Mycie podłogi
Wróć do W domu#81 Agata.d
To może naprawdę sobie kupię to ustrojstwo. Chociaż do podłogi nie bardzo mi się przyda, bo w większości pomieszczeń mam panele, płytki tylko w kuchni i w łazience, ale może czasem delikatnym strumieniem te panele przejadę i nic im się nie stanie/
#82 Julitka
Jego wadą jest np. to, że u nas jest za duży, by się wepchnąć w zakamarki. Fakt, nie testowaliśmy jeszcze mniejszych końcówek, ale tak czy siak wymienianie końcówki tylko po to, by wymyć zakamarki, wydaje mi się słabym pomysłem.
#83 Julitka
Ja się z niego z jednej strony cieszę, z drugiej denerwuję, bo jak odkurzę, potem przelecę takim mopem, to z naszych upiornych fug tyle dziadostwa się wydostaje, że potem muszę odkurzać znowu. :D
#84 MarOlk
Kupiłem kiedyś w Lidlu takiego mopa parowego i niestety się nie sprawdził albo za głupi jestem na jego obsługę. Zresztą myślałem, że będzie mniejszy.
#85 Julitka
@Marolk W czym się nie sprawdził? No i też zależy, jakiego miałeś, to fakt. Ale rzeczywiście jest dość duży.
#86 MarOlk
Zamiast strumienia pary strasznie lał wodą. Poza tym wyobrażenie kontra rzeczywistość. Myślałem, że będzie rozmiaru małego odkurzacza bezprzewodowego czyli kij ze szczotką i mały pojemnik z silnikiem i baterią, a dostałem sporej wielkości kopyto. A nie sprawdziłem jak wygląda przed zakupem, bo kupiłem wysyłkowo w jakiejś śmiesznej promocji.
#87 zywek
U nas większość podłogi to składa się z paneli, więc to się niestet ynie nadaje, a kupować takiego mopa tylko do łazienki i kuchni to się z celem chyba mija niestety.
#88 MarOlk
U nas też płytki tylko w łazience i kuchni z przedpokojem. Szybciej ścierką opierdzielę tą podłogę na kolanach niż tego parowca złożę, uruchomię i wyczyszcze po wszystkim.
#89 Julitka
My mamy mopa Ariete i jest wielkości odkurzacza ręcznego, ale takiego z początków istnienia takowych. :)
#90 Julitka
U nas też tylko w łazience i kuchni, ale jednak ja tam nie żałuję. Jeszcze jak odkryję pozostałe końcówki, co to mają sprzątać wszystko i więcej, łącznie z kanapą, to serio nie będę żałować. My mamy nawet taką szczoteczkę do kibla. :D
#91 zywek
O nie, 20 kilo mopa do kibla... To już chyba wolę do środka wsadzić łapsko, a co... Nic strasznego, na wsi się za moich czasóœ gorsze rzeczydziały i trza było robić.
#92 Julitka
Dzie tam 20 kg, ze trzy chyba.
Yup, sprawdziłam, 3,2.
https://www.ariete.pl/mopy-parowe/398-mop-parowy-10-w-1-mod-4164-multi-steam-system.html
#93 Julitka
Poza tym wiesz, jak mówię, każdemu wg potrzeb - to się stosuje, jak są w domu alergicy, małe dzieci, dużo podłóg i płytek itp.
#94 zywek
NO ja nie mówię już, że jest to bezużyteczne przecież :D
#95 Agata.d
A my na panelach też stosujemy, tylko dajemy mały strumień pary. No i ten nasz całkiem zgrabniutki jest. Ma też sporo końcówek, piekarnik nam doczyścił elegancko, bo poprzedni lokatorzy go strasznie zapuścili i niczym się nie dało domyć, choć próbowaliśmy różnych środków, dopiero para pomogła. Z kanapy nie zmył nam plamy po czerwonym winie, więc sądzę, że ta końcówka służy li i jedynie do odświerzania tapicerki. No i ciekawa jestem jak działa przy myciu okien, bo taką końcóweczkę też nasz mop posiada. W ogóle fajne jest to, że można go używać jako mopa lub myjki parowej do której podłącza się te końcówki wszelakie.
#96 zywek
No sama parą to n odmyjesz, jakiś wanisz i najlepszy do tego jednak jest odkurzacz piorący @agata.d
#97 Julitka
@Agata A jaki to mop?
#98 Julitka
I jak sprzątaliście piekarnik?
#99 balteam
Samą parą dobrze umyjesz, widzące osoby potwierdzają.
#100 Julitka
Ale mi chodzi o to, jak oni to po prostu zrobili. O metodykę.