Stacje radiowe

RMF MAXXX.

Started by DJGraco 185 posts last post 2 years ago Page 3 of 10

Transcription

I jeszcze taka jedna rzecz dziwna, którą zauważyłem, to ja raczej nie sądzę, żeby te popołudniowe pasma lokalne były prowadzone z danego miasta, ponieważ zauważyłem, że zarówno w RMF Max Częstochowa, w Tour de Crap mówiła Asia Hart, ta Karolina Kowalska, którą kiedyś słyszałem w warszawskim RMF Max, jak coś tam zapowiadała typowo dla warszawskiego oddziału i też ją słyszałem tutaj na Śląsku, więc raczej sądzę, że te wszystkie lokalne popołudniowe pasma są prowadzone po prostu z Krakowa, tylko wydaje mi się, że oni stosują jakieś rozszczepienia. Nie wiem w sumie jak to się robi, bardzo mi to w sumie ciekawi, jak to można zrobić tak, żeby... ...z miasta Krakowa prowadzić np. audycję tylko dla śląskiego oddziału, bo to jest w sumie bardzo interesujące i bardzo ciekawe. No to tyle, jeżeli chodzi o to.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Łukaszu, co do tych słabych mocy nadajników RMF MAX to powiem tak, że może moc nadajników mają faktycznie słaba, ale mi się wydaje, że to jest bardziej wina tego, że antyny są źle zamontowane. Bo na przykład, nie wiem, większość nadajników RMF MAX ma co prawda 0, ileś tam kW, ale też niektóre nadajniki RMF MAX mają 1, 2 albo 3 kW nawet. A jak jest dobry system antenowy i się taką antenę jednowatową powiesi na takim dobrym, że tak powiem, systemie antenowym w dobrej lokalizacji, to może to naprawdę daleko polecieć, więc po prostu to jest kwestia tego, że... że ten... też nie jest tylko słabych nadajników, ale też złych lokalizacji. No ale na Śląsku to ja się też nie dziwię, że ma słaby zasięg, no bo w końcu S ma tam 60 kW, więc co tu porównywać, nie? 60 kW, a RMF MAX ma chyba 0,5, nie pamiętam, ale to jest strasznie mało, nie? No, ale...

Transcription

No, to tak jak właśnie mówię, że ledwo udało mi się tak wyhaczyć, żeby to było w stereo, bo naprawdę, no jest bardzo ciężko, jest bardzo ciężko i musiałbym normalnie w Zabrzu mieszkać chyba wtedy, żeby słuchać RMF Max Śląsk w idealnej, czystej jakości, naprawdę. Taką moc dobrali, że, bo kiedyś to było Radio Fan i pamiętam, że nadajnik Radio Fan był w Knurowie, więc odbiór tejże stacji w Sosnowcu pozostawiło naprawdę wiele do życzenia, bo po prostu tego odbierać za nic nie można było, kompletnie nic. Nie było takiej możliwości w ogóle, żeby odbierać tą stację. Był sam szum, ale jak już Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji wyraziła zgodę na to, żeby doszło do zamiany na RMF Max Śląsk, no to wówczas właśnie przenieśli nadajnik do Zabrza, no i coś tam może i w jakimś stopniu pomogło, ale ja jednak uważam, że to jest, że to jest jednak mała pomoc, bo to naprawdę, tak jak mówię, i tutaj powtórzę jeszcze raz, ja musiałem mieć MP3 prawie na podłodze, kabel tam musiał być ten, żeby w ogóle cokolwiek włapało, bo odbiór jest masakryczny.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Wczoraj jadąc tutaj gdzie obecnie jestem, że tak powiem jestem na Śląsku tylko w innym mieście, mianowicie jestem teraz w Bielsku i wczoraj dokładny skan zrobiłem, w sumie dokładnie sprawdzałem gdzie i jak łapie RMF Max Śląsk. Więc za zawierciem zaczynam wyłapywać RMF Max Śląsk, potem przez Dąbrowa, Górnicza, Będzin, Miasto, Sosnowiec, Katowice, Tychy jeszcze tam jakoś łapie. Do Pszczyny zasięg jakoś dociera ledwo, bo ledwo, a Pszczyna jest bardzo już blisko Bielska, więc w sumie z Pszczyny jest jakieś tam, żeby nie skłamać, 10 minut drogi. I za Pszczyną, no niestety, ale już sygnał totalnie zanika, a tutaj sprawdzałem na tej częstotliwości łapie jakieś czeskie radio Pradzia czy coś takiego, bo to jest właśnie częstotliwość 88,1 i tu już tutaj jakieś czeskie radio łapie. No to tak niestety jest, także tyle. Dziękuję za uwagę i do zobaczenia w kolejnych odcinkach.

Transcription

No i jeszcze taka jedna mała ciekawostka, mianowicie ciekawostka jest tego typu, że jakby to powiedzieć, oczywiście tradycyjnie przyjeżdżałem przez Częstochowę, no i muszę powiedzieć, że Erdogan z Częstochowa w Częstochowie, jak byłem w samym środku miasta, idealnie łapało, bez żadnego zarzutu. Ja tak jak mówię, pewnie to jest z tym spowodowane, czym jest, że po prostu nadajnik jest w Częstochowie na kominu błeszczu, no, czy jakoś tak, się tak średnio orientuję co do tych, ale tak pewnie jest. No ale cóż, jeżeli chodzi o RMF Max, RMF Max Śląsk, to tak jak wspomniałem, od Dąbrowy Górniczej. Łapało, ale nie było takiego przypadku do samego końca, żeby to łapało w bardzo ładny sposób, to zawsze chodziło mi, chodzi mi, mówię o to, że nie było takiego przypadku, że przez chwilę było stereo, czy jakoś idealny opiół, od właśnie, za zawierciem właśnie, że tak powiem, niestety, ale zaczęło to już, że tak powiem, trzeszczeć. I w ogóle cały czas. Nie było nawet chwili, żeby RMF Max Śląsk łapało w idealnym, idealnym sposób. Co mnie rozpierdnicza? Ktoś by zapytał pewnie to, to ja już mówię. Rozpierdziela mnie to, że niestety, ale nadajnik jest w Zabrzu, a siedziba jest w Katowicach. Także to tak wygląda.

Transcription

I dobrze, może przynajmniej to księskie radio gra coś lepszego niż ten Max.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

A tego to ja Ci już niestety nie powiem, ponieważ to łapię tak ledwo, ledwo, ledwo, ledwo. Akurat piosenka Sibule leciała wtedy, kiedy udało mi się to złapać, ale to naprawdę jest ciężko. Ciekawy jestem, czy na moim głośniku by to złapało w sumie. Ta sama częstotliwość, a później zobaczę to, zobaczę jak to będzie wyglądać.

Transcription

Najlepiej jest, jeśli chcesz odbierać jakieś słabsze stacje, kupić sobie do tego naprawdę jakieś lepsze radio typu Texon właśnie, bo ono z tych przenośnych ma w miarę dobre FM, na przykład u mnie bardzo dobrze się sprawdzało do DX-ów, lepiej niż mój stojący Soniacz.

Transcription

No właśnie będę myślał nad kupnem takiego czegoś za jakiś miesiąc albo dwa, bo to jest trochę inspirujące. I tak teraz przed chwilą robiłem sobie taki sobie skan i troszkę tutaj czeskich stacji łapię. Mimo to, że jestem w Bielsku Białej teraz obecnie chwilowo. Więc tutaj naprawdę jak się postarasz to łapię parę takich, parę takich czeskich stacji łapię. No naprawdę.

Transcription

Jak mówiłem FM ma w miarę dobry, ale nie polecałbym go kupować, jeżeli chcemy tylko słuchać na nim FM-u, bo jakby on ma znacznie więcej funkcji, znacznie więcej pasm, którym warto poświęcić uwagę i kosztuje 600 złotych. 600 złotych za radio, którego używałbym tylko do FM-u bym nie dał.

Transcription

No zależy jaki teksun, bo na przykład teksun PL-660 może kosztować te 600 złotych, ale na przykład PL-880 już kosztuje 920.

Transcription

Czy ja wiem? Ja się na tym aż tak zbytnio nie znam, więc ciężko mi jest cokolwiek na ten temat powiedzieć, jeżeli chodzi o to tekstu M, czy jakoś tak. No ale odbiegliśmy od wątku, więc tak. Pozdrawiam.

Transcription

Panowie, ale nie wiem czy zauważyliście, ale odeszliście trochę od tematu wątku, więc ja proponuję, żeby się jednak któryś z Was powrócił, a ja może usunę te wszystkie niepotrzebne wpisy po przeczytaniu i odniesieniu się do tego posta, który właśnie teraz stworzyłem.

Transcription

Właściwie to ja dzisiaj dopiero przeczytałem, że RMF Max chciało zagrać w Płocku na 8,10,8,1 ale niestety nie wygrało częstotliwości bo na tej częstotliwości nadaje zupełnie inna stacja tylko już nie pamiętam dosłownie nazwy tej stacji no ale szkoda, troszkę z jednej strony no ale cóż jak na razie nie zapowiada się, żeby uruchomili gdziekolwiek jakieś inne nadajniki od ponad dwóch lat

Transcription

Jeśli chodzi o mnie i o RMS Next, to ja bardzo lubię tę stację. Kiedyś jak byłam mała, to słuchałam tej stacji. Jeszcze w internacie pamiętam, na tym miejscu siedziałam. Wieczorami to sobie lubiłam słuchać. Fajny muzealny w ogóle. Była taka audycja, nie wiem czy to w sobotę, czy w tygodniu, że wspomnieli i że tam były jakieś pozdrowienia. Płyty dostawały, wysyłali, to jakaś taka audycja była. Nie pamiętam dokładnie, o co w tej audycji już chodziło. Ale ogólnie o RMS Next bardzo fajna stacja. Mnie się osobiście podobała.

Transcription

Trudno żebyś nie słuchała RMF Max jak byłaś na Tynieckiej jak pierwsza stacja która była w ogóle pod marką RMF Max to właśnie była w Krakowie w roku 2004 więc trudno było żebyś jej po prostu nie mogła rozpoznać albo znaleźć tam. Także z mojej strony jak należy tyle.

Transcription

Łukaszu, ale może ktoś radio nie słuchał, a może ktoś usłyszał stację i przestawił po chwili, bo mu się nie spodobało co grają i tego słuchanie nie można nazwać.

Transcription

Od jakiegoś czasu, dosłownie nie wiem od jakiego, bo dopiero to dzisiaj zauważyłem, że tak powiem, ale RMF Max ma teraz po każdej pełnej godzinie, zanim będzie fresh jest good, tego co będzie we freshu, kiedyś tego nie było. Rano, nie wiem czy to jest tylko przy poranku zdawaj, nie udawaj, ale chyba tak, fresh jest ogólny, w całej sieci jest ten sam. Także tyle.

Transcription

A teraz wam jeszcze co nieco powiem odnośnie RBF Max, co zauważyłem przez te parę dni. A może to nie jest dużo rzeczy, które zauważyłem, ale jednak. Zacznijmy od dziwnych zbiegów takich nietypowo okolicznościowych, które wyraźnie mówią, że wszystkie te lokalne okienka, co są popołudniami, są z Krakowa. Wszystkie. W warszawskim oddziale RMF Max po 22 jest program, który chyba nazywa się Czy wiesz, że... jakoś tak. Prowadzi go Karol Kania. A Karol Kania, z tego co się dowiedziałem, a właściwie tutaj jestem tego na bank pewnie, że prowadzi w częstochowskim oddziale RMF Max i wszystko gra, po południu. I jeszcze ponoć w innym oddziale. Dawid Miązek, który pracuje w RMF Max Warszawa, czasami jest słyszalny w całej sieci. Konrad Bogusz codziennie pracuje w śląskim oddziale RMF Max, to znaczy niby w śląskim, ale to jest Kraków. Jest czasami słyszalny w weekendy w całej sieci. Jeżeli chodzi o takie spostrzeżenia, to dziwne. To znaczy to na razie tyle. A teraz powiem wam mniej więcej, kto prowadzi w poszczególnych miastach. Tyle, ile zdążyłem sam zauważyć. W Opolu po południe prowadzi Rusinek. W RMF Max Dolny Śląsk Michał Szymański. W RMF Max Śląsk Konrad Bogusz. W RMF Max Częstochowa Karol Kania. W RMF Max Warszawa Dawid Miązek. I w RMF Max Konin Rafał Witkowski. Tak, Rafał Witkowski. Na razie tyle.

Transcription

Oczywiście, że to wszystko jest zrobione w Krakowie, jest wszystko sobie nagrane w Krakowie, bo tak naprawdę umówmy się w tygodniu RMF Max oprócz poranka, jak chyba tylko poranka, wszystko jest emitowane z VoiceTracka.