--Cytat (denis333): Po prostu tym wszystkim niewidomkom nie chce się robić graficznego interface, i wolą bazować na tekście, przekazywanym do czytnika ekranowego przez jakieś biblioteki ługi bugi na kiju. --Koniec cytatu Powiedział ten, któremu się cokolwiek po za powtarzaniem tego samego chciało. Mówiłem, zgrajcie się, nauczcie programować i wydajcie własną wersje Eltena. Jak Dawidowi i innym przypadnie do gustu, to może program się zmieni. Ja sam nie umiem Rubiego, ale wiem ogólnie, że programowanie to nie jest pstryknięcie palcem, szczególnie gdy robi to 1 osoba. Aby weszły kontrolki Elten musiałby zostać napisany od podstaw. Sądzę, że Dawid nie jest chyba w stanie sam robić czegoś takiego, bo to za dużo pracy na jednego człowieka żeby teraz wszystko przeimportować.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Na kontrolkach nie da się zbudować takiego interfejsu. W najlepszym razie mielibyście forum z polami edycji pod tabem i zakładkami, bo 1000 pól edycji na WinAPI w życiu się nie zrobi. Oznaczenie dźwiękowe nowych wątków chociażby? No cóż, brak. Wstępne, ale zamiar mam rozbudować rozróżnianie dźwiękowe plików? Także brak. Interfejs z dźwiękami na pola edycji, przyciski itp.? Także brak.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
A dla mnie właśnie dźwięki są jedną z bardziej urzekających cech Eltena. Po prostu jestem dźwiękowym świrem i jak testowałam Eltena to nie myślałam, że to jest takie bogate
Moim zdaniem interfejs jest czymś, co buduje Eltena. To on sprawia, że to jest Elten, a nie kolejny program, jak na przykład Pidgin na Linuxa. Może to tylko moje odczucie, ale sobie w ogóle nie wyobrażam Eltena jako zwykłego programu win32.
#StandWithUkraine
Jako użytkownik już wolał bym brak dźwięków i stabilnie działającą aplikację niż to, co jest obecnie. Gdzie nawet nie da się niczego szybko usunąć bo się robią jaja. To samo jest w wielu obszarach. Po za tym, na niektórych sprzętach przekazywanie poleceń klawiszowych to jest jakiś dramat. Choć i tak jest lepiej niż kiedyś. Ale umówmy się: Coś co jest pośrednikiem nigdy nie będzie działało tak dobrze jak to, co bezpośrednio bierze tekst z kontrolek i jest od kilkunastu lat przystosowane pod czytniki ekranu.
Problem przekazywania tekstu z klawiatury nie jest związany z kontrolkami, nie bezpośrednio przynajmniej. Ten problem jest rozwiązany od dawna, przynajmniej z programistycznego punktu widzenia. Zgodnie ze standardami WinAPI i zaleceniami na samej stronie Microsoft for Developers. Problemem jest RGSS, które się straszliwie przycina, gdy tylko coś raczy musnąć procesor bardziej.
#StandWithUkraine
@pajper powiedz mi jedną rzecz. Czy ten owy silnik wreszcie umożliwi mi wzięcie większy udział w rozwoju projektu? Bo ja tak patrzę, na to, że mam ten status programisty na Eltenie a i tak nic nie robię. Chodzi mi o coś takiego, że t jest tylko Launcher, ten silnik, czy napisaną w nim funkcję będę mógł wimplementować w program gdzieś np.
Wreszcie wracamy do tematu. Silnik to interpreter Rubiego rozwinięty o troszkę funkcji i bibliotek. On zatem od razu ma w sobie audio, obsługę SAPI i tak dalej, aby tego nie pisać w Rubym, tylko w szybkim C. Następnie tworzy, a raczej powinien tworzyć, bo to jeszcze nie działa, okno programu. I tworzy wątek interpretera mainthread, w którym ładuje kod w Rubym i, co ważne, sprawia, że wykonuje się on tylko wtedy, gdy okno jest otwarte. Tworzy też wątek agentthread, który może komunikować się z mainthread, w nim znowu ładuje kod Rubiego agenta. I w ten sposób agent jest w jednym pliku i nie trzeba osobnego. No i trzeci wątek to jest bgthread, do którego Elten wysyła wszelkie rządania, które mają działać w tle, jak konwersja plików itd.
#StandWithUkraine
Ale ja o co innego trochę pytałem. Tworząc funkcję w C w samym silniku, nie wiem no... COkolwiek, comi na myśl przyjdzie czy będę mógł to wrzucić w główny program, czy nie?
Ogólnie funkcję tworzysz tak, że najpierw definiujesz ją normalnie w C, przy czym wszystkie argumenty są typu VALUE, to Rubiowski typ parametru, a dodatkowo pierwszy parametr nieużywany pzez ciebie to self, a więc: VALUE funkcjapiszacadokonsoli(VALUE self, VALUE copisac) { puts(StringValuePtr(copisac)); return 0; } A potem ją rejestrujesz w Rubym rb_define_module_function(uchwytmodulu, "nazwafunkcjiwrubym", funkcjapiszacadokonsoli, 1); Ostatni parametr, tu 1, to ilość parametrów funkcji.
#StandWithUkraine
This site uses cookies to enhance your experience.