Transcription
Witam was wszystkich bardzo serdecznie. Teraz nagrywam się z laptopa firmy Acer. Jest to laptop szkolny i testuję jego mikrofon. Mam nadzieję, że jako tako się dobrze nagrałem bez przesterów i bez zwrotek.
Witam was wszystkich bardzo serdecznie. Teraz nagrywam się z laptopa firmy Acer. Jest to laptop szkolny i testuję jego mikrofon. Mam nadzieję, że jako tako się dobrze nagrałem bez przesterów i bez zwrotek.
Nie no, dobrze cię z tego laptopa słychać.
No, nawet spędzisz z tego laptopa też chęci fajnie słuchać Cię Gracjanie, ale to dla mnie różnicy żadnej nie ma.
Cześć, co do Twojego laptopa Gracjan, no jest to taki przeciętny mikrofon, niedobry jakiś, niesłaby, a co do jeszcze laptopowego mikrofonu Pitra, no to jest to bardzo dobry mikrofon, ma odpowiednią ilość basu i jak na mikrofonu w laptopie jest on naprawdę bardzo dobry.
Taka informacja do Mateusza. Co do Olympus LS14, również go posiadam. Zresztą, nawiasem mówiąc, kiedyś muszę na temat swojej kolekcji dyktafonów i rejestratorów coś nieco więcej powiedzieć. Ale Olympus LS14 może zostać przełączony, o ile mnie pamięć nie myli, w tryb karty dźwiękowej i mikrofonu. Właściwie tak jak większość Olympusów, na pewno chyba wszystkie LSki i większość DM, nawet DSki miały coś takiego, jeżeli dobrze pamiętam. Myślę, że to jest taka funkcja, która jest na standardowym wyposażeniu Olympusów, zwłaszcza nowszych. Więc spokojnie w ustawieniach urządzenia. Poszukaj takiej opcji, która się nazywa ustawienia USB i tam na pewno znajdziesz to, czego będziesz potrzebował. Bo są dwie opcje do wyboru. Jest coś tam chyba ustawienia połączenia USB, a druga opcja to ustawienia USB class, czy tam klasy USB, gdzie wybierasz albo storage, albo mieszany, czyli też variable, gdzie gdy to się wybierze, to wtedy on się podłącza jako dysk i jako karta. I można używać spokojnie jako mikrofonu, co niejednokrotnie sprawdziłem. Teraz aktualnie nagrywam się na Eltenie z Olympusa LS3, czyli takiego modelu pośredniego, między tymi rejestratorami, a tymi jeszcze dyktafonami z serii DM. A co do COSy 12 i wszystkich, którzy gdzieś tam mają mikrofony Blue Yeti, to naprawdę bardzo fajnie to brzmi. I muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba i separacja kanałów. I ogólne... Brak takiego tła, brak tych nadmiernych szumów i bardzo, bardzo ładnie to brzmi. Muszę się zainteresować tymi mikrofonami, gdyż są na pewno warte uwagi. Więc to tyle ode mnie na razie. Cześć!
Działa to, kurcze rzeczywiście dzięki za info, bo szukałem tego, szukałem tego, szukałem tego, instrukcja mi się gdzieś przy przeprowadzce zagubiła, no i stwierdziłem w końcu po poszukiwaniu, że ktoś coś musiał przekoloryzować, ktoś coś musiał, nie wiem, nie dopatrzeć i czegoś takiego nie ma. No i zaniechałem poszukiwań i nagrywałem eksportując plik. A tu szczerze powiedziawszy można w sumie zrobić to lepiej. A pytanie drugie, wiesz jak może nagrać drugą ścieżkę do nagrania? Czy w ogóle dla nas jest to jakoś dostępne? Dlatego, że jest taka chyba opcja, że albo F2 albo F3 naciskasz i coś tam. I może. Możesz sobie jakąś drugą ścieżkę dograć do nagrania i mnie ciekawi czy jest w ogóle to dostępne, bo próbowałem wedle, tak jak ten facet na YouTube pokazywał, ale coś mi tam, nie wiem, nie chciało iść, może ja coś źle w sumie robiłem.
Cześć, cieszę się, że moja porada okazała się przydatną. Co do overdubbingu, bo tak ta funkcja się nazywa w dokumentacji, to powiem szczerze tak. Kiedyś się tym bawiłem, bo faktycznie nagrywałem coś na parę głosów i rzeczywiście da się to zrobić po niewidomemu. Ale jak to dokładnie się robiło, to teraz nie pamiętam. Prawdopodobnie to się chyba robiło tylko na plikach mp3. Nie, nie, nie, nie. Było ograniczenia do jakości mp3 i chyba do jakości wave'ów, więc nie na wszystkich to pójdzie. Z tego co pamiętam. No i to się robiło tak, że... Kurcze... Polecam Ci, jeżeli nie masz problemu z angielskim, odszukanie podcastu Neela Ewersa. Amerykańskiego właśnie dźwiękowca, który dość dogłębnie ten rejestrator omawiał. Jak znajdę to Ci podeślę link. I on prawdopodobnie coś o tym overdubbingu też musiał wspomnieć. Ale ja na pewno wiem, że da się to zrobić. Jest to wykonalne, niestety dawno się tym nie bawiłem. I nie mam też aktualnie gdzieś tam pod ręką wolnych baterii, żeby ten LS14 zasilić. Więc nie sprawdzę tego teraz. Ale właśnie zaraz Ci podeślę ten link do podcastu.
Witajcie, a ja w sumie niedawno zakupiłem Olympusa DM770 i byłem bardzo zdziwiony tym, że niestety nie ma tu możliwości zmiany trybu na tryb karty dźwiękowej. Po prostu nawet nie ma tego menu. Szukałem wszędzie, gdzie tylko było to możliwe, no i cisza, spokój. A szkoda, bo w sumie nieźle to urządzenie nagrywa, mniej lub więcej, no i jako mikrofon by to się przydało czas od czasu.
Witajcie, a to jest mikrofon pojemnościowy, niby mówią, że wielokierunkowy, ale zobaczymy jak to w ogóle działa. Jestem trochę dalej, teraz jestem tu. Teraz jestem tu, on może być mikrofonem do jakiegoś na przykład rejestratora, dlatego że ma wejście na małego jacka, lub mikrofonem do komputera, dlatego że dostaliśmy taki rozgałęziacz, do niego podłączamy do USB rozgałęziacz i normalnie na jack podłączamy mikrofon i drugie wejście jest na słuchawki.
Wiesz co Ci szczerze powiem? Ja się trochę na tym nie znam, ale jak dla mnie to żadnej różnicy w tym mikrofonie nie ma. Centralnie jakbym używał normalnego, standardowego mikrofonu.
Między standardowymi mikrofonami komputerowymi a tym, to jakiejś tam dużej różnicy nie będzie, ale na przykład między moim mikrofonem komputerowym a tym, no to jest różnica, no, duża. Mam jeszcze dwa dynamiczne, jeden szóry, drugi nie wiem co to jest, bo od siostry wziąłem. I tamte są jednokanałowe, na lewym kanale tylko słychać. Ale tutaj się z komputera nie nagram, bo ta przejściówka nie chce coś współpracować z tamtymi mikrofonami. Tamte mikrofony były testowane rejestratorem. I żeby w ogóle coś było słychać, to musiałem mieć podgłośnione mikrofony na maksa.
Nie no między tym mikrofonem, a tym twoim komputerowym, który używasz praktycznie bez przewy, tutaj no to jest różnica, ale ja miałem raczej na myśli taki standardowy, że tutaj różnicy w nim praktycznie nie ma.
Nie. W sumie, jeżeli chodzi o mikrofon, którego używałem na forum, to był Olympus. Rejestratorem nagrywałem. Zrobiłem z niego kartę dźwiękową i on robił za mikrofony. Prezentacja mojego mikrofonu komputerowego jest w wątku rejestratora i dyktafony, jak pokazywałem, jak gada Olympus. Później jeszcze raz pokazywałem tam jedną rzecz a propos zasilania. To było już iPhone'em nagrywane. A ten długi taki plik, co przeleciałem przez całe menu Olympusa, to był właśnie mikrofon komputerowy.
Dzień dobry, ja właśnie próbowałem nagrać wpis z iPhone'a na stronie. No i wpis się nagrał, aczkolwiek ja nie mogę go wysłać za bardzo, bo ja klikam na to. Na to sobie klikam. Co to jest? A jak ja klikam wyślij, to mi się odtwarza wpis, nie wysyła się. Nie wiem jak to właśnie za bardzo wysłać. Jakby ktoś wiedział, to bym był wdzięczny za pomoc.
Też nie mogę wpisu z iPhone'a wysłać, wszystko się fajnie nagrywa, ale jak dochodzi do wyślij, to się post odtwarza i nic więcej się nie da z tym zrobić. Nie wiem, może tutaj jest kwestia konwersji pliku. Może tutaj nie zostało przestawione i dlatego wpis się wysłać nie chce. Tak przypuszczam, że to może być to. A mówiłem w poprzedniej wpisie, że się nagrywałem iPhone'em, tylko że ja się nagrywałem eksportując plik, więc troszeczkę na około.
Tutaj by się przydała pomoc Dawida, bo Dawid z tego co pamiętam wysyłał jakiś wpis z iPhone'a właśnie nagrywany ze strony i jestem bardzo ciekawy jak on to wysłał, jakiej przeglądarki używał, bo ja próbowałem przez Safari. Przez Safari się nagrywało, ale nie mogłem tego wysłać, a na Google Chrome i na Mozilla Firefox w ogóle nie mogłem kliknąć w odpowiedź, więc ciekawe jak to Dawid zrobił. Mam nadzieję, że tutaj zobaczy te nasze wpisy. To jest ciekawe, a to mogłoby być przydatne, bo przynajmniej w terenie można by w sumie nagrać wpis na LTE, jakby było trzeba.
Co do wpisów iPhone'a to ja nawet nie widzę przycisku wyślij, albo nagraj, to ja mam jeszcze lepiej.
Na Safari jest, tam gdzie masz odpowiedź, ten drugi odpowiedź, odpowiedź end, to klikasz i wtedy Cię pyta, czy chcesz udostępnić, a ja znaczy przyznać, jakby to, nie wiem, jakby to powiedzieć po polsku, przyznać prawo Eltonowi do mikrofonu, ten access cały, tak. I wtedy możesz tam kliknąć nagrywaj, potem zakończ nagrywanie, no ale jak jest potem wyślij, to znowu te odpowiedź end, wyślij, no ale w to klikasz i to jakbyś klikał play, bo się odtwarza albo zatrzymuje w zależności, czy naciśniesz raz czy dwa razy i tak dalej.
A, no bo ja używam Firefoxa na iPhone'ie, to jak widać muszę Safari używać do wysyłania postów.
No, mniej więcej tak to jest, ale ja bym na Twoim miejscu jeszcze raz mojego wpisu przesłuchał, w którym mówiłem, co jest nie tak z Safari, no i pomyśleć o tym.