma mają lekko różną numerację.
-- (pajper):
--
-- (pajper):
--
--Cytat (łysy):
Przecież tak apropo tej samej nazwy dla firmy butów i naszego portalu, to była wytwórnia muzyczna Wifon i wiadomo, producent jedzenia.
--Koniec cytatu
Nie wiem jak producent butów, ale firma żywnościowa nadal jest, kupuję zupki Vifon :)
1 likes
Enter :P. A nie wystarczy zmienić nazwy fundacji a program zostawić jak jest?
1 likes
Chyba nie, bo Elten będzie gościł w różnych regulaminach, statutach i innych... butach. :)
Poprzednia
5 / 5