EltenLink

problemy Eltena i kilka refleksji

Wróć do EltenLink

#61 Monia01

Chyba należy się pogodzić z tym, że Dawid nie otrzyma wsparcia programistów. Rozumiem, dlaczego za rdzeń uznał klienta. Czy to dobrze? Nie mam pojęcia. Nie potrafię podaćprzykładów, na których mogłabym oprzeć twierdzenie, że dobrze albo, że źle. Po prostu wiem i rozumiem, dlaczego tak zdecydował. Rozumiem też ludzi, którzy się z tym nie zgadzają, bo może faktycznie chcieliby zrobić coś swojego na bazie Eltena, a tak, nie zrobią. Nie sądzę, żeby udało się przekonać Dawida do zmiany decyzji, ci, którzy teoretycznie mogliby pomóc, bo nazywają siebie programistami, też postawy raczej nie zmienią, więc...

🇺🇦 🇵🇱
2019-08-14 18:22

#62 zywek

To isę starałem chyba przekazać jakiś tam czas temu.

2019-08-14 18:24

#63 Elanor

@Nuno69
Odpowiadając na Twoje pytanie, nie muszę wiedzieć. Niektórzy tutaj robią z tego niemal jakąś magię, rzekomo niedostępną dla „zwykłych śmiertelników”, a jest to umiejętność jak każda inna. Cenna, zwłaszcza w obecnych czasach, to trzeba przyznać, ale nie dająca nikomu prawa do wywyższania się, i… wybaczcie, chamskich odzywek w stosunku do tych, którym akurat zdarza się tej umiejętności nie posiadać.
Poza tym, problem nie tkwi tutaj w programowaniu, tylko po prostu w podejściu. Nie ma się co oszukiwać.
Z Midzim niestety zgodzić się nie mogę. W ten sposób nie dało by się zrealizować nawet szkolnego projektu.

2019-08-14 18:34

#64 nuno69

Tak móisz? A jak chociażby jest z językiem Python? Każdy gfo rozwija jak chce i co?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2019-08-14 18:36

#65 zywek

Ale python jest open source open source. To jest anty open source, bo tu nic niemożesz zmodyfikować bez wiedzy i zgody autora.

2019-08-14 18:38

#66 nuno69

No to dlaczego jest twierdzone że ELten ma otwarrty kod? Nie wiem, gubię się. Zdjąć kod z Githuba, nikogo nie będzie korciło i tyle

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2019-08-14 18:39

#67 jamajka

Ja już to kiedyś napisałam. Zwykle propozycje się pojawiały, jako możliwość przepisania na nowe. Gdybym pisała pracę po angielsku, a ktoś by mi powiedział, że mi ją na prawdę pomoże napisać, na prawdę lepiej, ale po niemiecku, no to sorry, zgodzić bym się nie mogła, choćby nie wiem jak doświadczonym ten człowiek był, prawda? Bo mówi się o tylu ludziach oferujących pomoc. OK. WIdzę dwóch. I ci dwaj powinni z Dawidem rozmawiać, a nikt inny nie może sobie na ślepo pisać: Dawid im to zrobił, to powiedział, to zakazał, to pozwolił. Nie pozwolił robić rzeczy zewnętrznych, pozwolił wewnętrzne. Tyle wiem. ALe w szczegóły konkretnych rozwiązań w życiu bym nie wchodziła, nie mając pojęcia, na czym one tak na prawdę polegają.
A co do zatrzymania projektu w miejscu i naprawiania błędów, @Balteam napisał powyżej dobrze. OK, może i się zgodzili ludzie na poprawki, też tak myślałam. ALe nigdy nie zmusi się całej społeczności do przeczytania wątku i wypowiedzenia się. A potem i tak się okazuje, że błędy błędami, ale apka to by się jednak przydała teraz.

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2019-08-14 18:52

#68 cinkciarzpl

Jamajka, tu raczej jest tak. Dawid zdecydował, że pisze po łacinie. Ludzie mówią. Weź się przełącz na coś lepszego, bo łacinę mało kto dzisiaj zna i będzie łatwiej i tobie, i nam. Ale Dawid się upiera.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2019-08-14 19:01

#69 Julitka

Jeżeli nawet miałbyś rację, to spróbuj wyjść chociaż kroczek dalej. Proszę, to nie jest takie trudne...
Kreślić pięć lat pracy jednak... łatwo nie jest.
--Cytat (cinkciarzpl):
Jamajka, tu raczej jest tak. Dawid zdecydował, że pisze po łacinie. Ludzie mówią. Weź się przełącz na coś lepszego, bo łacinę mało kto dzisiaj zna i będzie łatwiej i tobie, i nam. Ale Dawid się upiera.

--Koniec cytatu

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2019-08-14 19:07

#70 zywek

Ale tu nie chodzi o kreślenie. Możnaby dać dowolnosć tworzenia. Powstałyby może i tak dwie appki, nie więcej, bo komu by sę chciało. Jakby upadły, to kto komu broni wrócić do jedynej słusznej?

2019-08-14 19:14

#71 Julitka

@Midzi Będę zwracać się bezpośrednio do Ciebie, ale przykład, jaki podam, choć pewnie nie najlepszy, skieruję do wszystkich.
Wyobraź sobie Tyflopodcast i TyfloRadio w początkowej fazie, w erze powstawania.
Nie, nie wiem, jaka była ich historia. Jeżeli się mylę, napisz mi to w wiadomości prywatnej, chętnie się dowiem.
Sądzę jednak, że wyglądało to dość podobnie do założeń Dawida. Pojawił się człowiek z ogromną pasją, który chciał zrobić coś fajnego dla niewidomych. Zrobił. Co więcej, zaczęło toto działać i to działać w miarę dobrze.
I teraz wyobraź sobie, że przychodzi taki Anonimek123 i piszę stronę tyflopodcast.com, która bazuje na Twoich rozwiązaniach, na której pokazywane są podcasty z Tyflopodcastu...
Wyobraź sobie też radio, które nadaje sobie spokojnie podcasty.
Wybacz mi, ale nie uwierzę, że nie zainterweniujesz tylko dlatego, że strona będzie przyjemniejsza w odbiorze, a radio - bardziej... radiowe. :p
A co do tej renomy programistycznej Dawida, to nie mówiłabym hop.
https://www.youtube.com/watch?v=k_VWqgJNSN4&fbclid=IwAR02OR4lThYwip27iwVyDd_anDfijigYKVLc6Ol1d3rLgJupjkJcM6Wj7y4
https://www.space24.pl/infinity-polska-rakieta-wielokrotnego-uzytku

--Cytat (midzi):
@Elanor, a czego tu nie rozumieć? Bo dla mnie to akurat jest bardzo oczywiste. Programowanie to praca twórcza, a programiści to raczej z reguły dość mocni indywidualiści. Pisałem już zdaje się o tym wyżej. Narzucać to sobie można jak się ma albo pieniądze, albo projekt ma renomę i choćby fakt uczestnictwa w nim jest prestiżowy. W innym przypadku to twórca z pocałowaniem ręki bierze większość oddolnych inicjatyw, zamiast dusić w zarodku. Dawid niestety chce przyjmować reguły rodem z Fejsa, tworząc one man project. Dlatego mnie irytacja ludzi, którzy chcieli zrobić coś swojego na bazie Eltena absolutnie nie dziwi.

--Koniec cytatu

2019-08-14 19:20

#72 zywek

I znó bazujemy na tym, co Dawid robił i zrobił kiedyś tam. Nie mówię, że nie trza mieć szacunku za to, co dokonał kiedyś tam, ale to, co się dzieje teraz dzieje isę teraz, a nie kiedyś tam.

2019-08-14 19:22

#73 Julitka

To prawda. Chodzi mi o tę rzekomą małą renomę. Tak, Dawid firmom programistycznym znany nie jest, ale co zrobił, to zrobił.
A skoro on wydał swój projekt, skoro projekt stał się publiczny, skoro korzystają z niego ludzie i on ludzi cieszy i są z niego zadowoleni, to jednak chyba ma większe prawo do pewnego rodzaju stanowczości niż ci, którzy oficjalnie to jeszcze z korzyścią dla ludzkości nic nie wydali mimo ogromnej wiedzy.
--Cytat (żywek):
I znó bazujemy na tym, co Dawid robił i zrobił kiedyś tam. Nie mówię, że nie trza mieć szacunku za to, co dokonał kiedyś tam, ale to, co się dzieje teraz dzieje isę teraz, a nie kiedyś tam.

--Koniec cytatu

2019-08-14 19:28

#74 zywek

Ah, czyli tępimy mniejszości, które chcą coś zrobić, ale publicznie nic nie wydali i żadnej renomy wśród programistów czy tam firm programistycznych nie mają i z ich zdaniem się absolutnie nie liczymy? OK.

2019-08-14 19:29

#75 Julitka

A czy ja powiedziałam coś takiego?
--Cytat (żywek):
Ah, czyli tępimy mniejszości, które chcą coś zrobić, ale publicznie nic nie wydali i żadnej renomy wśród programistów czy tam firm programistycznych nie mają i z ich zdaniem się absolutnie nie liczymy? OK.

--Koniec cytatu

2019-08-14 19:30

#76 zywek

No pisząc, ze ma większe prawo do czegoś, bo jest bardziej znany, no to tak mi się wydaje, że tak to właśnie wygląda, jak napisałem.

2019-08-14 19:32

#77 Elanor

Nie dlatego, że jest bardziej znany, tylko dlatego, że zamiast siedzieć i gadać, co można zrobić, coś - do jasnej ciasnej - zrobił!

2019-08-14 19:38

#78 nuno69

No właśnie @julitka jpowiedziałaś, tak to zabrzmiało

2019-08-14 19:52

#79 Julitka

Odnosiłam się do wpisu Midziego.
Elanor podsumowała tu sytuację.
--Cytat (nuno69):
No właśnie @julitka jpowiedziałaś, tak to zabrzmiało

--Koniec cytatu

2019-08-14 19:54

#80 nuno69

BTW to idąc waszym tokiem myślenia też nie macie prawa do udziału w tej dyskusji, bo też nic nie zrobiłyście, przynajmniej w dziedzinie programowania.

2019-08-14 19:57