android

Talk Back

Started by Lowca_Androidow 135 posts last post 6 months ago Page 4 of 7

Mnie niespecjalnie interesuje kod, może tb jest rąbnięty i synteza googlowa, może tylko to drugie, w każdym razie jak pisałem na csr też googlowa muli bardziej, także dużo to nie zmienia, bo i tak lepiej espeaka używać, bo generalnie jest szybszy, zapewne nawet jeśli tb się sypie czasem.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

No to wiadomo. GTTS robi jeszcze milion innych rzeczy zanim zacznie mówić.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Ja nie mówiłem o kodzie talkbacka.

Po najnowszej aktualce głosu google problem u mnie zniknął. Już nie milknie przy dłuższych tekstach.

#66 Archived

gtts nawet ma problemy z wymową.
a co dopiero z innymi rzeczami.

Cześć nie wiem czy to dobry wątek ale... czy ktoś posiada telefon samsung galaxy m21? a jeśli tak to jak tam włączyć talkbacka?
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Dzisiaj mi się talkback uaktualnił, i mam pytanie. Co ta aktualizacja poprawia?
Dodatkowo zauważyłem, że przy stanie baterii jest ogłaszany komunikat zdjęcie. Wcześniej go nie miałem. Była tylko informacja o procencie baterii. Czy ktoś z Was też ma ten komunikat po wypowiedzeniu procentu baterii zdjęcie?

Tak jest już wersja 12.1, teraz przedstawia się w polskim jako Ułatwienia dostępu, a nie jak wcześniej Pakiet ułatwień dostępu.
Niestety listy zmian nie udało mi się znaleźć.
U mnie przy baterii tego komunikatu "zdjęcie"
nie ma, ale jest on np. przy wpisywaniu pinu, przy przechodzeniu eksploracją na klawiszu Enter.
Jak dotykam paska powiadomień to jest komunikat "interfejs"
Gdzieś mi to zdjęcie się jeszcze pojawiło, ale nie pamiętam gdzie.
Wychodzi na to, że z nowości są nowe bezsensowne komunikaty.

A jak wygląa edycja w najnowszym TB?
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Siemson.
Nie wiem czy to od ostatniej aktualizacji ale pojawiło się w ustawieniach zaawansowanych a przynajmniej znalazłem to bo do każdej opcji zajżałem po aktualizacji z ciekawości by coś może nowego wyłapać.
Opcja nazywa się:
Ustawienie pisania.
do wyboru
Przytrzymaj palec aby wybrać klawisz a następnie podnieś.
Przytrzymaj palec aby wybrać klawisz a następnie kliknij dwukrotnie.
Jakoś nic więcej nie wyłapałem no chyba że to już było jedną czy dwie wersje temu w TB bo nie zaglądałem.
Pozdro
Sygnatura: "
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."

#73 Edited Archived

Z ciekawości. Czy talkbackowa klawiatura brajlowska otrzymała już aktualizację z polskimi znakami?

Przykro ale nie.
Co jest dziwne.
Puki co nadal jest:
Arabski
Hiszpański
Angielski.
Niczego więcej w tablicach językowych nie dodali na tej klawie.
Sygnatura: "
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."

Zrobiłem tłumaczenie przez DeepL. To materiał z portalu
http://tiflocomp.ru

Google, holding Alphabet, udostępnił nową wersję Android Accessibility Suite w wersji 12.1, która jest zestawem usług dostępności skoncentrowanych na implementacji funkcji pomocniczych dla niepełnosprawnych użytkowników systemu Android. W rosyjskiej lokalizacji, ten pakiet jest nazywany "Specjalna dostępność dla Androida". Zawiera TalkBack, program dostępu do ekranu dla osób niedowidzących, Select to Speak, który zapewnia okazjonalny czytnik ekranu dla osób niedowidzących, oraz Switch Access, który jest klientem wsparcia dla specjalnych kontrolerów sprzętowych, które pomagają osobom z niepełnosprawnością ruchową w interakcji z systemem.
Choć poprzednia wersja to 9.1, a ta aktualizacja nosi numer 12.1, nie jest to duża aktualizacja. Nagła zmiana numeracji wersji wynika zapewne z chęci zsynchronizowania wersjonowania pakietu z przygotowywanym przez Samsunga i dystrybuowanym za pośrednictwem Galaxy Store pakietem funkcji specjalnych, gdyż Android Accessibility Suite jest rozwijany w ramach współpracy Google i Samsunga, a efekty tej pracy najpierw są dostępne na urządzeniach Samsunga, a dopiero potem na Google Pixel i innych urządzeniach z Androidem innych producentów.
Pełny numer nowej wersji to 12.1.0.397273305, a zawiera ona następujące nowości i ulepszenia:
- Oprogramowanie dostępu do ekranu TalkBack otrzymało przeprojektowane ustawienia i nowe opcje nawigacji, a mianowicie:
1. Możesz teraz nawigować przez tak zwane "okna", które są globalnymi obszarami ekranu, takimi jak główny obszar roboczy, panel powiadomień lub panel regulacji głośności. Ten rodzaj nawigacji jest dostępny jako jedna z opcji elementu odczytu, a także jako osobna opcja przypisywania gestów lub poleceń klawiaturowych.
2. W sekcji ustawień szczegółowych, dotychczasowa pojedyncza opcja kontroli dźwięku wciskanych klawiszy została zastąpiona dwiema oddzielnymi opcjami: "Dźwięk klawiszy: klawiatura ekranowa" oraz "Dźwięk klawiszy: klawiatura fizyczna".
3. W Ustawieniach zaawansowanych pojawiła się opcja "Preferowana metoda potwierdzania wprowadzania", która pozwala wybrać tryb wprowadzania danych z klawiatury dotykowej: "Przytrzymaj klawisz i naciśnij go dwa razy" lub "Przytrzymaj klawisz i puść go".
- Usługa Switch Access zyskała wsparcie dla sterowania gestami twarzy.
Najnowsza wersja aplikacji Funkcje Specjalne na Androida jest dostępna w Google Play. Aktualizacja do wersji 12.1 wymaga systemu Android 6 lub nowszego, ale poszczególne funkcje mogą nie być dostępne, ponieważ niektóre z nich są związane z nowszymi wersjami Androida lub konkretnymi modelami urządzeń. Przypominamy również, że usługi dostępności dla systemu Android, takie jak BrailleBack, czyli program dostępu do ekranu umożliwiający interakcję z systemem Braille'a, oraz Voice Access, czyli narzędzie do sterowania głosem, są obecnie dystrybuowane jako osobne aplikacje.
Należy pamiętać, że urządzenia Samsung Galaxy z powłoką One UI 3.x korzystają z oddzielnej wersji TalkBack, którą można zaktualizować za pośrednictwem Sklepu Galaxy. Instalacja Android Accessibility Suite z TalkBack z Google Play bezpośrednio na tych urządzeniach jest trudne i wymaga nietrywialne kroki poprzez ADB (Android Debug Bridge) debugowania narzędzia, więc nie jest to zalecane dla zwykłych użytkowników.

Absolutnie nic ciekawego
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Dzięki monstricek.
Faktycznie pojawiła się możliwość nawigowania po oknach i gestami jak się to wybierze, można przechodzić między obszarem głównym, paskiem powiadomień i na dole umieszczonym paskiem nawigacji. Ponadto jak wciśniemy klawisz głośności, to można też na to okienko się dostać.
-- (monstricek):
1. Możesz teraz nawigować przez tak zwane "okna", które są globalnymi obszarami ekranu, takimi jak główny obszar roboczy, panel powiadomień lub panel regulacji głośności. Ten rodzaj nawigacji jest dostępny jako jedna z opcji elementu odczytu, a także jako osobna opcja przypisywania gestów lub poleceń klawiaturowych.
--

CSR i Baoyi a co za tym idzie Huawei screenreader też to umieją wiec nie maq sięnad czym rozwodzić.

nie wiem co się dzieje, ale dzisiaj kiedy uruchomiłam telefon, talkback się nie włączył, dopiero naciśnięcie głośniej i ciszej razem pomogło go uruchomić, skąd to może być takie coś?

musiał być wcześniej tym samym skrótem wyciszony.