Żeby było głośniej.
Wróć do Oprogramowanie#21 cinkciarzpl
Ale jak w praktyce to by miało wg was działać? Jeżeli jest nagranie i się przesteruje z głośności na wejściu to zciszenie nic nie da. Natomiast podgłośnienie zbyt cichego nagrania a i owszem.
#22 Gosia12345
Taka aplikacja mogłaby być mi pomocna przy nagrywaniu audycji muzycznych na moim blogu.
#23 pates
nie chodzi o przestery nawet a o zagłośny plik
#24 daszekmdn
Informacja taka dość nieoficjalna, zobaczymy co z tego wyniknie.
Będę starać się napisać do tego gui i zrobić z 2 plików bat 1 plik exe.
#25 violinist Konto zarchiwizowane
wiecie co? a mi przydał by się baaaaardzo taki program, że ładuję mu cały katalog z podkładami i żeby on zrównał mi te podkłady do jednej głośności tak, aby pozbyć się sytuacji, że jeden podkład jest głośniejszy, trugi cichszy i muszę przez to co chwila schylać się do głośnika lub szukać iphonea żeby przygłośnić dany utwór lub ściszyć.
jak ktoś mi coś takiego da, to skory jestem nawet zapłacić bo bardzo mi to się przyda do mojej pracy i grania na promenadzie itp.
#26 violinist Konto zarchiwizowane
bo ta podgłaśniarka może i to było by to, gdyby to wspierało też również pliki mp3
#27 Zuzler
mp3 gain, może i na sourceforge znajdziesz.
#28 violinist Konto zarchiwizowane
tylko, że to pewnie znowusz wawek nie wspiera.
#29 daszekmdn
Pytanie, czy zauważasz różnicę między mp3 a wav, jak nie, to nie wiem po co trzymać dla zasady 2 formaty.
#30 tomecki
Prawie wszystko, co wspiera mp3 i tak konwertuje do wav i potem znowu do mp3 więc możesz zawsze przewalić do wav, skonwertować podgłaśniarką i do mp3.
#31 tomecki
A jeśli używasz, a używasz Reapera to możesz zrobić tak:
1. W menu file wchodzisz do Batch File/Item Converter
2. Szukasz przycisku Add
3. W menu kontekstowym wybierasz czy dodać pliki czy foldery no i dodajesz, co trzeba.
3.1 możesz upewnić się czy na liście pod shift +tab masz pliki, które sobie dodałeś.
4. Dalej masz sekcję od output czyli czy ma zapisywać do oryginalnych folderów, a jeśli nie to gdzie konkretnie, do tego czy ma podmieniać oryginalne pliki i takie tam.
5. Szukasz przycisku Postprocessing Options...
6. Po wciśnięciu powinno pojawić się jako pierwsze Normalize to: pole wyboru nieoznaczone, które oznaczasz.
7. Z listy wybierasz RMS-I albo LUFS-I jeśli chcesz być bardziej trendy, w polu edycji wpisz -14 lub -10 żeby konkretnie waliło po uszach, ale ryzykujesz konkretną pompę. Do tego zaznaczasz pole wyboru Brickwall limit.
8. Wychodzisz z tego okienka od opcji i szukasz Tail (ms): pole edycji. Ma być 0. Dalej na liście zaznaczasz ilość rdzeni, które może sobie Reaper zająć. Niby można wszystkie, ale komp może się konkretnie przymulić. Ja sobie ze dwa zostawiam. Możesz ustawić sobie output format i w końcu wciskasz Convert all przycisk
9. Czekasz ileś czasu i sprawdzasz rezultat.
#32 violinist Konto zarchiwizowane
spoko, idę sprawdzić :D
#33 markus1234
A ja mam pytanie. Czy ten program przyda mi się do podgłaśniania nagrań z Zooma H1E? Bo nawet, gdy normalizuję nagrania za pomocą funkcji normalizacja w Audacity lub Goldvave, następnie konwertuję je do Wav 24 bity, to są one strasznie ciche, więc szukam czegoś, co mi to nieco podgłośni. Czekam na odpowiedzi.
#34 DJGraco
Tak, ale zabije to dynamikę nagrania
Nie polecam.
#35 markus1234
To w takim razie czym mogę podgłośnić te swoje nagrania? Bo nawet, gdy je normalizuję za pomocą Goldvave lub Audacity, to nadal są ciche. Więc jak je podgłośnić? Zależy mi na tym, bo na blogu Daszka jest nagranie z Zoma H1E, i ono jest głośniejsze, niż te moje. A Daszek nie chce mi wyjaśnić, jak można podgłośnić takie nagrania.
#36 DJGraco
Stwórz do tego osobny wątek, ten jest o czym innym.