Moi drodzy, to jeszcze taki krótki teścik, jak te mikrofony przenoszą muzykę z głośników.
Widziałem tutaj gdzieś taki test nagrany przez Was, to ja postanowiłem zaprezentować.
Więc tak, specjalnie wybrałem taką żywą, dynamiczną muzykę po to, abyście usłyszeli jak są przenoszone basy, soprany itd.
To jest oczywiście Rode 1A.
A to jest Behringer C4.
To w zależności jeszcze jak blisko go zbliżam do głośnika, słychać troszkę inaczej soprany, basy.
Z dala słychać to w taki sposób.
Aha, i jeszcze jedna informacja. Głośniki, z których puszczam muzykę to są mikrolaby.
Behringer C4, to jest.
A teraz Rode 1A.
Teraz będą one w takiej samej odległości, więc Rode 1A i Behringer.
Rode 1A.
No dobrze moi drodzy, dosyć tej ląbanki.
Ja osobiście uważam, że jest naprawdę całkiem nieźle.
A jak wy uważacie, wypowiedzcie się, dajcie znać.
No i jeśli mielibyście jakieś pytania dotyczące tych mikrofonów, to pytajcie śmiało.
Chętnie na nie odpowiem.
Obydwa mikrofony są dobre, chociaż mi się wydaje, że Rode 1 troszeczkę lepiej przynosi muzykę, ale Behringer też jest okej.
Takie pytanie, czy masz może gdzieś jakieś nagrania z telefonu w przestrzeni miejskiej, czy coś takiego,
bo szczerze powiedziawszy zaciekawiły mnie mikrofony tego telefonu, tylko właśnie mnie ciekawi jak one się zachowują gdzieś na mieście.
No i jeszcze pytanie trzecie, jakie mają wejścia ten Rode i Behringer, czy na przykład mógłbym sobie je podłączyć do rejestratora.
Ale Kazek mówił, że to są mikrofony po pierwsze pojemnościowe, więc jak wiesz, potrzebują zasilania phantom 48V, no a jeśli są to mikrofony pojemnościowe, to są one na złącza XLR, to też Kazek mówił w swoim poście.
Sorki, jakoś nie dosłuchałem tego, że to jest na XLR.
Jakoś to mi wyleciało z pamięci.
Ale tak się tylko w sumie zastanawiając, jakby kupić kabel z jednej strony XLR, a z drugiej strony jack.
Ja mam tak tego Shure'a jednokanałowego, tylko prezentowałem, dynamiczny.
To można byłoby go podłączyć, mi się wydaje.
A co do zasilania Phantom, to jakby i Olympus i Zoom, moje dwa rejestratory, to posiadają.
Nie Mateusz, to nieprawda, ponieważ to zasilanie to jest zasilanie 5V, do tego żeby zasilić te mikrofony, bo one są elektretowe i one potrzebują zasilania też, tylko mniejszego.
To nie jest wcale 48V, to jest 5V zasilanie.
Zdaje się w instrukcjach czy w manualach to było napisane też, mam Zuma H2, więc wiem o czym mówię.
Aha, okej, no to w takim razie zrozumiałem na czym to jakby polega.
Po prostu myślałem, że to jest jakby jedno i to samo, opcje zasilania i opcje zasilania.
Myślałem po prostu, że to jakby różnicy nie robi.
To jednak się okazuje, że różnica jest.
Poviem tak. Ja, ježeli chodí o komputér, to užívam Zoom H1n ako mikrofón zevnenčný dla komputera.
A ježeli chodí o Zoom H1n sám, to najčeštej mne nagrywam, bo najčeštej nagrivam mikrofónami binauralnými od Amerikanov z Sound Professional.
I to je stýle, čo ja mám povedzenia na témat mikrofónov.
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie i ja do Was przemawiam teraz z mikrofonu wbudowanym w głośnik JBL Charge 2 Plus, który brzmi jak brzmi.
Co prawda ja ulepszenia wyłączałem, ale on dalej na ulepszeniach brzmiał jeszcze gorzej, a jak wyłączyłem ulepszenia to można powiedzieć, że jako tako brzmi, ale niestety nie do końca.
On chyba ma też jakiś limiter w sobie, nie wiem, ale jak ja nagle wrzasnę to chyba się dźwięk ścisza z tego co na Timetoku obserwowałem.
Myślę, że to nie mógłby być mój mikrofon do codziennego życia, że tak powiem, no ale jakiś tam ten, no on byłby kurde dobry, gdyby nie te ulepszenia, ale nie wiem kurde jak je wyłączyć, bo w poziomu panelu sterowania dźwięku je wyłączałem, ale
nie wiem jak zrobić to inaczej, chyba się nie da za bardzo, jakby ktoś mógł mi doradzić, czy jakoś to się da, żeby to brzmiało bardziej ludzko, ale chyba nie, nie, nie, chyba się nie da.
Ten limiter kurde. Chociaż nie wiem czy on jest, ale, no ale zresztą sami ocencie jak brzmi ten mikrofon, tak więc ja dziękuję, mam nadzieję, że wszystko tutaj się dobrze zrobiło, że się nic nie skaniło, bo wcześniej próbowałem się nagrywać tego mikrofonu i wyszło nic.
No bo, wcześniej próbowałem się nagrywać tego mikrofonu i wyszło nic.
Wszystko dobrze.
A, i jeszcze jedno, i ten mikrofon jest strasznie cichy, pomimo tego, że ma ustawiony dźwięk na fulla, pomimo tego, mikrofon jest bardzo, bardzo cichy, żeby mnie ludzie na TeamDoku słyszeli, to muszę sobie ustawić go na stówę w TeamDoku i muszę mówić bardzo blisko tego mikrofonu, bardzo blisko, bardzo.
Nawet jak się troszeczkę oddalę, to chyba już mnie źle słychać, chyba.
Pozdrawiam.
Subtitles by the Amara.org community
No limit tam jest słyszalny. Jak już znowu się ściszył, potem zaczął się stopniowo podkłaśniać.
No i teraz czasami jestem z innego mikrofonu pojemnościowego, dlatego że kabel od rejestratora miniUSB po prostu zaczyna się ciągle rozłączać.
Więc po prostu czasami mogą być takie numery dziwne, że bym na przykład nagrywał sobie posta i by nagle się rozłączył.
Czy coś takiego, więc muszę sobie skombinować jakiś lepszy kabel miniUSB.
Ta jakość jest po prostu okropna, nic więcej tu się nie da dodać.
Dlaczego on wysyła dźwięk w 8KHZ, jak odbiera zapewne w większej jakości, w wyższej jakości?
Nie wiem, dlaczego tak, to jest głupie, bo sądzę, że mikrofon byłby nawet lepszy, gdyby tylko nie wysyłał się w 8KHZ.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Dzień dobry Państwu, witam serdecznie.
Specjalnie mówiłam w ten sposób, żeby ukazać Wam wadę mojego mikrofonu.
To jest takie wyciszanie podczas tego jak ja mówię, podczas tego jak robię sobie przerwę.
Czyli wtedy kiedy jest cisza, on wycisza mi ten zbieranie dźwięku,
natomiast następnie on mi urywa moją wypowiedź.
Mam pytanie, jak ja mam to wyłączyć. W aplacie dźwięk w panelu sterowania nie mam takiej zakładki ulepszenia,
dlatego nie mogę sobie tych ulepszeń tam powyłączać.
Mam laptopa firmy Dell, Dell Vostro, więc jeżeli ktoś ma jakiś sposób na to,
proszę abyście mi powiedzieli jak to mam ogarnąć,
gdyż mnie to na przykład denerwuje w nagrywaniu.
Nie mam biętów, lub choćby właśnie w takim nagrywaniu, gdy chcę zrobić sobie przerwę odmówienia.
Tak jak na przykład teraz.
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Jakoś tak sobie zajrzałem do tematu, no i cóż, zasadniczo mikrofony Bluetooth mają maksymalną częstotliwość produkowania 16 kHz, a i tak często Windows obsługuje tylko 8 kHz, w związku z powyższym jakość jest telefoniczna, dlatego że po prostu to wynika z protokołu transmisji, który jest użyty w Bluetooth.
I z tym się chyba nie da zrobić nic.
Tak, ale ja bardziej mówiłem o wpisie DJ-a Graco, bo on miał, zdaje się, mikrofon w głośniku przenośnym.
No i właśnie w takim przypadku jest tak jak jest i chyba nie da się tego zmienić.
Witajcie, nie wiem czy tutaj już prezentowałem, czy też niedawno tego forum nie przeglądałem.
Niemniej jednak jakby się ktoś zdziwił, że Denis ostatnio jest w stereo, no to jeżeli Denis jest w stereo, o właśnie, to znaczy, że jest z Olympusa LSP2.
Wcześniej mam też na posiadaniu mikrofon Blue Snowball, w takiej kształcie takiej śniegowej kuli, mogę nawet go tutaj z szafki wyjąć i sobie w niego popukać, o, tylko żeby mi tu nic innego nie spadło.
O, on tu ma taki statyw eleganckawski, tylko sobie tak zakręciłem, że teraz nie mogę z niego odkręcić się, cholera, nie do zacięło.
Tak się nie da, no i, kurde, nie odkręcę tego, cholerstwa, no.
W każdym razie, szkoda, że się nie da tutaj zmieniać urządzeń dźwiękowych w locie, bo bym nawet w jednym wpisie zaprezentował Wam tego mojego Blue Snowballa,
ale podejrzewam, że większość z Was zna, zna ten mikrofon z moich wcześniejszych, dawniejszych wpisów.
Korzystam też...
...obecnie z mikrofonu wbudowanego w Maca, może kiedyś nagram się też jakoś z iPhone'a, ale to to już wszyscy znają.
Próbowałem na potrzeby tego postu wyjąć, odnaleźć mój stary jackowy mikrofon, żeby go podpiąć do Olympusa i sprawdzić, jak będzie się zachowywał,
ale niestety ów mikrofonu nie udało mi się znaleźć, także póki co jest to niemożliwe.
No, to by było na razie.
Na tyle ode mnie.